Nadšenci bojují za záchranu ždánické hvězdárny

Ždánice – Ve Ždánicích vzniká občanské sdružení, které chce zachránit místní léta nevyužívanou hvězdárnu. Pomoc stavbě ze 60. let přislíbila řada místních i vedení města. Společně je čeká nejtěžší úkol – vybrat na odkoupení a rekonstrukci dostatek peněz. Podle odhadů budou potřeba miliony korun.

Skupina místních plán na záchranu hvězdárny vymýšlí už několik měsíců a nápad si získal širokou podporu. "Pokročili jsme tak daleko, že založíme sdružení, které vyhlásí sbírku na záchranu hvězdárny," uvedla starostka Ždánic Iva Stafová (nez.).

Vsetínská firma Lipta-TDP, která objekt vlastní od roku 2002, se jej snaží prodat už několik let. Vlastní projekt na opravu a komerční využití hvězdárny jí nevyšel. Před pěti lety ji nabízela i radnici, nedokázaly se ale dohodnout na kupní ceně. „Uvidíme, jaké finanční prostředky budeme schopni sbírkou získat, asi si budeme muset nastavit splátkový kalendář. Majitel je ale k jednání vstřícný,“ řekla starostka. 

Areál totiž netvoří jen hvězdárna, ale také ubytovna s kapacitou pro padesát lidí, vinárna, sauna nebo promítací sál. „Hvězdárna určitě nebude vydělávat příjmy do městské pokladny, chtěli bychom ale, aby si hvězdárna vydělala na provoz. Hvězdárnu bychom chtěli využít jako ubytovací kapacitu pro cyklisty, kteří budou projíždět na budované stezce,“ nastínila alternativní využití prostor hvězdárny ždánická starostka.  

Ždánická hvězdárna byla slavnostně otevřela na podzim roku 1965

Hvězdárna začala ve Ždánicích vznikat v roce 1958 v rámci tehdejší akce Zet. „Ždánická hvězdárna, to byl kdysi pojem. Nejen ve Ždánici, ale také v širokém okolí i ve světě, jezdívali sem totiž i zahraniční hosté,“ zavzpomínal bývalý správce hvězdárny Jan Hrbotický. „Byla tam unikátní sbírka vltavínů, špičkové dalekohledy, brněnská hvězdárna ve Ždánicích pořádala úspěšné semináře Proměny hvězd a o víkendech se tam promítaly pohádky pro děti,“ pokračoval Jan Hrbotický ve výčtu rozmanitých aktivit.

Na počátku osmdesátých let se rozšířila o ubytovací prostory. Tehdy ji ročně navštěvovalo až patnáct tisíc návštěvníků. Po roce 1989 začala slavná hvězdárna skomírat.

Vydáno pod