Hrušovany nad Jevišovkou: Voda v nových vrtech je rakovinotvorná

Hrušovany nad Jevišovkou - Před dvěma lety rozhodlo vedení obce Hrušovany nad Jevišovkou o rozšíření městského vodovodu. Obec nechala udělat dva vrty a výsledky rozborů jednoho z nich ukázaly, že ve vodě je přítomný karcinogenní perchlor. Policie už začala prošetřovat trestní oznámení na neznámého pachatele, které podalo vedení obce.

Hygienická norma dovoluje deset mikrogramů perchloru na litr pitné vody. V jednom hrušovanském vrtu koncentrace dosáhla 147 mikrogramů, druhý je v pořádku. Podle odborníku nelze vyloučit, že se kontaminace za čas objeví i tam. „Je tam riziko nádorového onemocnění, pokud by vodu někdo dlouhodobě konzumoval,“ řekl vedoucí odboru obecné a komunální hygieny Miroslav Staněk z Krajské hygienické stanice.

Vrty za dva miliony jsou znehodnocené, jejich sanace by stála asi dvacet milionů. „Zdroje pitné vody budeme hledat jinde, chceme urychleně najít jiné lokality pro nové vrty. Ty by podle zpracovaných map už neměly být znečištěné,“ uvedl místostarosta Hrušovan nad Jevišovkou Jan Šedivý (KSČM).

Po příčinách tak vysoké koncentrace rakovinotvorné látky pátrá policie. Do půdy a podzemní vody se perchlorethylen mohl dostat jen působením lidí, je to odmašťovadlo, které se používá v průmyslu,„ popsal Staněk. Vrty vznikly v blízkosti místní části Pastviny, kde dříve bývala kovovýroba. Firma je v insolvenci a areál už nevyužívá. “Mezi místními se povídá, že by zdrojem znečištění měla být tato výrobna," dodal Šedivý.

To má prošetřit policie. „Znojemští policisté už několik dní prošetřují trestní oznámení na neznámého pachatele. V této chvíli je předčasné spekulovat o tom, kdo je za kontaminaci vrtů odpovědný,“ řekl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Nové vrty měly vodou zásobovat část Hrušovan nad Jevišovkou, kde žije 250 lidí. V oblasti se počítá s novou výstavbou, proto se obec rozhodla postavit nový vodovod. „Vodovod mám sice zavedený před dům, ale voda v něm neteče a asi jen tak nepoteče. Naštěstí mám vlastní studnu, ve které je vody dost,“ popsala obyvatelka Hrušovan Milena Staňková.