Svatý grál léčby malárie je tady. V Malawi se proti ní začalo očkovat

Horizont ČT24: V Malawi testují očkování proti malárii (zdroj: ČT24)

V Malawi zdravotníci tento týden po letech příprav začali s rozsáhlým testováním vůbec první očkovací látky proti malárii. Informovala o tom Světová zdravotnická organizace (WHO). V první fázi budou očkovány malé děti v Malawi, Ghaně a Keni a do roku 2022 by jich mělo vakcinací projít kolem 360 tisíc.

Podle šéfa WHO může nová očkovací látka nazvaná RTS,S zachránit desetitisíce dětských životů. Vědci na ní pracovali více než třicet let. Ačkoliv poskytuje jen částečnou ochranu, může počet úmrtí rapidně snížit. V klinické studii provedené na 15 tisících dětech se ukázalo, že vakcína dokáže ochránit 40 procent očkovaných dětí ve věku od pěti do 17 měsíců. 

Zatím poslední zpráva WHO o malárii pochází z listopadu 2018. Konstatuje, že zatímco v předešlých letech počet případů celosvětově plynule klesal, loni se ustálil. Zdravotníci by se podle ní měli zaměřit na znepokojující ústup v boji proti tomuto onemocnění.

Výskyt malárie v Africe
Zdroj: ČT24

Podle zprávy WHO se v loňském roce celosvětově objevilo 219 milionů případů malárie, což je asi o dva miliony více než v roce předešlém. Onemocnění loni podlehlo 435 tisíc lidí. Naproti tomu v letech 2010 až 2015 se počet případů malárie plynule snižoval; z 239 milionů případů v roce 2010 na 214 milionů v roce 2015. V roce 2010 onemocnění podlehlo zhruba 607 tisíc lidí, v roce 2013 se jejich počet snížil na 500 tisíc.

„Problémem je, že jsme zastavili pokrok,“ řekl agentuře Reuters ředitel programu boje s malárií při WHO Pedro Alonso. Podle něj je potřeba vylepšit stávající přístup k boji proti onemocnění.

WHO se nyní soustředí především na oblasti, kde si nemoc vyžádá nejvíc obětí. Ze zprávy vyplývá, že 70 procent případů malárie i úmrtí na její následky se objevilo v deseti afrických zemích, například v Kamerunu, Nigérii nebo v Kongu, a pak také v Indii.

K příznakům malárie patří horečka, zimnice, pocení, bolesti kloubů a hlavy, zvracení a křeče. Onemocnění nemusí být smrtelné, pokud se včas léčí.