Proč (ne)rodit doma?

Co je víc - právo ženy na svobodné rozhodnutí o tom, kde bude rodit, nebo právo státu zasáhnout do této svobody v zájmu ochrany dítěte? Provokativní tezí, že nemocnice je jediným bezpečným místem pro porod, uzavřeli pořadatelé Masarykových debat cyklus diskuzí tohoto semestru. K debatérskému stolu se usadili bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek a předseda České gynekologické a porodnické společnost Vladimír Dvořák, kteří tezi obhajovali. Jejich rétorickými rivalkami se staly porodní asistentka Ivana Königsmarková a zakladatelka Hnutí za aktivní mateřství Petra Sovová. Vyhrocená polemika neměla jasného vítěze – publikum se názorově rozdělilo na dvě přibližně stejné poloviny.

Dlouhé minuty před zahájením debaty je aula Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně plná. Připravené židle stačí pro polovinu zájemců, ostatní si posedali, kam to jen šlo. Desítky lidí dvouhodinovou debatu absolvují ve stoje. Zdá se, že jim to nevadí. Masarykovy debaty nikdy nebyly jen platformou pro vysokoškoláky, a i tato debata to potvrdila. Ačkoliv studenti převažují, v publiku je řada rodin s malými dětmi, těhotné ženy, senioři i odborníci.

„Možnost rodit doma by měly mít ty ženy, které se pro to rozhodnou, u nichž je bezproblémové těhotenství a nízká rizika,“ otevírá diskuzi nejznámější česká porodní asistentka Ivana Königsmarková. Ještě předtím překvapí svojí upřímností, když všem připomene, že je pravomocně odsouzená kvůli nezdařenému domácímu porodu. Publikum ji odměňuje potleskem.

„Nezpochybňujeme možnost volby, ale říkáme, že je to nezodpovědný hazard,“ kvituje předseda České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP Vladimír Dvořák a dodává: „I při normálním porodu mohou nastat komplikace. Pokud někdo říká, že když porod začne normálně, tak i dobře skončí, tak lže. V současné době neznáme metody, jak dopředu odhalit nekomplikovaný porod.“ I Vladimír Dvořák sklízí za svůj projev stejně silný potlesk. Jen tleskají ti, kteří u Königsmarkové nechali ruce složené v klíně. Už úvodní sedmiminutové projevy naznačují, že domácí porody názorově rozdělují populaci víc než cokoliv jiného.

Argumenty debatérů (zdroj: ČT24)

Tak těsné výsledky zaznamenaly Masarykovy debaty vůbec poprvé

Před zahájením debaty o tezi Nemocnice je jediné bezpečné místo pro porod hlasovalo 276 lidí. Ano odpovědělo 42 procent, proti se vyslovilo 38 procent. Pětina účastníků zvolila možnost nevím. V debatě se potom bojovalo především o nerozhodnutou část účastníků. Po debatě hlasovací lístek odevzdalo 265 účastníků debaty, 47 procent souhlasilo, 44 procent hlasovalo proti. Nerozhodnutých zůstalo devět procent. Tak těsný rozdíl po skončení debaty ještě organizátoři Masarykových debat nezaznamenali.

Porod v obývacím pokoji je tak vplutím do neznámých vod v naději, že všechno dobře dopadne. „Při porodu jde o minuty, od zjištění závažné komplikace k císařskému řezu. Nejsem si jistý, že by se to v případě porodu doma stihlo,“ vysvětloval publiku Dvořák.

České porodnice i personál jsou často nevlídné, shodly se protistrany

Co ženy k domácím porodům vede? Velmi často negativní zkušenost s přístupem personálu nemocnice. Člověk si připadá jen jako další kus na běžícím páse, trpělivosti, úsměvu a laskavého přístupu se nedočkáte, notovali si přítomní. Argument, že takových lékařů a sester ubývá, popřela čerstvá maminka jen několik týdnů starou zkušeností.

