Češi rádi používají „chytré“ příslušenství. Hodinky připojené k síti či fitness náramky jich loni zapnula třetina

Podle dat Eurostatu je Česko na přední příčce žebříčku zemí, jejichž obyvatelé používají chytré elektronické doplňky připojené k internetu. Ty jim pomáhají spravovat domácnost, účelně cvičit, vyhledávat informace nebo pouštět hudbu.

Eurostat uvádí, že v roce 2020 použilo v Česku chytré příslušenství 35 procent lidí ve věku 16 až 74 let. Chytré hodinky, brýle či jiné příslušenství jsou podobně populární ještě ve Finsku a Estonsku.

Data ukazují, že v minulém roce použilo 19 procent lidí v EU ve věku 16 až 74 let chytré hodinky, brýle či headsety, fitness náramky nebo oblečení, boty a další doplňky připojené k síti. Takové procento lidí odpovídá takřka jedné pětině obyvatel Evropské unie. Nejvíce tyto doplňky používají mladší lidé ve věku 16 až 24 let, kterých je 28 procent. Jen o pět procent míň je podle dat Eurostatu uživatelů ve věku 25 až 54 let.

Česko v čele žebříčku Eurostatu
Zdroj: Eurostat

Nejméně lidí chytrou elektroniku používá v Řecku či na Kypru

Populární jsou i virtuální asistenti ovládaní skrze hlas či aplikaci – použilo je 11 procent lidí ve věku 16 až 74 let. Podobné množství uživatelů žije v chytrých domácnostech, k jejichž obsluze používá termostaty, elektroměry či světla připojená k internetu. Menší jednotky procent lidí pak používají k internetu připojená bezpečnostní zařízení, robotické spotřebiče, přístroje na měření zdravotních dat nebo hračky.

Jednotlivé typy elektronických zařízení a procento uživatelů
Zdroj: Eurostat

Asistenční příslušenství připojené k síti nejméně používají lidé v Řecku, Rumunsku a na Kypru. Největší množství uživatelů podle výzkumu registruje Island, kde doplňky použilo 72 procent lidí, ostrovní země ale není součástí EU.