Roskosmos: Mohla to být i sabotáž. Rusko potvrdilo, že za díru v ISS může člověk

Mikrotrhlinu, která se na konci srpna objevila v kosmické lodi Sojuz MS-09 připojené k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), zavinila technologická chyba způsobená lidskou rukou, nikoli dopad meteoritu. Uvedl to šéf ruské kosmické agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin. Roskosmos podle něj nyní zvažuje možná vysvětlení, včetně sabotáže.

„Teorii o dopadu meteoritu jsme vyloučili, protože trup lodi byl zjevně poškozený zevnitř. Zatím je brzy na to přesně říci, co se vlastně stalo. Zdá se však, že trhlinu způsobila chvějící se ruka… Na povrchu jsou stopy po sklouznutí vrtačky,“ uvedl Rogozin podle agentury TASS v jednom pondělním televizním vystoupení.

Vybraná data z historie ISS a několik zajímavostí
Zdroj: Wikipedia.org/National Geographic.com/nasa.gov

Agentura podle Rogozina nyní zjišťuje, zda šlo o nehodu, nebo záměrné poškození. Snaží se rovněž přijít na to, kde trhlina vznikla – zda na Zemi, nebo až ve vesmíru.

Podle ruských odborníků v noci na minulý čtvrtek z lodi unikl vzduch kvůli dvoumilimetrové trhlině. V pátek Roskosmos oznámil, že mikrotrhlina už je hermeticky uzavřená a tlak v orbitálním komplexu je ve stanovených parametrech. Osazenstvo ISS podle Roskosmosu nebylo v ohrožení.

Posádku komplexu obíhajícího kolem Země ve výšce kolem 400 kilometrů v současné době tvoří Rusové Oleg Artěmjev a Sergej Prokopjev, Američané Ricky Arnold, Drew Feustel a Serena Auňónová Chancellorová a Němec Alexander Gerst. Artěmjev, Feustel a Arnold mají ISS opustit 4. října v lodi Sojuz MS-08.

Personál stanice mají následně doplnit ruský kosmonaut Alexej Ovčinin a americký astronaut Nick Hague. Jejich start v lodi Sojuz MS-10 je stanoven na 11. října.