V Česku roste zájem o hlídací psy k pronájmu

Vysočina – Pes na pronájem se v Česku čím dál častěji využívá jako způsob ochrany majetku podnikatelů i soukromých osob. Kynologové psy speciálně cvičí a zvířata pak dokážou, třeba během dovolených, majetek uhlídat. Na ostrahu jakéhokoliv objektu je vycvičený například belgický ovčák.

V případě, že zloděj vstoupí na pozemek, kam nesmí, vycvičený pes ho okamžitě vystopuje. Musí však být schopný kontrolovat emoce a člověka nenapadnout, pouze ho zastavit a zabránit mu v trestné činnosti, jak uvedl sportovní kynolog Jiří Čejka. Právě v tom spočívá speciální výcvik psů. Kynologové nesmějí užívat žádné drastické metody. Nejdůležitější je vybrat si správného psa.

„Hlavním předpokladem je to, že pes musí chtít spolupracovat s člověkem. Používáme psy služebních plemen, nejčastěji belgického a německého ovčáka,“ říká cvičitelka psů Lenka Nitschová. Zájem o pronájem psů roste v Česku hlavně s příchodem letních dovolených. Mluvčí Policie kraje Vysočina Martin Dušek informoval, že během loňského léta bylo vyšetřováno 88 případů vloupání.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Základní výcvik psa na pronájem trvá minimálně rok. I pak je ale potřeba se mu pravidelně věnovat.

Vydáno pod