Covid-19 se stane sezonní nemocí, predikuje studie. Bude to ale ještě trvat

Z chování viru SARS-CoV-2 vyplývá, že se covid-19 stane běžným sezonním onemocněním, říká studie zveřejněná v odborném žurnálu Frontiers in Public Health. Bude to ale ještě nějakou dobu trvat –⁠ nastane to teprve tehdy, až nastane stav nazývaný zjednodušeně jako kolektivní imunita. Do té doby ale covid nebude roční období respektovat; autoři proto zdůrazňují důležitost kontrolních opatření.

Hlavní autor práce Hassan Zaraket z Americké univerzity v Bejrútu upozorňuje, že covid-19 už tu zůstane a bude vyvolávat další vlny epidemií po dobu celého roku. Zlomem se stane až dosažení nějaké formy kolektivní imunity, do té doby se bude muset veřejnost naučit s virem žít.

A to neznamená ignorovat ho, ale dodržovat opatření, která prokazatelně šíření viru zpomalují: nošení roušek, dodržování rozestupů a hygieny rukou a také vynechání masových shromáždění, zejména v uzavřených prostorách.

Tento závěr potvrzuje i další spoluautor práce, Dr. Hadi Yassine z Katarské univerzity v Dauhá. Podle něj státy zažijí více vln této nemoci, než se dosáhne skupinové imunity.

Jak na to přišli?

Velké množství virů, které útočí na respirační soustavu, se řídí ročními obdobími. Týká se to chřipky i několika druhů koronavirů, které způsobují jen nachlazení. Platí u nich, že vyvrcholí v zimě, pak v našich klimatických podmínkách prakticky zmizí –⁠ v tropickém prostředí ale cirkulují po celý rok.

Autoři studie tyto viry prozkoumali z hlediska chování a zejména jejich sezonnosti a porovnali to s tím, co všechno už vědí o stabilitě a přenosnosti nového koronaviru.

Tvrdí, že sezonní chování virů má několik příčin: schopnost viru přežívat v chladnějším a sušším vzduchu, který je typický pro zimní měsíce, ale také přesun lidí do uzavřených prostor a větší zranitelnost lidské imunity během zimy.

Covid-19 má ve srovnání s nimi ale vyšší nakažlivost (vyjadřovanou číslem R0), zejména proto, že se pohybuje v populaci, která proti němu nemá protilátky. A právě to je podle autorů studie hlavní příčinou toho, proč se nemohly uplatnit faktory, které fungují při sezonních chorobách. Jakmile se ale dostatečná míra stádní imunity objeví (ať už tím, že onemocnění lidé překonají, anebo očkováním), mělo by R0 této nemoci podstatně klesnout –⁠ a to by ho mělo učinit ovlivnitelným sezonními faktory.

Jeden z mnoha

U jiných koronavirů, například u relativně nových NL63 a HKU1, totiž tato sezonnost funguje a řídí se podobnými pravidly šíření jako chřipka. „Nicméně tohle je nový koronavirus a přes jeho rostoucí poznání zůstává stále spousta neznámých. Jestli jsou naše předpovědi správné, to ukáže až budoucnost. Ale myslíme si, že je tento scénář vysoce pravděpodobný,“ dodal Zaraket.