Brno hostilo Pecha Kucha night

Brno - Pecha Kucha [Peča-kuča] je japonský výraz pro povídání. Pod patronou Domu umění města Brna však ještě znamená netradiční setkání umělců, designérů, architektů, výtvarníků a všech kreativců, kteří chtějí svou práci ukázat veřejnosti. Zadání je jednoduché. Každý účínkující má 6 minut a 40 sekund (20 obrázků x 20 sekund) na to, aby publikum seznámil se svou prací. Tento formát pochází z dílny Klein Dytham architecture, kteří jej představili v japonském Tokiu v roce 2003. Projekt se rozšířil do celého světa. V současnosti jej hostí více než 230 měst.

Brněnská Pecha Kucha měla mezinárodní zastoupení. Diváci měli možnost vidět 15 prezentací. Své projekty představili hosté z Česka, Slovenska a Rakouska. „Pecha Kucha je otevřenou platformou. Na akci je možné se přihlásit. Touto cestou se můžeme dozvědět o spoustě zajímavých projektů, o kterých by se jinak nevědělo,“ sdělila organizátorka projektu Barbora Šedivá.

Zakladatelé Pecha Kucha shrnují filosofii projektu; většina měst nemá veřejný prostor, kde by lidé mohli neformálně ukázat svou práci. Na neformálnost setkání organizátoři kladou velký důraz a Pecha Kucha je tak výbornou možností sebeprezentace především pro mladé tvůrce. Akce bývá často pojímána jako večírek. Ten brněnský oživil svou hudbou DJ Click Joe.

Brněnská Pecha Kucha (zdroj: ČT24)
Vydáno pod