Začala desetidenní lhůta na podávání stížností na průběh komunálních voleb

Rozeběhla se desetidenní lhůta na to, aby se lidé obrátili na správní soudy v případě, že mají pochybnosti o regulérnosti víkendových komunálních voleb. U Nejvyššího správního soudu pak mohou napadnout senátní volby v Praze 4 a na Vsetínsku, kde byli už v prvním kole zvoleni Jiří Drahoš (za STAN) a Jiří Čunek (KDU-ČSL). V případě senátních voleb v ostatních obvodech je třeba počkat, až z volebního finále vzejde i dalších 25 budoucích členů horní komory.

Občanští demokraté se chtějí do konce týdne rozhodnout, zda se obrátí na soud s podnětem na přepočítání hlasů v Turnově. ODS tam získala za 19 180 absolutních hlasů čtyři mandáty. K zisku pátého jim chybělo 25 hlasů.

Krajský soud v Ústí nad Labem možná bude muset řešit podnět z Moldavy v Krušných horách, kde padlo trestní oznámení kvůli nahlášení 17 nových obyvatel krátce před volbami. Policie se zabývá také možným ovlivňováním výsledků v Bílině nebo v Ústí nad Labem. Právě v Bílině, a také v Chomutově se musely v minulosti kvůli kupčení s hlasy komunální volby opakovat, podobně jako v Krupce.

Na zpochybněních voleb a jejich soudním dořešení závisí termíny, kdy se budou moci sejít zastupitelstva v povolebním složení. V obcích, kde volby nikdo nezpochybní, tak budou moci učinit na začátku listopadu, do 15 dnů od skončení lhůty pro podávání námitek kvůli obecním volbám. Ta letos skončí v pátek 19. října.