Covidová ztráta čichu je stále záhada. Káva po ní lidem někdy voní jako hořící guma

Když se před rokem začal po světě šířit virus SARS-CoV-2, překvapilo řadu expertů, že nakažení lidé ztrácejí čich. Postupně se ukázalo, že je tento fenomén značně rozšířený a objevuje se i u osob, které mají jinak jen velice lehký průběh nemoci.

Další studie prokázaly, že kromě ztráty čichu dochází často také ke ztrátě chuti a vnímání vjemů skrze takzvanou chemestézu –⁠ tedy chemickou citlivost kůže a sliznic.

U některých lidí, kteří těmito symptomy trpěli, se jejich stav nezlepšil ani po roce, jiní jsou zcela v pořádku a další zase mají dlouhé měsíce smysly zcela rozhozené –⁠ místo příjemných vůní cítí zápach a věci, které by jim měly páchnout, jim naopak voní.

Přes rozsáhlý výzkum se stále ví o covidové ztrátě čichu jen velmi málo, dokonce ani ne to, co je její příčinou, ani jaké mohou být její důsledky.

Jak je tento problém častý?

Přestože se studie v přesných procentech liší, pokládá se ztráta čichu mezi časté a běžné symptomy –⁠ podle některých výzkumů patří dokonce mezi ty nejrozšířenější. Jedna z nejkvalitnějších studií, která přímo ztrátu čichu studovala, ji našla u 41 procent z 8438 zkoumaných.

Když v Íránu zkoušeli přímo pacienty hospitalizované s covidem pomocí testů, trpělo nějakou ztrátou čichu 96 procent z nich, zcela jich čich ztratilo 18 procent. „Většinou nám pacienti říkají, že o čich přišli náhle –⁠ to je pro nás dobrý signál, že by se mohlo jednat o covid,“ uvedla pro odborný žurnál Nature Shima Moeinová, která výzkum vedla.

Řada vědců dokonce navrhuje, že by čichový test mohl sloužit jako jedno z opatření, jak testovat na podezření šíření nemoci –⁠ podle říjnové studie v časopise Nature by to bylo spolehlivější než jiné dnes používané metodiky.

Jaká je příčina ztráty čichu?

Přesnou příčinu ještě vědci nepopsali. Využili ale znalost mechanismů šíření viru a míst, která umí virus napadat. Konsenzus říká, že ztráta čichu nastává, když koronavirus infikuje buňky, které podporují neurony v nose.

Řez lidskou hlavou: žlutě jsou vyznačena vlákna olfaktorického nervu, která směřují do čichového bulbu (žlutě vybarvené ploténkovité struktury na spodině mozkové)
Zdroj: Wikimedia Commons

Pro nemocné je to vlastně velmi dobrá zpráva. Zpočátku se totiž lékaři obávali, že virus může napadat přímo neurony v nose, které jsou zodpovědné za vnímání čichu –⁠ ty posílají signály do takzvaného čichového bulbu, což je už oblast přímo v mozku. Vědci se tedy báli, že by virus mohl být schopný touto cestou překročit bariéru chránící mozek a proniknout přímo do něj.

Nicméně pitvy ukázaly, že něčeho takového je virus zatím schopný jen výjimečně. Tým harvardských neurobiologů pod vedením Sandeepa Datty ale přišel na něco jiného. Podle jejich výzkumu je virus SARS-CoV-2 zřejmě schopný napadat takzvané sustentakulární buňky v nose.

Nový koronavirus totiž při svém útoku na buňku míří na receptor ACE2, který se nachází na jejím povrchu –⁠ skrze něj pak proniká do ní. A sustentakulární buňky jsou na tyto receptory bohaté, neurony ne. Vědci se tedy domnívají, že když virus napadne tyto podpůrné buňky, čichové neurony jsou více zranitelné a chybí jim výživa. V důsledku toho pak část z nich zaniká a lidem se ztrácí schopnost vnímat pachy.

