Koalice vyzvala kvůli korupci Janečku k odstoupení

Zlín -  Zastupitel ČSSD a bývalý náměstek zlínské primátorky Martin Janečka by měl odstoupit. Taková shoda panuje mezi koalicí TOP 09 a M.O.R., která stojí v čele Zlína. Janečka byl spolu s místopředsedou fotbalové asociace ČR Daliborem Kučerou obviněn z korupce. Jako šéfové společnosti Square Transaction podle policie loni v červnu iniciovali předání úplatku insolvenčnímu správci firmy Arching Group Petru Dokládalovi.

„Martin Janečka byl minulý týden policií obviněn z korupce a svým působením v úřadu poškozuje dobré jméno zlínského zastupitelstva,“ vysvětlil náměstek primátora Ondřej Běták (STAN.) důvod, proč koalice vyzývá Janečku k odstoupení.

Reakci Martina Janečky na výzvu koalice se ČT zatím nepodařilo získat. Rozhodl se ale dočasně opustit řady sociální demokracie. „Pan Janečka to udělal proto, že jsme právě ve volebním roce a nechce poškodit pověst ČSSD,“ potvrdil jeho krok minulý týden předseda zlínských sociálních demokratů Karel Dvorský. Členem zastupitelstva může zůstat jako nestraník.

„Když neodejde, bude to jeho rozhodnutí, nikdo ho nemůže odvolat. Pokud však neodejde, budeme s koaličními partnery zvažovat nějaký bojkot,“ uvedl náměstek primátora Bedřich Landsefeld (M.O.R.).

Pod palbou kritiky je zlínský zastupitel už několik měsíců. K odstoupení kvůli této korupční kauze už jej koalice vyzvala 8. září. Janečka to odmítl. „Nevidím důvod odstupovat. Jsem člověk bez jakékoliv trestní úhony, čistý, nemám nejmenší důvod odstupovat,“ řekl tehdy zastupitelům.

Policie nejprve zatkla advokáta firmy Square Transaction

Insolvenční správce Petr Dokládal vymáhal na Square Transaction dluh ve výši 30 milionů korun. Advokát firmy Radek Dvořák mu nabídl 750 tisíc korun, pokud dlužnou částku sníží na šest milionů korun.

Dokládal korupci ohlásil na policii a další jeho kroky probíhaly pod taktovkou policie. Těsně před předáním peněz spolu muži podepsali dohodu o narovnání, která snížení dluhu o 24 milionů potvrdila. Poté následovalo předání peněz v brněnském centru Platinium.

Advokáta policie obvinila a zatkla už loni v červnu. Vyšetřováním ale zjistila, že iniciátory úplatku byli šéfové společnosti Square Transaction Dalibor Kučera a Martin Janečka. Oba muže už kvůli podezření z korupce obvinila.

Obviněného Janečku vyzvali k rezignaci (zdroj: ČT24)