Práce na obchvatu Znojma zaskočily místní

Znojmo - Práce na obchvatu Znojma, při nichž se má propojit už rozestavěný úsek se stávající silnicí ke Znojmu, zaskočily některé zahrádkáře z místní části Přímětice. A to i přesto, že už skončilo připomínkové řízení, v němž měli šanci se k plánům vyjádřit. Ředitelství silnici a dálnic dohodlo s místním občanským sdružením Obchvat na kompromisu, podle kterého zasáhne stavba jen dvě z místních zahrádek a pozemků. ŘSD má od října platné povolení na jednu z tras obchvatu a na další provádí archeologický průzkum.

Mezi Znojmem a sousedními Příměticemi začaly přípravné práce na stavbu druhého úseku obchvatu města. Spolu se stavebními stroji se ale znovu rozvířil spor mezi občanským sdružením Obchvat a Ředitelstvím silnic a dálnic. Z celého obchvatu Znojma stojí jen několikakilometrový úsek. Auta po něm ale nejezdí, začíná a končí totiž v poli. Termín dokončení silnice, která má odklonit dopravu z města, je stále v nedohlednu. 

ŘSD zatím nemá pro spornou část stavby pravomocné stavební povolení, odvoláním a stížnostmi ho brzdí několik zahrádkářů pod hlavičkou občanského sdružení Obchvat. „Na středním úseku druhé etapy v současné době probíhá archeologický záchranný průzkum, kterému předcházelo sejmutí ornice,“ uvedl za ŘSD Petr Jedon s tím, že práce jsou prováděny na základě řádných legislativních podkladů. „Stavební povolení jako takové v případě záchranného archeologického průzkumu není potřeba,“ doplnil Jedon. 

Lidé se bojí, že jde o víc, než o průzkum 

S názorem Ředitelství silnic a dálnic ale nesouhlasí někteří místní. „To, co tady bylo provedeno, je trošku na štíru se zákonem. Napsali jsme stížnost na odbor dopravy krajského úřadu. Čekáme, co nám odpoví,“ řekla předsedkyně občanského sdružení Obchvat Lenka Poláková. Sdružení napadlo u Nejvyššího správního soudu stávající územní plán. „Když jsme ho hodně dopodrobna prověřovali, zdá se nám, že nemůže být v jistých ohledech platný,“ uvedla Poláková. Občanské sdružení Obchvat chce pro zastavení stavby obchvatu udělat maximum. Nově od sdružení dorazila na Nejvyšší správní soud žaloba na neplatnost celého územního plánu města. 

Přípravné práce pro stavbu obchvatu Znojma
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Z rozorané půdy teď místní obyvatelé poprvé nejen na papíře vidí, kudy obchvat povede. Vidina mezinárodní silnice kousek od domů jim na klidném spánku nepřidává, jedním dechem ale dodávají, že dostat dopravu z centra města je nutnost. „Přestože je to blízko našeho domu a zdánlivě by to mohlo působit škodlivě, tak s tím souhlasím. Vidím spoustu lidí, jak trpí ve městě a nedá se přejít. Neslouží to lidem kvůli čtyřem zahrádkářům,“ doplnil místní obyvatel Ivo Novák. 

Dohoda byla nadosah 

Naděje na řešení léta plánované stavby přišla na začátku letošního roku. Na Ředitelství silnic a dálnic se vyměnili lidé a podařilo se dosáhnout dohody se zahrádkáři. Do hry se totiž dostala varianta, která má na rozdíl od dosavadních plánů většinu zahrádek minout. Stavba tak zasáhne pouze dva pozemky. „Domluvili jsme se, že jsme ochotni ustoupit, a dva ze zahrádkářů uvažují, že by své zahrádky nebo část zahrádek prodali,“ tvrdila ještě na začátku roku Lenka Poláková z občanského sdružení Obchvat. 

Nově uvažovaná silnice propojí hlavní tah od Brna s rozestavěným kusem obchvatu, ale jen  provizorně.  Podle znojemské radnice takové řešení ani nevyžaduje velké změny v územním plánu města, pro obce přetížené hlukem a zápachem však bude znamenat velký posun.