Soud v Brně dostal první stížnost na obecní volby. Týká se obce Hluk

Krajský soud v Brně přijal v souvislosti s komunálními volbami první stížnost, týká se voleb v obci Hluk na Uherskohradišťsku. Bližší informace mluvčí soudu Eva Angyalossy nesdělila. Od středy běží desetidenní lhůta, v níž lidé mohou zpochybnit u správních soudů zákonný průběh a výsledky komunálních voleb.

Hluk spadá pod správní obvod obce s rozšířenou působností Uherské Hradiště. Vedoucí právního odboru uherskohradišťského městského úřadu Dana Šilhavíková dnes řekla, že o stížnosti doposud nemá žádné informace. „Zatím nás soud nepožádal o žádné podklady,“ uvedla Dana Šilhavíková.

V Hluku vyhrála KDU-ČSL, která v jednadvacetičlenném zastupitelstvu obsadila sedm pozic. Na druhém místě skončili Hlučané s pěti mandáty, následovala ODS se čtyřmi mandáty. Tři mandáty získali Moravané s podporou ČSSD a nezávislých, dva mandáty KSČM. „Co je obsahem stížností, soud nesděluje,“ řekla mluvčí soudu Eva Angyalossy.

V obecních volbách před čtyřmi lety brněnský soud přijal téměř 30 návrhů na neplatnost. Více než 20 stížností směřovalo na volby v Jihomoravském kraji, ostatní byly na volby ve Zlínském kraji a na Vysočině.