Blažkovi po zápase číslo 400 aplaudovaly oba kotle

Jihlava - Nejprve mu aplaudoval kotel jihlavských fanoušků, a když se přesunul k těm sparťanským, hned od nich dostal za dřívější věrné služby dvě klubové šály. Fotbalový brankář Jaromír Blažek dnes byl na roztrhání, když jako dvanáctý hráč historie pokořil metu 400 odehraných zápasů v nejvyšší soutěži. Jihlavský gólman byl navíc rád i za to, že v duelu se svým bývalým klubem pomohl k remíze 1:1. Takhle nějak si Blažek vysnil oslavu svého jubilea.

Když opouštěl hřiště se sparťanskými šálami kolem krku a oblečený v dresu svého někdejšího parťáka z letenského týmu, Marka Matějovského, hýřil úsměvy na všechny strany. „Myslím, že bod uhraný se Spartou je dobrý výsledek. Na konci jsme byli unavení, Sparta nás trochu zatlačila, takže takový výsledek bereme,“ řekl Blažek po utkání.

Málokdy se stává, aby hráč během utkání často slyšel skandování svého jména z obou fanouškovských táborů, devětatřicetiletý Blažek si dnes ale výjimečné pocity vychutnávat mohl. Jihlavané někdejšího reprezentanta vnímají jako velkou hvězdu a osobnost v týmu ligového nováčka. Na Blažka, který na Letné získal šest mistrovských titulů, ale nedají dopustit ani sparťané.

Sparťanští příznivci ve svém sektoru vyvěsili transparent s nápisem „Blážo, my Ti děkujem',“ jihlavští fanoušci zase na velkém plátně rozprostřeli vzkaz: „Jardo, 400 a stále mlád!“. „Bylo to moc příjemné, hezký pocit,“ popisoval Blažek, který se po zápase dlouze radoval před jihlavským kotlem, ale vyrazil také mezi sparťany, kteří mu hned věnovali šály na památku.

Blažek po utkání líčil, že jej ani nepohltila velká nostalgie. „Nejprve jsem si myslel, že všechno kolem zápasu bude takové zvláštnější, ale myslím, že to nakonec bylo docela v normálu,“ popisoval Blažek, který si v lize proti Spartě zachytal po více než deseti letech.

Vyzrál na něj pouze Václav Kadlec. Blažek, který ze Sparty nedobrovolně odešel loni v prosinci, neměl v jedenácté minutě šanci při sólovém úniku o dvacet let mladšího protihráče.

„Venca (Kadlec) od nás dostal takový dárek, mazal nějakých třicet metrů na moji bránu úplně sám. Těžko jsem mohl uplatnit něco z dob, kdy jsem proti němu trénoval. To by šlo jen v situaci, kdy by byl trochu pod tlakem. V takových chvílích má útočník nad gólmanem velkou výhodu a Venca ji využil,“ přemítal Blažek. „Mrzelo by mě, kdybych dostal nějaký hloupý gól. Takhle to mohl Venca jen sám zkazit,“ poznamenal Blažek, který jinak v zápase proti bývalým spoluhráčům nezaváhal.

Teď Blažek splní svůj slib, který jihlavským spoluhráčům dal. V týdnu přinese do šatny studené občerstvení, jak přislíbil v případě dnešní remízy. Teplé večeře se Jihlavané nedočkají, tu by Blažek platil jen v případě výhry nad Spartou. „Budou jen chlebíčky, bohužel,“ smál se Blažek.

Vydáno pod