Helmičky pro kojence: americký fenomén, který se dostává do Česka. Mají smysl?

Ve Spojených státech se šíří zajímavá móda. Čím dál více kojenců nosí na hlavičkách malé přilby. Vypadají v nich, jako by trpěli nějakou poruchou, mnoha lidem to zase připadá jako přehnaná úzkost rodičů. Jenže všechno je jinak.

Úkol těchto helmiček není ve Spojených státech mnohdy tolik zdravotní jako spíše estetický. Brání totiž tomu, aby se dítěti deformovala hlavička – slouží k tomu, aby u něj nevznikla asymetrie lebky, tedy plagiocefalie a brachycefalie.

Ta může vzniknout jednak geneticky, ale také tím, že se v posledních letech velmi rozšířila metoda spaní na zádech. Proč? Některé studie totiž ukazují, že právě v této poloze dochází u dětí k nejmenšímu počtu předčasného úmrtí kojenců.

Americký institut NICHD spustil roku 1994 kampaň Safe to Sleep, která vycházela z o dva roky staršího výzkumu American Academy of Pediatrics. Jejím úkolem bylo přimět rodiče, aby jejich děti spaly méně na bříšku – místo toho měly spát na zádech.

Kampaň zafungovala, od roku 1994 se v USA snížila úmrtnost na syndrom náhlého úmrtí kojenců o 50 procent. Zpočátku ovšem kampaň nejméně fungovala u menšin, ještě roku 1999 mělo afroamerické dítě 2,2krát větší pravděpodobnost úmrtí na tento problém než bílé dítě.

Úmrtnost sice poklesla, ale ukázalo se, že právě při ležení na zádech dochází u dětí k největší deformaci lebky.

Krása nade vše

Zatímco v České republice se mírné asymetrie neléčí, ve Spojených státech jsou estetické otázky mnohem důležitější. Nemít kvalitní zuby, mít neforemnou hlavu, to může znamenat pro člověka v osobním i pracovním životě značnou nevýhodu. Množství amerických rodičů se tedy rozhoduje pro to, aby se tento problém vyřešil co nejdříve a aby jejich dítě bylo co nejdokonalejší.

Tyto helmičky se v současné době vyrábějí také v České republice, na nové 3D tiskárně, kterou jako jediné město ve střední a východní Evropě získala Ostrava. Místo sádrování a starých postupů zvládne nový přístroj přesně a rychle vyrobit zdravotní pomůcku přímo na míru pacientovi.

Firma, která novou tiskárnu provozuje, chce v budoucnu expandovat i za hranice České republiky. Jan Rosický, jednatel firmy, jež je vyrábí, popsal výhody helmiček z 3D tiskárny takto: „Máme kraniální remodelační ortézy, ty se používají u dětí, které mají deformitu lebky. A touto ortézou se vada léčí. 3D tištěná verze je estetičtější, lehčí, hygieničtější a vzdušnější – což je pro děti velká přidaná hodnota…“

V praxi se tyto helmy vyrábí tak, že pacienta naskenují 3D skenery a designéři pak vytvoří v počítači přesný model – data pak pošlou do tiskárny, která během několika hodin z umělé hmoty vytiskne zdravotní pomůcku. Podle výrobců zhruba stejně drahou jako u jiných dostupných na trhu.

Mají helmičky smysl?

Na otázku po smyslu helmiček je velice složitá odpověď. Zatímco ve Spojených státech se jedná již o velmi rozšířené řešení problému asymetrie lebky, v České republice ho zatím nabízí jen jediná soukromá klinika.

Klasičtí lékaři jsou vůči ní spíše skeptičtí, drtivá většina problémů se podle nich vyřeší sama do věku šesti měsíců dítěte – a pokud ne, pak se dají použít jako řešení jiné metody, zejména rehabilitační nebo fyzioterapeutické.

Největším rizikem spojeným s užíváním těchto helmiček může být ztráta nebo omezení některých přirozených instinktů, které u dětí v kojeneckém věku vznikají. Problémem by mohlo být například to, že helma dítě až příliš dobře chrání od bolesti při nárazu hlavy – děti by tak teoreticky mohly být na takové situace v pozdějším životě hůře připravené.

Existuje také studie z roku 2014 vydaná v prestižním lékařském časopise BMJ, jejíž výsledky ukazují, že nošení helmičky příliš neprospívá. Vědci na vzorku osmdesáti dětí nenašli téměř žádné rozdíly mezi dětmi, které nosily helmičky, a těmi, kterým je naopak rodiče nedávali. 

A jaký je postoj českých lékařů? „Používání helmiček, správně hovořme o remodelačních kraniálních ortézách, je v současné době moderní a účinný způsob korekce tvaru hlavy u určité skupiny kojenců. Musí ale splnit daná pravidla, dítě musí být v péči dětského neurologa, musí být řádně rehabilitováno a deformita musí být těžká. Je třeba vyloučit neurologická a vývojová onemocnění, která vedou k poruchám svalového tonu (napětí) a vedou k vadnému držení či postavení trupu, hlavy a následně deformitě. Základem je polohování, rehabilita a u mírných forem postačí,“ uvedl Michal Tichý, přednosta Neurochirurgické kliniky dětí a dospělých UK 2.LF a FN Motol.