Dočká se brněnská ZOO narození ledních medvíďat?

Brno - Česká televize Brno na svém webu chystá pravidelný online seriál o odchovu mláďat ledního medvěda v Zoologické zahradě města Brna. Chybět nebudou záběry medvíďat, rozhovory s chovateli ani fotogalerie. Divák České televize tak bude mít možnost na těchto stránkách po dobu tří měsíců průběžně pozorovat, jak se malým medvídkům daří.

Zajímat se budeme nejen o zdravotní stav, ale i o pokroky mláďat. Chybět nebudou také informace o rodičích medvíďat – samici Coře a samci Umcovi. Ti spolu budou mít mláďata už podruhé. Před třemi roky totiž Cora porodila slavná medvědí dvojčata Billa a Toma. „Medvíďata si tehdy zamilovalo snad celé Brno, zoologická zahrada zažila obrovský zájem veřejnosti. Chceme proto umožnit divákům sledovat osud malých medvídků i na našem webu,“ dodala redaktorka Iveta Zieglová.

Kromě zpráv o medvíďatech budeme také pátrat po tom, jak dřív probíhal odchov ledních medvědů v brněnské zoologické zahradě. Letos to není poprvé, co ZOO napjatě očekává, jak dopadne březost lední medvědice. Kromě úspěšného odchovu medvíďat Billa a Toma totiž v minulosti medvědice o mláďata už dvakrát přišla.

Lední medvědi se v novodobé historii chovají v brněnské ZOO od roku 1999. „Partner medvědice Cory Umca přijel do brněnské ZOO  v srpnu 1999 jako půlroční mládě z Alma Aty,“ vzpomíná Bohumír Mazáč na natáčení před 12 lety, kdy se chov medvědů do Brna vrátil. Už tehdy měli medvědi respekt. „K tygrovi půjdu, ale medvěd je nevyzpytatelná šelma,“ vyjádřil obavy z predátora tehdejší ošetřovatel ledních medvědů Roman Kučera.

Po dvanácti letech od počátků chovu ledních medvědů teď zoologická zahrada opět doufá v medvíďata. Chovatelé očekávají, že si v těchto dnech Cora sama ulehne do porodního boxu, který je vybaven kamerami se speciálním zvukovým systémem, aby bylo možné pozorovat chování medvědice. Kamery se spustí přesně 11. 11. 2011 v 11 hodin. Zda se medvědice o svá medvíďata bude starat, nebo se chovatelé pokusí o umělý odchov, budou mít diváci příležitost sledovat na webu České televize.