Covid-19 je ale nemoc, která útočí na tělo více způsoby současně –⁠ je velmi pravděpodobné, že je tomu tak i v případě ztráty čichu. Italští vědci totiž ukázali, že ke ztrátě čichu a chuti dochází ve stejné době, kdy se v krvi nakaženého člověka zvyšuje množství molekuly interleukin-6, která je spojená se záněty. A pitvy lidí, kteří na covid zemřeli, zase našly typické příznaky zánětů, jako jsou třeba poškozené cévy, právě v oblasti čichového bulbu.

Ještě složitější je ale pochopení toho, jak může covid poškozovat chuť a chemestézu. „Pokud vím, tak tohle vlastně ještě nikdo pořádně neví,“ prohlásil pro Nature John Hayes, který zkoumá dopad covidu na smysly. Oba tyto smysly se sice společně s čichem podílejí na vnímání přichutí potravy, ale jsou od něj odlišné. Chuť je založená na receptorech na jazyku, chemestéza zase na iontových kanálech v nervech.

Problém, který nemusí zmizet

Změna těchto smyslů naštěstí většinou netrvá příliš dlouho –⁠ vrací se nejčastěji do pořádku během několika týdnů. Podle článku, který vyšel v červenci v odborném časopise American Journal of Otolaryngology, se 72 procentům nemocných navrátí čich do měsíce, za stejnou dobu se vrátí 84 procentům chuť. Podobné výsledky ukazují i další studie, které studovaly menší skupinky vyléčených, ale o to intenzivněji.

Existují ale lidé, pro které jsou tyto příznaky mnohem delší, složitější a vážnější. Některým se smysly vrací jen pomalu a pro řadu lidí to má další nečekané důsledky. Vědci už zaznamenali, že ne vždy se nemocným vrátí čich úplně. Popisuje to i Jiří Ruprich ze Státního zdravotního ústavu. Podle něj jsou typické dva problémy –⁠ parosmie a phantosmie.

„Když se probudí, nemohou cítit oblíbenou ranní kávu. Kvůli parosmii jim káva voní jako hořící guma nebo odpadní voda. Parosmie je nejčastěji nepříjemný zápach, kvůli němuž mnoho potravin nevoní a nechutná. Phantosmie je více náhodná, vyskytuje se bez spouštěče vůně, nezvaná a nežádoucí. Phantosmie, které mohou být pomíjivé nebo přetrvávající, jsou také nepříjemné pachy. Často připomínají cigaretový kouř nebo hořící dřevo. Tento pach cítí spousta lidí po infekci,“ uvádí Ruprich.

Zkreslení pachů je podle Standfordské univerzity, kde se tyto fenomény studují přes deset let, neobvyklé. Existuje mnoho virů, které mohou způsobit ztrátu čichu –⁠ nejen další koronaviry, ale také chřipkové viry a rhinoviry. „Mnoho z těchto virů vede k parosmii a phantosmii, buď jako součást počátečního poškození, nebo při zotavení, kdy vznikají neobvyklá nervová spojení,“ popisuje Ruprich.

Dobrá zpráva je, že čichové buňky po takovém poškození regenerují –⁠ a právě zmatené čichové vjemy mohou být příznakem tohoto obnovování. Horší zprávou je, že tento proces může trvat dlouho –⁠ až dva roky nebo i více.

Nečekané důsledky

Vědci v Nature upozorňují, že dlouhodobější ztráta čichu a chuti může mít zatím ne úplně odhadnutelné dopady. Existují práce, které ukazují, že lidé s těmito poruchami si častěji přivodí nějaké poranění například příliš pikantním, horkým nebo zkaženým jídlem.

Řada dalších dopadů je mnohem hůře měřitelných; v Nature například upozorňují na situaci, kdy čich ztratí rodič novorozeného dítěte. Ví se totiž velmi dobře, že v tomto věku se vazba mezi rodičem a dítětem prohlubuje právě díky „dětské vůni“. Některé studie také naznačují, že poruchy čichu jsou spojené s depresemi –⁠ biologické mechanismy jsou ale zatím neznámé.

