Ryby z Jevišovic se stěhují do Výrovické nádrže

Jevišovice - Nový domov čeká ryby z Jevišovické přehrady na Znojemsku. Asi deset tun ryb dnes vodohospodáři začali převážet do nedaleké Výrovické nádrže. Důvodem přesunu je blížící se velké čištění dna už téměř vypuštěné přehrady. Obec na něj musela najít 25 milionů korun. Přehrada, která vznikla už v roce 1897 a platí tak za jednu z nejstarších přehrad v Evropě, žádnou revitalizací doposud neprošla. Vybagrování letitých sedimentů jí uleví od přemnožených sinic.

NO COMMENT: Stěhování ryb (zdroj: ČT24)

Pokud by vodohospodáři nepřevezli ryby jinam, pravděpodobně by uhynuly. „Jedná se o odlov zejména cejnků, které rybáři převezou do nedaleké Výrovické nádrže. Celkem tak bude z Jevišovické přehrady zachráněno asi 10 tun ryb,“ uvedla mluvčí Povodí Moravy Veronika Slámová.

S výlovem začali rybáři už včera. Doposud se jim podařilo vylovit 5 tun ryb, mezi kterými bylo nejvíce kaprů, štik, candátů i několik úhořů. Ztráty při výlovu jsou podle vodohospodářů zatím minimální, pokračovat budou ještě zítra. „Po tomto záchranném transferu začne obec Jevišovice těžit sedimenty ze dna vypuštěné nádrže,“ dodala.

Vodní dílo čeká odtěžení bahna a dalších usazených sedimentů, rekonstrukce břehu a v poslední fázi zbudování několika izolovaných tůní. Nebude to ale nic jednoduchého. Město očekává, že bude odtěženo skoro třicet tisíc kubíků nánosů. „Vytěžený materiál bude odvezen do vzdálenosti asi dvou až pěti kilometrů. Poté bude rozprostřen na zemědělské pozemky, zavápněn a následně rozorán,“ uvedl starosta Jevišovic Pavel Málek.

Jevišovická přehrada je jednou z nejstarších umělých nádrží ve střední Evropě a zároveň patří mezi nejmenší u nás. V letech 1894-97 jej postavili jako ochranu proti záplavám a zásobárnu vody pro cukrovar v Hrušovanech nad Jevišovkou. Od roku 1987 je nádrž technickou památkou.

Na to všechno musela obec Jevišovice, do jejíhož katastru nejmenší česká přehrada patří,  nejprve sehnat 25 milionů korun, z toho 18 milionů získala z evropských fondů a nemalou částkou přispělo také Povodí Moravy.

Znovu Jevišovická přehrada ožije až příští rok na jaře, tedy po dokončení čištění. Rybáři tam vysadí nové ryby.