Brno vyhlásilo válku problémům s parkováním

Brno – Město Brno chce více rozhodovat o budoucnosti parkování v centru, a proto teď musí získat většinový podíl ve firmě Brno-parking. Tu před šesti lety založilo vedení města společně se dvěma soukromými firmami. Společnost měla zajistit dostatek parkovacích míst v centru. Ani jeden ze slibovaných parkovacích domů však ještě nestojí. Brno se již dlouhou dobu potýká s nedostatkem parkovacích míst.

Spolupráce vázne, parkovací domy jsou i po šesti letech v nedohlednu – a to už dochází trpělivost nejen brněnským řidičům, ale i magistrátu. Rada města proto pověřila náměstka primátora Roberta Kotziana (ODS), aby vyjednal odkup majoritní většiny od firmy Parking CZ. Město už si totiž chce svoje problémy s parkováním řešit samo. „Bude-li mít město majoritní podíl, nejlépe stoprocentní v této společnosti, pak získá to, o co už dlouhou dobu usiluje – kontrolu nad tempem výstavby parkovacího domu na ulici Panenská,“ potvrdil náměstek Kotzian.

První plánovaný parkovací dům v Panenské ulici měl už dávno stát. Za zdržení údajně může zdlouhavé stavební řízení a také komplikovaná spolupráce města s investorem. V současné době jsou tedy před vedením města aktuálně dva problémy: Bude majoritní vlastník společnosti nyní ochotný svůj podíl prodat a bude na to mít město peníze? „Je třeba to projednat se širším vedením společnosti. V pondělí vydáme stanovisko, zda jsme ochotni podíl odprodat, pak by následoval audit společnosti,“ uvedl předseda představenstva Brno Parking Roman Minarovič.

Reportáž Hedviky Dědkové (zdroj: ČT24)

Zatím jediným fungujícím parkovacím domem v centru Brna je Rozmarýn na Moravském náměstí, který však nepostavila společnost Brno Parking. Podle odborníků chybí další tisíce parkovacích míst.

Město Brno chce více rozhodovat o budoucnosti parkování v centru.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod