Jak se podnikatel dostal k majetku Oslavan? Rohodne soud

Brno - Krajský soud v Brně se dnes měl zabývat případem nabytí majetku v hodnotě zhruba 320 milionů korun v Oslavanech na Brněnsku. Celý loňský rok Oslavany o tento majetek bojovaly s podnikatelem Jiřím Tomkem. Ten si renesanční zámek, oslavanskou školu i školku, náměstí, pozemky pod chodníky i tamní hřbitov přivlastnil. Jednání soudu ale nakonec ani nezačalo.

Jiří Tomek a Vladimír Korunka, se dnes měli před Krajským soudem v Brně zpovídat z podvodného získání rozhodčího nálezu o vlastnictví majetku v Oslavanech na Brněnsku. V soudní síni se ale ani nestačili ohřát. Předseda senátu totiž hlavní líčení vůbec nezačal. Obhájkyně obžalovaného Tomka požaduje celý spis podstoupit k Vrchnímu soudu v Olomouci, aby rozhodl, kdo bude případ podvodu projednávat. Odmítá, aby kauza zůstala na stole brněnského soudu a usiluje, aby případ převzal ostravský soud. Zásadních důvodů, jak sama řekla je hned několik. Nehodlá je před rozhodnutím vrchního soudu ale komentovat. Zmínila se o tom, že mezi důvody je také podjatost. Předseda brněnského senátu Jiří Stýblo řekl, že kvůli procesní opatrnosti se s ostatními přísedícimi dohodli, že celý spis ještě tento týden zabalí a pošle k vrchnímu soudu, aby podle důvodů uvedených obhajobou rozhodl, který krajský soud se bude kauzou zabývat.

Podnikatel si po hádkách opatřil rozhodčí nález, který mu všechen majetek připsal. Případ řešil okresní soud Brno venkov a loni začátkem prosince rozhodčí nález zrušil a majetek připsal městu. Rozhodčí nález byl podle soudu neplatný.

Obhájkyně Kateřina Tomková (zdroj: ČT24)

Případ se dnes znovu otvírá, senát krajského soudu řeší, jak a jestli vůbec se obžalový Tomek při svém jednání pokusil o trestný čin podvodu. Před soudem se má zpovídat i Tomkův údajný známý rozhodce, který mu podivný rozhodčí nález vystavil.