Protilátkový koktejl funguje nejen jako lék, ale i jako prevence proti covidu, říká výrobce

Společnost Eli Lilly ve čtvrtek oznámila, že její doposud experimentální monoklonální protilátka zabránila infekcím covid-19 u obyvatel pečovatelských domů i personálu. Zjistila to v klinickém výzkumu, na který nyní upozornila. Je to poprvé, co nějaký výzkum prokazuje, že tato léčba zabraňuje infekci.

Americká farmaceutická společnost zatím zveřejnila výsledky tohoto výzkumu jen v tiskové zprávě, ale uvedla, že údaje už brzy publikuje také ve formě klasické vědecké studie v odborném časopise.

Už v listopadu byla tato protilátka, pojmenovaná bamlanivimab, schválena v USA pro akutní použití Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv pro léčbu covidových pacientů, kteří jsou ohroženi závažnější formou onemocnění.

Vedle ní byl ve Spojených státech povolen další podobný přípravek –⁠ protilátkový koktejl vyrobený biotechnologickou firmou Regeneron. Ten je založený na stejném principu a užíval ho americký prezident Donald Trump, když byl hospitalizovaný s covidem. Trump později tuto experimentální terapii ocenil a uvedl, že mu pomohla se z nemoci zotavit. Jestli tomu tak bylo skutečně, není jasné, napsal server BBC News. Šéf Bílého domu patřil k několika málo lidem, kteří lék dostali mimo klinické testy.

Experti Eli Lilly se na základě výzkumu této látky domnívají, že by mohla být použita nejen k léčbě covidu-19, ale dokonce i k jeho prevenci –⁠ tedy podobně jako očkování, jen s krátkodobějším účinkem. Používání léku by mohlo pomoci lidem, kteří žijí ve velmi zasažených oblastech, aby se nenakazili.

„Samozřejmě si myslím, že vakcíny jsou účinnější než profylaxe a pravděpodobně i jejich ochranný efekt déle vydrží,“ uvedl v rozhovoru pro odborný web STAT Daniel Skovronsky, vedoucí výzkumu Eli Lilly. „V žádném případě by to tedy nemělo být vnímáno jako konkurence vakcínám. Náš přípravek by se měl používat v době, kdy už je na očkování pozdě –⁠ tedy když vypukne epidemie a bude pozdě na to, aby vakcína včas zabrala.“

Velmi mobilní výzkum

Studie, zahájená 3. srpna, byla provedena ve spolupráci s americkým Národním ústavem pro alergie a infekční nemoci. Eli Lilly použila neobvyklou strategii: připravila si několik upravených obytných vozů, ve kterých se daly připravovat léky, provádět testy a další laboratorní práce –⁠ když se za ně připojily přívěsy s dalším vybavením, sloužily jako jakési mobilní kliniky.

Daly se tak použít velice rychle přímo na místě, kde propukla epidemie covidu –⁠ v tomto případě šlo o domovy důchodců a další podobná zařízení pro seniory.

Díky tomu se podařilo zapojit do studie 1097 účastníků, 132 z nich bylo pozitivně otestováno na covid-19, další tři stovky byli senioři ze zařízení dlouhodobé péče a zbytek tvořili zaměstnanci těchto zařízení, včetně zdravotníků.

Celkem se množství případů s vážnějšími projevy snížilo o 57 procent, u tří set seniorů byl pokles ještě výraznější –⁠ tam ubylo takových symptomatických případů dokonce o 80 procent. V obou případech byl podle vědců společnosti výsledek statisticky významný.

Mezi 965 pacienty došlo ke čtyřem úmrtím, všichni ale byli ve skupině s placebem. Po zahrnutí 132 pacientů, kteří byli už na začátku studie pozitivní, došlo k dalším čtyřem úmrtím – ale opět pouze u pacientů, kteří dostávali placebo. Všechna tato úmrtí se týkala seniorů, nikoliv zaměstnanců.

V amerických domovech důchodců se už začaly vakcíny distribuovat, přesto má podle Skovronskyho smysl pracovat i s protilátkami. Mohou být podle něj stále užitečné, pokud se například objeví ohniska v místech, kam se zatím vakcíny nedostaly. Eli Lilly bude jednat s FDA o tom, zda je nové mimořádné povolení oprávněné. Také společnost Regeneron, která vyrábí konkurenční přípravek, ho teď klinicky testuje i pro preventivní použití –⁠ ta ale zkouší jeho účinnost v domácnostech, kde už byl některý člen rodiny novým koronavirem infikován.