Cora brzy vyvede mláďata z porodního boxu do výběhu. Možná už o víkendu

Brno – Brněnská zoo v sobotu znovu otevře přístupovou cestu vedoucí okolo výběhu ledních medvědů. Cesta byla uzavřená několik měsíců, aby měla lední medvědice Cora klid na porod a péči o mláďata v prvních týdnech jejich života. Teď už je Cora podle chovatelů připravená vyvést mláďata z porodního boxu do výběhu. Medvíďata tak možná už v sobotu spatří první návštěvníci.

Od listopadu byla cesta vedoucí okolo výběhu ledních medvědů z bezpečnostních důvodů uzavřená. „Lední medvědi totiž mají velmi vyvinutý čich a hrozilo, že pokud by Cora ucítila cizí pachy, mohla by v domnění hrozícího nebezpečí mláďatům ublížit,“ vysvětlila mluvčí zoo Monika Brindzáková.

Po téměř čtyř měsících je všechno jinak. „Medvědice je klidná a její krmnou dávku postupně zvyšujeme. Medvíďata jsou velmi čilá a podle mých odhadů dnes váží kolem devíti kilogramů,“ řekl chovatel Jaroslav Jasínek.

Jakmile začne Cora vodit svoje mláďata do výběhu pravidelně, chtějí je chovatelé od matky odebrat a vzít na první veterinární prohlídku. „V rámci ní musí proběhnout ze zákona povinné čipování, také očkování a zjištění pohlaví. Pak budou medvíďata opět vrácena matce,“ popsala Brindzáková.

Nanuk, Kometa nebo Rondo. Lidé hlasují o jménech pro medvíďata

Pohlaví medvíďat ovlivní výběr jmen, o kterých lidé stále mohou hlasovat na stránkách zoo nebo HC Komety Brno. Na výběr je 24 jmen, která vybrali zaměstnanci zoo a členové hokejového týmu Kometa. V anketě na webu zoo zatím vede jméno Nanuk s dvaceti procenty, následované Kometou a Bellou se 17 procenty. Pomyslné třetí místo obsadilo Rondo, dlouholetý název domovského stadionu brněnských hokejistů. I na stránkách hokejového klubu získal nejvíce hlasů jména Kometa, Rondo a Nanuk.

Vydáno pod