České hory zasáhne prudká obleva, potrvá až do úterý

Kombinace deště a silného větru bude důvodem pro rychlé tání sněhu. Přitom na horách je ho za poslední tři roky vůbec nejméně. Starosti to působí například i organizátorům ČEZ Jizerské padesátky, uvádí meteoroložka České televize Alena Zárybnická.

Ve čtvrtek se teploty na horách budou pohybovat kolem nuly, na Šumavě bude kolem 3 °C. Pak se ale i na horách citelně oteplí. Maxima budou kolem 5 °C,  ochlazovat se má až od úterý. A nejdřív právě od úterý začne na horách zase postupně sněžit. Do té doby budou i tam srážky dešťové. Napršet by mohlo i kolem 10 milimetrů za každých 24 hodin.

Nejsilnější vítr v pondělí – v nárazech až 90 km/h

Tání sněhu bude urychlovat i silný vítr. Foukat má minimálně až do pondělí. Nárazy budou ve čtvrtek kolem 55 km/h. V pátek vítr dokonce ještě zesílí, s nárazy kolem 70 km/h. Přechodně zeslábne zase v sobotu, ale i tak se mohou vyskytovat nárazy kolem 50 km/h. Od neděle bude vítr znovu sílit na hodnoty kolem 70 km/h, v pondělí až 90 km/h.

Nárazy větru na horách
Zdroj: ČHMÚ

Výška sněhu na horách

Za poslední dva dny napadlo na horách v Česku i kolem 15 centimetrů sněhu. Zásoby vody v něm jsou oproti loňsku desetinové, ukazují údaje Českého hydrometeorologického ústavu. 

Zásoby vody ve sněhu na konci ledna 2018
Zdroj: ČHU
Zásoby vody ve sněhu na konci ledna 2019
Zdroj: ČHU
Zásoby vody ve sněhu na konci ledna 2020
Zdroj: ČHU

Pojede se Jizerská padesátka?

I v Jizerských horách připadlo kolem 15 centimetrů sněhu, ale na jakých tratích se letošní 53. ročník ČEZ Jizerské padesátky pojede, zatím není jasné. Obleva, déšť a silný vítr by mohly zásadně ovlivnit délku tras. Nový sníh by měl začít padat v noci na středu. Podrobnější předpověď chystají organizátoři ve spolupráci s ČHMÚ na neděli.

Výška sněhu 28. 1. 2020
Zdroj: ČHMÚ
Výška sněhu 30. 1. 2020
Zdroj: ČHMÚ

Za sněhem do Alp?

Vydatné sněžení se ale nečeká ani v Alpách. Do úterního rána bude sněžit málo – jen na severním návětří. Jinak by to ale mělo být v úterý, kdy by za 24 hodin mohl napadnout na hranici mezi Švýcarskem a Rakouskem až metr sněhu.

Kolik sněhu připadne v Alpách do úterního rána
Zdroj: Bergfex.com
Kolik sněhu připadne v Alpách za 24 hodin od úterního do středečního rána
Zdroj: Bergfex.com