V Brazílii objevili případy, kdy se lidé nakazili dvěma variantami covidu současně. Zvyšuje to hrozbu rekombinace

Lékaři v Brazílii našli první dva případy, kdy se lidé současně nakazili dvěma různými variantami covidu-19. Podle vědců je to varovný signál, že by mohlo docházet k takzvané rekombinaci virů.

Stanice CNN informovala, že v obou případech se jednalo o ženy po třicítce, které měly typické mírné až středně těžké příznaky podobné silnější chřipce. Netrpěly tedy závažným onemocněním a ani jejich stav nevyžadoval hospitalizaci.

Analýza ukázala, že u jedné ženy byly přítomny dvě varianty přítomné od začátku pandemie, ve druhém případě byla žena nakažená původní variantou covidu a variantou nazývanou P.2, která byla poprvé odhalena právě v Brazílii.

Vědci popsali tyto dva případy objevené v brazilském státě Rio Grande do Sul v dubnovém vydání vědeckého časopisu Virus Research.

Rekombinací mohou vznikat nebezpečnější varianty

Podle této studie současná infekce dvěma nebo více různými kmeny zvyšuje možnost rekombinace genomů různých kmenů. A to znamená možnost vzniku nových variant koronaviru.

Rekombinace může virus změnit mnohem více než pouhé mutace – mohl by pak získat mnohem rychleji nebezpečné vlastnosti, jako je například ještě vyšší nakažlivost nebo schopnost odolávat protilátkám vytvořeným předchozí infekcí, nebo dokonce i vakcínám.

Při mutacích se mění vždy jen malá část genomu, nejčastěji jedno písmeno jeho genetického kódu – výsledkem je v drtivé většině nějaký chyba. Někdy se ale ukáže, že tato chyba ve skutečnosti přináší viru nějakou výhodu – a pak se začne tato varianta s mutací rychleji šířit. To byl příklad známé britské varianty, která během několika měsíců v Evropě v podstatě nahradila původní kmen koronaviru.

Při rekombinaci se ale celý jeden úsek může smazat – a nahradí ho jiný úsek. Taková změna může vytvořit velký problém, zejména pro protilátky, které už virus nepoznají.

Až doposud se jednalo jen o problém teoretický, byť vědci věřili, že se to stát může a vlastně se jen čekalo, než se to prokáže. Například rozsáhlý výzkum virologa Marka Denisona z Vanderbiltovy univerzity ukázal, že v laboratorním prostředí mají tři druhy koronavirů (včetně SARS-CoV-2) schopnost této kombinace a dělají to dost rozsáhle.

Obavy se naplňují?

„I když je hlášeno několik případů reinfekce, možnost souběžné infekce virem přidává nový faktor ke komplexní interakci mezi imunitními systémy a mutacemi hrotového proteinu viru SARS-CoV-2,“ napsali autoři studie.

Ještě než byly brazilské případy potvrzené, uvedla evoluční epidemioložka Katrina Lythgoeová z Oxford Big Data Institute v Británii, že takové současné infekce jsou výjimečné. „Ale nové nebezpečné variant nás naučily, že tyto výjimečné události mohou mít obrovský dopad,“ vyjádřila se pro The New York Times.

U rekombinací platí stejné pravidlo jako u mutací: tedy, čím více příležitostí má virus k tomu si to vyzkoušet, tím pravděpodobnější takový vývoj je.

Červnová studie virologa Vincent Munstera naznačuje, že to byla právě rekombinace, která umožnila novému koronaviru, aby se dokázal přenést ze zvířat na člověka.

Brazilská krize

Tato zpráva přichází ve chvíli, kdy je Brazílie těžce zasažená druhou vlnou nákazy. Sedmidenní průměr nových případů byl v zemi za uplynulý týden přes 65 tisíc, celkem již v Brazílii covidu-19 podlehlo přes 373 tisíc lidí.

Jednotky intenzivní péče a nemocnice po celé zemi se blíží své kapacitě a guvernéři, ministři zdravotnictví a starostové volají po restriktivnějších opatřeních, která by šíření koronaviru omezila. Guvernér státu Sao Paulo Joao Doria ve čtvrtek oznámil nová mimořádná opatření k uzavření tohoto nejbohatšího a nejlidnatějšího brazilského státu.

„Brazílie se hroutí,“ řekl na videu, které bylo zveřejněno chvíli před tiskovou konferencí o nových opatřeních – což je v nápadném rozporu s ujištěními brazilského ministra zdravotnictví Eduarda Pazuella jen o den dříve.

„Náš zdravotní systém je velmi zasažen, ale nezhroutil se, ani se nezhroutí,“ tvrdil ve středu Pazuello, který rostoucí počet hospitalizací a úmrtí v zemi připisuje „hlavně novým variantám koronaviru“.