„Setrvačnost z doby komunismu je obrovská tím, jak si lékaři předávají zkušenosti i zaběhlé chování. Nejde to změnit ze dne na den, ale snažíme se o to. Právě přístup lékaře a jeho schopnost empatie je velmi důležitá pro výsledek a dojem z porodu. Hlavním úkolem je proto kultivovat přístup personálu. A netýká se to jen porodu,“ souhlasil s názorem zastánkyň teze a publika bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

„Porod doma pořád zůstane volbou některých žen. Je to o atmosféře důvěry, podpoře a možnosti se plně spolehnout na ty, které má žena okolo sebe. A do toho mají české porodnice ještě dost daleko,“ doplňuje k debatě Petra Sovová. Tato žena je zakladatelkou Hnutí za aktivní mateřství a matkou sedmi dětí, z nichž pět po předchozích nepříjemných zkušenostech porodila doma.

  • Do debaty s osobnostmi se zapojilo i publikum zdroj: ČT Brno
  • Do debaty s osobnostmi se zapojilo i publikum zdroj: ČT Brno

Na diskuzi se s přítomnými podělila o svoji radu. „Pokud bych chtěla rodit doma, tak bych chodila do poradny a na to, jestli je to pro mě a moje dítě vhodné, bych se spíše než lékaře zeptala zkušené porodní asistentky,“ řekla.

Při polemice nechybělo souhlasné přikyvování i výpady publika, že daná osobnost neříká pravdu. Vůbec nejvíc „narazila“ Ivana Königsmarková. Publiku pro srovnání ukázala učebnice porodnictví pro porodní asistentky a mediky, jejichž studijní materiál byl podle tloušťky knihy sotva třetinový. Chtěla tím názorně demonstrovat, že v této oblasti mají asistentky mnohem detailnější znalosti. „To není pravda, takovou učebnici rozhodně nemáme,“ ozvali se nesouhlasně přítomné studentky medicíny. Königsmarková ale trvala na svém – prý možná mají jiného autora, ale informace jsou totéž v bleděmodrém.

Rozhřešení teze a tedy to, kdo má podle obecenstva pravdu, ale překvapivě hlasování nepřineslo. Žádná z argumentujících dvojic nezískala podporu alespoň poloviny účastníků. Lékaři jako obhájci teze, že nemocnice je jediné bezpečné místo pro život, získali před svými rivalkami náskok pouhá tři procenta. Téměř desetina publika se ani po debatě nedokázala rozhodnout, na čí stranu se přiklonit. Výsledek naznačuje, že toto téma patří k jedněm z nejvýbušnějších, které pořadatelé debat otevřeli. Více informací o projektu a předešlých debatách najdete na webu Masarykových debat.

Profily zastánkyň a odpůrců teze

Ivana Königsmarková jako porodní asistentka pracovala od roku 1974. Po dvaceti letech odešla z nemocnice U Apolináře a postupně se stala nejznámější českou propagátorkou domácích porodů. Donedávna také vedla Unii porodních asistentek, která za uznání porodů v domácím prostředí bojuje. Před třemi lety vedla domácí porod, při němž se dítě přidusilo, a kvůli nedostatku kyslíku zůstal jeho mozek poškozený. Chlapec po 20 měsících zemřel. Podle soudu osmapadesátiletá Königsmarková při vedení porodu chybovala. Soud ji potrestal dvouletým vězením s odkladem na pět let, pětiletým zákazem činnosti. Navíc musí žena zaplatit výlohy pojišťovny na léčení dítěte ve výši 2,7 milionu korun. Letos v únoru podala Königsmarková dovolání k Nejvyššímu soudu.

Petra Sovová před třinácti lety založila Hnutí za aktivní mateřství, které bojuje za zlepšení podmínek v českých porodnicích. Je matkou sedmi dětí, v porodnici se narodily jen první dvě, ostatní už porodila doma. Přimělo ji k tomu předchozí nepříjemné zkušenosti a neochota personálu vyjít vstříc jejím přáním.

Tomáš Julínek vystudoval medicínu, profesně se specializoval na anesteziologii. Je členem ODS. V letech 2006 až 2009 zastával ve vládě Mirka Topolánka funkci ministra zdravotnictví. Nyní spolupracuje s think-tankem eStat.cz, kde má na starosti zdravotnictví. 

Vladimír Dvořák je gynekolog a porodník, v současné době působí také jako předseda České gynekologické a porodnické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (ČLS JEP) a jako předseda Sdružení soukromých gynekologů. Dlouhodobě kritizuje domácí porody kvůli nebezpečí, které může kvůli nečekaným komplikacím nastat.