Společné nákupy ušetří obcím 10 procent nákladů

Jižní Morava - Jihomoravské nemocnice a ústavy sociální péče by příští léta měly začít profitovat ze společných nákupů léků a zdravotnických potřeb. Firma CEJIZA, kterou Jihomoravský kraj jako nákupčí založil, by měla tendry rozjet ve větším měřítku. Při větším objemu zakázek by se mohlo ušetřit deset procent nákladů. To by odpovídalo částce 200 milionů ročně, jak řekl ČTK předseda finančního výboru krajského zastupitelstva Zdeněk Dufek (ČSSD).

Centrálního jihomoravského zadavatele (CEJIZA) nechali zastupitelé založit asi před rokem a půl. Dosud se firma věnovala výběrovým řízením na nákup energií. Smlouvami na tři roky dosáhla úspor 270 milionů korun. O centrálním nákupu léků se mluví od počátku existence firmy, podle Dufka se však ukázalo, že příprava jednotlivých tendrů přináší mnoho peripetií.

Obtíže nastaly i při dolaďování podmínek výběrového řízení na nákup medicinálních plynů. Podle Dufka se ukázalo, že každá nemocnice používá jiné typy lahví i držáků, část jich má vlastní nádrž na kyslík, jiné si ji pronajímají. „Do toho máme zdravotnickou záchrannou službu, která má úplně jiné typy lahví, samozřejmě menší,“ podotkl zastupitel.

Naopak vyzkoušená je cesta nákupu léků. Uskutečnila se zakázka na nákup preparátů ředících krev. Následovat budou další soutěže. Kraj spravuje osm nemocnic a desítky sociálních zařízení. Jen nemocnice utratí ročně za nákup zboží a služeb asi 1,35 miliardy korun.

Centrální nákupy už dříve kritizovala jihomoravská ODS, která je na kraji v opozici. Podle krajského předsedy ODS Jiřího Kadrnky CEJIZA „šikanuje“ ředitele příspěvkových organizací. Namítl také, že firma nenakupuje v průhledných internetových aukcích, jak se to děje například na Vysočině. „Pokud je nákup soustředěn v jedněch nebo dvou rukách, vytváří se ultrakorupční prostředí, ať tam korupce je, nebo není,“ domnívá se Kadrnka. 

Model centrálního nákupu přebírají obce 

Nakupovat společně plyn a elektřinu se chystají také obce na Brněnsku. Nabídku připojit se ke společnému tendru připravuje obec Mokrá-Horákov. Pro radnice by novinka měla dvojí výhodu. Soutěž by nemusely organizovat, což je zejména pro menší obce a města zátěž. Navíc by ušetřily.

Na radnici v Mokré-Horákově se zájemci mohou hlásit do konce ledna. Radnice pak udělá analýzu odběrových míst i smluv. „Někde zjistí, že mají čerstvě vysoutěženo, a další výběrové řízení tam tak nebude připadat v úvahu,“ uvedl Dufek. Poté by obce vypsaly tendr na dodávky. „Všichni se bojí, co udělá nárůst cen elektřiny z hlediska poplatku za fotovoltaickou energii. Každá úspora se bude hodit,“ dodal zastupitel.

Podle Dufkova odhadu se zapojí nejméně deset obcí. Rajhradští už prý záležitost projednávali.

Vydáno pod