Léčba zatím není

Podobně složité jako s popisem problému je to i s jeho léčením. Na terapiích zaměřených přímo na covidovou ztrátu čichu se teprve pracuje, ale existují už terapie, které byly vyvinuty v minulosti pro jiné ztráty čichu. Jsou založené na tréninku čichu, ale nefungují dokonale a u některých lidí vůbec.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Věda

Čeští vědci by si měli více věřit, zaznělo v Událostech, komentářích z ekonomiky

České start-upy i zavedené společnosti vyvíjejí špičkové technologie, se kterými jsou úspěšné v tuzemsku i na mezinárodním poli. Stát se je snaží motivovat přímo prostřednictvím různých dotací, ale i nepřímo skrze daňové odpočty na výzkum a vývoj. Navzdory tomu se česká ekonomika v takzvaném indexu inovativnosti spíše propadá. O příčinách poklesu a možnostech zlepšení v Událostech, komentářích z ekonomiky debatovali výzkumnice z Technické univerzity Liberec Markéta Hujerová, výkonná ředitelka Czechitas Senta Čermáková a hlavní ekonom ČSOB Jan Bureš. Debatou provázely Vanda Kofroňová a Tereza Gleichová.
před 10 hhodinami

Vědci chtějí změnit jeden z nejnepříjemnějších zvuků na světě

Zvuk zubní vrtačky je tak nepříjemný, že může lidi od návštěvy dentisty odradit, upozorňují vědci. Hledají proto cestu, jak tento problém alespoň zmenšit.
před 13 hhodinami

Zuckerbergův sen o virtuálním světě zmírá. Investice do projektu vysychají

Před pěti lety si šéf Facebooku Mark Zuckerberg vysnil virtuální svět, kde budou žít miliardy uživatelů. Investoval do něj v přepočtu nejméně 1,5 bilionu korun, ale bez větších úspěchů. Podle aktuálních informací nyní myšlenku pomalu opouští.
včera v 10:00

Kočky mňoukají na muže víc než na ženy. Vědci mají vysvětlení

Kočky jsou pro vědce skvělý studijní materiál. Díky tomu, že jsou domestikované méně než psi, nabízejí spoustu informací o tom, jak tento proces vypadá. V novém výzkumu, publikovaném v časopise Ethology, se vědci podívali na to, jak kočky vítají své majitele. Zjistili, že na muže mňoukají výrazně více než na ženy. A pokusili se vysvětlit proč.
včera v 09:00

Výbor v USA chce zrušit doporučení očkovat novorozence proti žloutence B

Americký poradní výbor pro očkování hlasoval pro ukončení dlouhodobého doporučení, aby byly všechny děti ve Spojených státech bezprostředně po narození očkovány proti hepatitidě B. Informovala o tom agentura AP. Činnost komise, jejíž všechny členy po svém nástupu do funkce vyměnil současný ministr zdravotnictví Robert F. Kennedy, známý odpůrce očkování, je přitom ve Spojených státech terčem silné kritiky odborné veřejnosti.
5. 12. 2025

„AI firmy jsou regulované míň než sendviče“. Na superinteligenci nejsou připravené

Analýza zaměřená na osm hlavních firem, které vytvářejí nejpokročilejší modely umělých inteligencí (AI), prokázala, že společnosti vůbec neřeší možnost ztráty kontroly nad takzvanými superinteligencemi, jež se snaží vytvářet. Jde o formu AI, která má ve všech ohledech překonat lidský intelekt.
5. 12. 2025

Advent na blátě. Příští týden půjdou teploty nad deset stupňů

Bláto místo závějí, déšť místo sněhu. A teploty blížící se 15 stupňům nad nulou – to není tradiční představa adventu. Ale již za pár dní to podle předpovědi počasí bude realita Česka.
5. 12. 2025

U zrodu morových ran v Evropě stály sopečné erupce, změnily klima, zjistili vědci

Ke vzniku morové epidemie, která ve 14. století během pouhých několika let připravila o život velkou část evropské populace, podle nové studie zřejmě přispěly sopečné erupce, o nichž tehdejší obyvatelé Evropy ani nevěděli. Ty totiž do atmosféry vychrlily velké množství prachu a dalšího materiálu, což mimo jiné vedlo k citelnému ochlazení.
5. 12. 2025
Načítání...