Zkusíme zahrát lépe než doma, s tím půjde do odvety kouč Malán

Brno - Sto dvanáct minut – tak dlouho trvala přetahovaná mezi Brňany a bulharským Gabrovem. Po pěti letech se brněnští volejbalisté opět představili ve Vyzývacím poháru. V úvodním duelu druhého kola předvedli proti bulharskému soupeři vyrovnanou partii, před domácím publikem ale měli problém dotáhnout dobře rozehrané sety do konce, a nakonec vybojovali jen jediný. Už ve středu je čeká odveta na palubovce Gabrova, kde k postupu do hlavní fáze evropské soutěže musí vyhrát jak zápas, tak i zlatý set. „Strategie jejich hry se měnit nebude. Musíme především bránit jejich dva klíčové hráče, pak máme šanci,“ netají se nadějí na postup zkušený trenér Brna Miroslav Malán.

Před domácím publikem jste předvedli proti Gabrovu vyrovnanou partii, jak moc Vás mrzí ta prohra?

Bude nás to mrzet rozhodně dlouho, protože všechny čtyři sety byly o dva body, takže to bylo trochu i o štěstí. To kdyby se k nám přiklonilo ve druhém a ve čtvrtém setu, tak jsme se mohli radovat my. Bulharům pak totiž už docházely síly, hráli přes dva hráče, kteří byli vynikající, ale už jsme je pak dokázali ubránit. Škoda toho závěru čtvrtého setu.

Vám se povedl vždy úvod všech čtyř setů, několikrát jste vedli i v jejich průběhu. Proč jste několikabodový náskok nedokázali udržet?

Kdybych to věděl, tak to vyřeším. My na stejné chyby narážíme po celou sezónu, že i extraligové zápasy odehrajeme v určitých vlnách. Rozhodně z toho nemáme dobrý pocit, protože nedokážeme udržet stabilitu výkonů. Když vedeme o tři body, tak za chvíli zase prohráváme o dva. Nevím, čím to je, a zabýváme se tím všichni už dlouho. Řekneme si, že se budeme soustředit na další míč, ale nepomáhá to. Většinou je to tak, že zkazíme servis a hned vzápětí dostaneme eso, náskok je pak rázem pryč.

Rozhovor s Martinem Klapalem (zdroj: ČT24)

Před zápasem jste se obávali především toho, že budete mít problémy s obranou na síti, protože Gabrovo má vysoké hráče. Naplnily se tyto obavy i v zápase?

Nakonec se ukázala především jejich kvalitní obrana. Ze začátku náš útok nevěděl, jak na ně hrát, takže Bulhaři dominovali tím, že si nás ponadráželi a zablokovali. Tam jsme malinko neuspěli, pak už jsme útočili lépe a přes více hráčů. Dokonce jsme dokázali odbránit i dva jejich klíčové hráče, ale opět jsme to nedohráli, zkazíme servis a prohrajeme.

První přímou konfrontaci se soupeřem máte za sebou, druhá vás čeká už ve středu. S čím půjdete do odvety, abyste to dotáhli alespoň do zlatého setu?

Hrát se dá pořád, i když určitou roli může sehrát horké, bulharské prostředí – vášniví diváci, rozhození rozhodčí, to se stávalo už za mě, když jsem hrával. My tam rozhodně pojedeme bojovat. Poznali jsme, že hrát se s nimi dá, není to žádné světoborné mužstvo. Musíme dodržet především to, co bychom měli, tedy odbránit ty dva hráče, jejich strategie hry se podle mě nebude měnit. Zkusíme zahrát o trošku líp než doma.

Volejbal Brno – CVC Gabrovo 1:3

Sety: (-23, –23, 26, –25)

Sestava Brna: Kuliha, Fučík, Klapal, Katona, Mlčuch, Smrčina, libero Stańczak– Muroň, Musil,Kubalec, Ulč

Rozhodčí: Brlas (Chorv.) – Maciejewski (Pol.)

Čas: 112 min

Diváci: 350