Ivanovický Bauhaus musí vyklidit sklady

Brno – Výstavba hobbymarketu Bauhaus v brněnských Ivanovicích skončila, kontroverze kolem ní ale pokračují. Stavební úřad před časem dospěl spolu s ministerstvem k závěru, že investor užívá skladové prostory nelegálně. Budova totiž ještě není zkolaudovaná, regály v prostoru drive-in i přilehlé sklady už jsou ale plné zboží. Podle úředníků bude muset Bauhaus zboží vyklidit, vedení firmy se zatím tváří, že o ničem neví.

Městský soud v Praze v září pozastavil platnost stavebního certifikátu, který je jakousi náhražkou stavebního povolení. Rozhodnutí mimo jiné znamená, že se budova zatím nesmí využívat, zkolaudovat ani otevřít. Úřady věděly o tom, že investor do Bauhausu naváží zboží, nebylo však jasné, zda se zákaz užívání vztahuje i na sklady nebo ne. Až nyní došli úředníci k závěru, že zákaz se vztahuje i na sklady. Bauhaus proto musí všechno zboží vyklidit. „Stavební úřad vyzval stavebníka, aby přestal užívat skladovací prostory bez kolaudačního souhlasu. V současné době probíhá shromažďování podkladů pro případné zahájení správního řízení,“ řekla tajemnice městského úřadu v Ivanovicích Eva Chaloupková. 

Náš štáb dnes natáčel v drive-in prostoru nového hobbymarketu. Regály jsou plné zboží, žádný pohyb kamionů není vidět, nic tedy nenaznačuje, že by se zboží mělo odvážet. Mluvčí firmy Tomáš Hanzlík nám dnes sdělil, že o ničem neví a nebude věc nijak komentovat. Úředníci se příští týden chystají do Bauhausu na kontrolu. Pokud najdou pochybení, může firma ve správním řízení dostat pokutu až milion korun. Reálné částky jsou ale většinou nižší, záleží na tom, jestli sklad splňuje bezpečnostní a hygienická kritéria. 

Paradoxní je, že Bauhausu se stala osudným jeho vlastní zbraň. Aby hypermarket nepřesáhl povolenou prodejní plochu, je prostor drive-in zapsaný v dokumentaci jako sklad, a tak navezené zboží musí zmizet. Rázné rozhodnutí úřadu vítá skupina místních, která proti hobbymarketu bojuje u soudu. „Jsme spokojeni. Od doby, kdy jsme zjistili, že Bauhaus naváží do nezkolaudované stavby zboží, jsme systematicky upozorňovali úřad, že to považujeme za nedovolené jednání,“ uvedl advokát Marian Jeřábek, který zastupuje některé místní občany.

Kontroverzní výstavba se táhne léta 

Proti stavbě hobbymarketu brojí skupina místních obyvatel už několik let. Lidé se obávají hluku, prašnosti i nárůstu dopravy. Nejprve se Ivanovičtí snažili stavbě zabránit, později se ale smířili s tím, že za jejich domy nákupní komplex vyroste. Chtěli si proto vynutit aspoň ujištění, že zastupitelé budou na stavbu dohlížet a nepovolí hypermarketu ani jeden metr čtvereční navíc. 

Nesehnutí a obyvatelé Brna-Ivanovic jsou proti stavbě Bauhausu
Zdroj: ČT Brno

Velikost prodejní plochy je další spornou otázkou celé případu. Investor měl povoleno prodávat na ploše10 000 metrů, odpůrci stavby tvrdili, že ve skutečnosti chce stavět  daleko větší podnik. Všechny plány počítaly se 13 000 metry čtverečními, tři tisíce navíc se pak schovávají za drive-in jako za skladovou plochu. Investor oponoval, že problém je jen v rozličném výkladu pojmů. 

Stavba ivanovického Bauhausu byla už dvakrát soudem přerušena, investor kvůli těmto opatřením  přišel už o několik milionů korun. Naposledy dostala stavba stopku letos v září. „Usnesení soudu vítáme. Bylo by samozřejmě lepší, kdyby soudy a úřady reagovaly rychleji, celá situace se mohla vyřešit, ještě než se začalo stavět,“ uvedl tehdy za odpůrce stavby Jiří Koželuh z  Nesehnutí s tím, že si tentokrát lépe pohlídají, aby developer práce skutečně zastavil. Před rokem totiž nařízení soudu dlouho nerespektoval. 

Investor si zařídil certifikát, nemusel proto brát ohled na obyvatele 

Místo řádného stavebního povolení si investor zařídil pouze takzvaný certifikát od soukromého inspektora. Stavební zákon sice říká, že firma musí sousedy jako účastníky stavebního řízení oslovit, umožňuje však prostřednictvím zmíněného certifikátu zkrátit stavební řízení bez ohledu na připomínky dalších dotčených osob. Právě na to si u soudu místní lidé stěžovali. Při zkráceném stavebním řízení nebral inspektor ohledy na jejich námitky, a vydané stavební povolení je tak podle nich protiprávní.