Po rekonstrukci se do Greplova domu sestěhují úředníci

Vyškov - Oprýskaná fasáda, omítka otlučená na cihly, hromady suti v původně renesančních komnatách. To je dnešní podoba takzvaného Greplova domu v centru Vyškova. Teď by se měla zchátralá kulturní památka proměnit v kanceláře městských úředníků. Cena za opravu je 100 milionů korun.

Vyškov zpracoval projekt na obnovu památky, která v průběhu historie vystřídala řadu funkcí. Původně vznikla jako správní budova biskupského panství, po rozsáhlém požáru Vyškova v polovině 18. století se proměnila v nájemní dům. „Do roku 1989 tady sídlil Okresní podnik služeb, od té doby objekt chátral, až jej v roce 2008 získalo město,“ popsal vedoucí oddělení kultury Petr Bařinka. Tehdy jej město koupilo za 15,5 milionu korun.

„I kdybychom ho nechtěli kvůli vysoké ceně rekonstruovat, tak bychom museli investovat nemalé částky do toho, aby nám nespadl na hlavu,“ vysvětlil starosta Vyškova Karel Goldemund (ČSSD). Podle něj je dům v současném stavu neprodejný. Město se proto vzdalo myšlenky na to, že rekonstrukce by se ujal někdo jiný.

Do Greplova domu se sestěhují úředníci

Do rekonstruovaného domu se přestěhují úředníci, kteří se nevešli na radnici a dnes jsou rozeseti po různých místech Vyškova. Odbor dopravy sídlí v komnatách vyškovského zámku, živnostenský úřad s odborem životního prostředí zase v bývalé budově okresního úřadu. „Pro občana to bude mnohem větší komfort,“ popsal starosta.

  • Greplův dům v centru Vyškova zdroj: ČT Brno
  • Greplův dům v centru Vyškova zdroj: ČT Brno

Jediným problémem jsou finance – na rekonstrukci za 100 milionů korun neexistují žádné státní ani evropské dotace. Město musí vše zaplatit z fondu bydlení. „Je pravdou, že oprava památky je dražší. Technologické a řemeslné postupy jsou náročnější a navíc chceme, aby se zachovalo co nejvíce autentických konstrukcí,“ vysvětlil Bařinka.

Opravy by měly trvat více než jeden rok. Realizaci ještě může v krajním případě posunout na rok 2013/2014 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). K úřadu podala námitku stavební firma, která se ani neúčastnila výběrového řízení. ÚOHS proto nyní řízení zkoumá.