NASA hledá nové astronauty, mají letět na Měsíc i na Mars. Čeká desetitisíce zájemců

Americká vesmírná agentura NASA tento týden začala přijímat přihlášky pro astronauty, kteří mají zájem letět na Měsíc a na Mars. Musí se stihnout přihlásit do 31. března.

NASA oslovuje nové zájemce v době, kdy se připravuje poslat na Měsíc dalšího muže a první ženu v rámci mise Artemis. Právě detailnější průzkum Měsíce a možné využití jeho zdrojů během příštího desetiletí by měly podle Američanů pomoci lidstvu k dalšímu skoku: první misi s lidskou posádkou na cizí planetu, na Mars.

Zájemci o tuto možnost se mohou do konce března hlásit na webovém formuláři, podmínkou je, aby měli americké občanství. Další podmínkou je nejméně magisterské vzdělání z nějakého STEM oboru – tedy Science, Technology, Engineering a Mathematics, neboli věda, technologie, technické obory a matematika. Dá se to nahradit ukončeným lékařským vzděláním nebo účastí v některých vědeckých programech.

Všichni zájemci také musí mít nejméně dva roky zkušeností v praxi nebo mít nalétáno nejméně tisíc hodin v tryskových letadlech. V neposlední řadě musí složit test a také splnit přísné požadavky na fyzickou kondici.

„Amerika je nyní blíže než kdykoliv předtím od doby programu Apollo k tomu, vrátit své astronauty na Měsíc. Do roku 2024 pošleme na měsíční jižní pól první ženu a dalšího muže. A také potřebujeme více astronautů, abychom mohli rozšiřovat naše měsíční programy – a pak se vydáme na Mars,“ uvedl ředitel agentury NASA Jim Bridenstine.

„Hledáme teď talentované muže a ženy, kteří mají velmi různorodé profesní dovednosti i životní zkušenosti – měli by se k nám připojit v této nové éře lidského prozkoumávání kosmu. Ta začíná právě programem Artemis k Měsíci. Pokud jste někdy snili o tom, stát se astronautem, přihlaste se právě teď,“ dodal Bridenstine.

Výběr kandidátů bude trvat delší dobu; NASA se rozhodne vybrat z uchazečů až v polovině roku 2021. Hlavním důvodem je očekávané množství zájemců: když agentura hledala nové astronauty naposledy, přihlásilo se jí 18 300 kandidátů. Z této skupiny po dvou letech vznikla skupina 11 nových astronautů – NASA složení této skupiny oznámila na začátku letošního roku. Nyní agentura očekává díky možnosti cesty na Měsíc a na Mars ještě větší množství zájemců. 

Jak si splnit sen

„Stát se astronautem není snadný úkol, protože být astronautem není snadné,“ uvedl Steve Koerner, ředitel letových operací této agentury a současně předseda komise, která o výběru nových astronautů rozhoduje. „Ti, kdo se zapíší, budou soupeřit proti tisícovkám zájemců, kteří o kariéře astronauta sní a pracují na tom, aby se mohli vydat do kosmu, celý život. Ale někde mezi nimi jsou naši příští astronauti a my se už teď těšíme, abychom se s nimi setkali,“ doplnil Koerner.

Celkem od šedesátých let dvacátého století NASA vybrala 350 osob, které se staly astronauty – to nutně neznamená, že letěli do kosmu, ale byli členy astronautického sboru. V současné době má tento sbor 48 osob – pro další ambiciózní plány USA je to ale málo, proto je zapotřebí ho podle NASA výrazně zvětšovat.