V květnu poprvé vynese posádku na ISS raketa SpaceX. Plány může změnit koronavirus

K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) poletí v květnu nová posádka. Dopraví ji tam společnost SpaceX, která patří miliardáři Elonu Muskovi. Bude to první start ze Spojených států k tomuto cíli od roku 2011. Všechno ale ještě může změnit pandemie koronaviru.

Astronauty Boba Behnkena a Douga Hurleyho donese na ISS raketa Falcon 9. Jde o snahu americké vesmírné agentury NASA snížit náklady na dopravu posádek na oběžnou dráhu Země.

„NASA a SpaceX v současné době míří na datum mezi polovinou a koncem května,“ oznámila agentura ve čtvrtek. Už v březnu loď Crew Dragon obletěla stanici ISS s figurínou astronauta na palubě – pak se po šesti dnech v kosmu vrátila zpět k Zemi.

Když USA ukončily roku 2011 po třiceti letech program raketoplánů, přišly tak o schopnost dopravovat vlastní posádky do vesmíru. Jediný, kdo byl od té doby schopen tuto službu zajistit, bylo Rusko. Za jeho služby pak musela NASA platit.

Společnost SpaceX už od roku 2012 letěla celkem patnáctkrát, ale zatím vždy bez lidské posádky. Kromě ní o lukrativní kontrakt s NASA o dopravu astronautů usilují i další soukromí dodavatelé. Například Boeing vyvíjí vlastní loď Starliner.

Co změní pandemie koronaviru?

Zatím není jasné, jak moc to ovlivní pandemie nemoci COVID-19, která se v USA teprve rozjíždí. Šíření nového typu koronaviru už totiž zasadilo tvrdou ránu plánům amerického NASA vrátit se do roku 2024 na Měsíc. Ředitel úřadu Jim Bridenstine kvůli výskytu viru mezi zaměstnanci nařídil dočasně uzavřít dvě zařízení, ve kterých se vyrábí a testují rakety. Informovala o tom agentura Reuters.

„Uvědomujeme si, že to bude mít důsledky pro mise NASA, ale… naší prioritou číslo jedna je zdraví a bezpečnost zaměstnanců NASA,“ uvedl Bridenstine.

Šéf NASA nařídil uzavřít výrobní komplex Michoud Assembly Facility v New Orleans ve státě Louisiana a nedaleké testovací středisko Stennis Space Center ve státě Mississippi. U jednoho ze zaměstnanců, který pracoval v obou objektech, se prokázala nákaza novým koronavirem.

Bridenstine neuvedl, jak dlouho by uzavírka měla trvat, připustil ale, že to bude znamenat „dočasné přerušení výroby a testování“ nové vesmírné lodě Orion a nosné rakety Space Launch System (SLS).

Podle agentury Reuters je uzavírka výrobního závodu a testovacího střediska tvrdou ranou pro plán Spojených států vrátit se do roku 2024 na Měsíc. S pomocí SLS chce NASA rovněž vybudovat stanici Gateway na oběžné dráze kolem Měsíce.