Luhačovická přehrada nebude do začátku sezony vyčištěná

Luhačovice - Vyčištění přehrady od sinic a letitých sedimentů potrvá déle, než Povodí Moravy, vedení Luhačovic a zhotovitel původně plánovali. Na vině bylo samo Povodí, které si nezajistilo veškerá povolení, počasí, ale i protesty občanů z okolních vesnic. Nebyli spokojeni s tím, že jim těžká technika, která z přehrady odváží bahno, likviduje silnice. Práce se musely zastavit. Teď už Povodí Moravy všechna povolení má, přesto nebude odbahnění přehrady hotové dřív než 30. června. Bahno se nedá těžit za každého počasí a je ho víc, než se předpokládalo.

„V tuto chvíli je nám jasné, že se revitalizace dna přehrady proti původnímu plánu značně opozdí. Zpoždění proti původním plánům je už v tuto chvíli jasné. Navíc jsme zjistili, že sedimentů leží na dně přehrady podstatně více, což práce prodraží,“ potvrdil generální ředitel Povodí Moravy Radim Světlík. Dobrou zprávou je, že je bahno kvalitní a podle odborné expertizy neobsahuje nebezpečné kovy. „Je možné ho proto využít na polích jako hnojivo,“ vysvětlil Jiří Calábek, ředitel stavební firmy OHL ŽS, která dílo pro Povodí realizuje. Povolení od ministerstva zdravotnictví zaorat sedimenty z přehrady do zeminy získalo Povodí Moravy před pár dny. Určená pole spadají pod zemědělské družstvo Olšava.

Letní sezona v Luhačovicích je v ohrožení

Generální ředitel Povodí Moravy Radim Světlík o komplikacích při těžbě bahna ze dna přehrady (zdroj: ČT24)

Luhačovická přehrada (nebo též Pozlovická přehrada) na říčce Šťávnici byla zprovozněna v roce 1930. Důvodem jejího vybudování bylo snížení povodňových průtoků a také rozšíření možností rekreace v oblíbeném lázeňském středisku a okolí.

Povodí Moravy na začátku projektu počítalo se stomilionovou investicí a dokončením prací nejpozději do léta. Teď hovoří o zahájení napouštění přehrady až kolem 30. června. I nad tímto datem ale zůstává spousta otazníků.

K dalšímu zpoždění vyčištění vodní nádrže může přispět i nepřízeň počasí. Bahno je v těchto dnech příliš tekuté na to, aby ho stavaři mohli začít pomocí bagrů těžit a převážet. Teď by v něm svoji techniku utopili. Stavebníci proto čekají na teplejší počasí, po kterém bahno vyschne.

Místním obyvatelům, kteří si vyčištění přehrady vymohli, je tak už dnes jasné, že letní sezona v Luhačovicích visí na vlásku. „Už teď je to zpoždění pro nás problematické. Kdyby se čištění natáhlo na celé léto, město a místní podniky by zřejmě přišly o spoustu zisků z turistického ruchu,“ obává se starosta Luhačovic František Hubáček (ODS).

Lidé si stěžují: Těžaři znečišťují okolí

Další problém? Nepořádek. Na prašnost a špínu, která po těžařích zůstává, si stěžují obce z okolí. Jejich starostové se většinou shodují na tom, že vyčištění přehrady je potřebné. Bouřit se ale začali obyvatelé Sehradic, kterým se nelíbí způsob převozu a zpracování sedimentů, jež odsouhlasilo minulé vedení obce. To nové požaduje jejich změnu nebo úplné zastavení přepravy bahna na pozemky v jejich katastru.

„Plánujeme teď na jaře celkovou rekonstrukci kanalizace v obci, při které se naruší silnice. A kdyby nám do toho začala jezdit ještě těžká nákladní auta, mohlo by to už tak narušené cesty totálně zlikvidovat,“ vysvětlila jeden z dalších důvodů nesouhlasu místních starostka Sehradic Silvie Pospíšilová (Pro lepší Sehradice).

Největší část vytěžených sedimentů stavbaři vyvezou na skládku v katastru obce Dolní Lhota. Uloží tam 190.000 metrů krychlových usazeniny. Sedimenty budou dále využity na rekultivaci této skládky.

Vedení Povodí Moravy bude tuto situaci teprve projednávat. Pokud Sehradičtí nesvolí k žádnému kompromisu, bude muset Povodí Moravy i vzhledem k celkově většímu objemu vytěženého bahna najít nové úložiště. A to by přineslo další zpoždění.

Čistá voda by měla přinést větší návštěvnost

Přes všechny problémy se lidé kolem Luhačovické přehrady na vyčištění přehrady těší. Vzpomínají totiž s nostalgií na desítky metrů dlouhé fronty na párek v rohlíku a zmrzlinu u stánků na jejím břehu. „Přehrada bývala plná lidí, rekreanti si na břehu stavěli stany, silnice podél vody byly plné aut. Vyráželi jsme k ní hned ráno, protože po obědě už nebylo kde rozložit deku,“ vzpomínala obyvatelka Pozlovic Jiřina Janíková.

Kvůli přemnožení sinic se však v přehradě už několik let nedalo koupat a vodní hladina je jasně zelená. Právě nánosy bahna jsou pro sinice ideální živnou půdou. Vesnice nad přehradou navíc ještě donedávna neměla vybudovanou kanalizaci, a tak splašky končily právě v přehradě. „Věříme, že čistá voda přinese regionu návštěvnost, na kterou jsme v Luhačovicích bývali v letních měsících zvyklí,“ dodal předseda luhačovického rybářského svazu Jiří Pecha.

Vydáno pod