Zadlužená Blatnice pod Svatým Antonínkem zřejmě prodá školní autobus

Blatnice po Svatým Antonínkem - Nové vedení radnice dvoutisícové obce na Slovácku řeší, jak začít šetřit. Vesnice se totiž dostala kvůli bývalému starostovi do finančních problémů, na jejichž konci jí zůstal k dnešnímu dni asi dvacetimilionový dluh. Splácet jej bude do roku 2019. Obecní rozpočet však na to nestačí, a tak zvažují, co prodat nebo jaké akce zastavit.

„Teď se snažíme vymyslet, bez čeho se obejdeme. Možnost je například prodat autobus, který každý den sváží děti do školy. Máme dům s pečovatelskou službou, jehož provoz stojí obec peníze, tak bychom jej mohli předat charitě, čímž by se také ušetřilo,“ uvedla místostarostka Svatava Blahynková (nez.)

Bývalý starosta Josef Vavřík (nez.) se už nehodlá do minulosti vracet. Jako znovuzvovelný zastupitel se s novým vedením Blatnice domluvil pouze na tom, že do obecní kasy vrátí 250 tisíc, které měl jako odstupující starosta dostat.

Svatava Blahynková (nez.), místostarostka Blatnice pod Svatým Antonínkem, o úsporách (zdroj: ČT24)

Byl to právě on, kdo před rokem dostal obec do problémů. Nechal totiž dlouho bez povšimnutí faktury za vícenáklady při stavbě obecních bytů. „Faktury za 4,8 milionu ležely u mě na stole, beru to jako svoji chybu,“ přiznal bývalý starosta.

Přiznání starosty dluhy nevyřešilo

Výsledkem byl obstavený obecní majetek. Už tak vysoký dluh ještě navýšily soudní poplatky. Na poslední chvíli se hrozící exekuci podařilo odvrátit devítimilionovým úvěrem. Součet všech dluhů vesnice tím dosáhl pětadvaceti milionů korun. Zastupitelé se vzdali odměn, starosta přišel o deset procent platu do konce volebního období. Tehdy se ještě kál. „Snažím se to napravit. Nikdo to za mě neudělá. Co jsem si nadrobil, to si musím i sníst,“ poznamenal Vavřík.

V letošních říjnových komunálních volbách přesto paradoxně dostal nejvíc hlasů. Starostou se však nestal. Jeho odpůrci byli silnější a už v něj neměli důvěru. Nová koalice začala s nepopulárními, ale nezbytnými úsporami. „Co by se dávalo do oprav silnic, chodníků, veřejného osvětlení, teď musíme dávat na umořování dluhu nebo na splátky úvěrů,“ vysvětlil nový starosta Vladimír Hanák (Za úspěšnou obec).

Kostlivci ze skříně padají dál

Hanák ví, o čem mluví. Ke známým dluhům se totiž po volbách přidaly neznámé. A neuhrazených faktur se při procházení obecního účetnictví našlo hned několik. Starosta totiž nezaplatil například za projektovou dokumentaci plánovaného penzionu Plachty, a tak se nakonec suma i s pokutami vyhoupla na čtvrt milionu korun. V účetnictví obce se letos v listopadu s více než ročním zpožděním překvapivě objevila faktura za vícepráce na silnici Pod Roháče s částkou 682 tisíc korun. Z toho 400 tisíc už bylo zaplaceno, zbytek má vyřešit splátkový kalendář.


Blatničtí jsou v rozpacích

Obyvatelé vesnice jsou z celé situace spíše na rozpacích. Někteří fandí bývalému starostovi, který v obci velel osm let a je podle nich schopen problémy s penězi vyřešit. Druzí jsou rádi, že došlo ke změně, a očekávají, jak se k problémům s penězi Blatnice s šedesátimilionovým rozpočtem postaví. „Je těžko soudit, když člověk nezná pozadí celého té kauzy,“ řekl například velmi opatrně Jan Němčický. Vlastimil Fojtík naopak doufá, že se vše s novým vedením vyřeší. „Samozřejmě, že budou muset dělat nepopulární opatření, ale horší dluhy už snad nenadělají,“ prohlásil Fojtík.

  • Blatnice pod Svatým Antonínkem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2193/219251.jpg
  • Prodělečný školní autobus bude muset obec zřejmě prodat autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2193/219250.jpg