TÉMA

Zásobník plynu

Stát odebral 13 firmám nevyužívanou kapacitu v plynových zásobnících

Stát odebral třinácti firmám kapacitu pro skladování plynu v zásobnících, kterou nevyužívaly. O kapacitu přišla mimo jiné Moravia Gas Storage, kterou spoluvlastní ruský Gazprom. Firmy přišly o kapacitu v celkovém objemu 261 milionů metrů krychlových plynu, informoval David Hluštík z ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Roční spotřeba plynu v Česku činí asi 9,4 miliardy metrů krychlových, z Ruska pochází zhruba 98 procent.
16. 8. 2022Aktualizováno16. 8. 2022, 14:37|

Gazprom vlastní v Česku zásobník plynu, ale nevyužívá jej. Stát ho chce získat pod kontrolu

Ministerstvo průmyslu řeší problém s jedním z obřích podzemních zásobníků plynu. Patří do kritické infrastruktury a je skoro prázdný. Společně ho vlastní skupina podnikatele Karla Komárka a ruský Gazprom. Ten si většinu kapacity rezervoval, jenže surovina nepřitéká. Od konce června tak začal prostor využívat ČEZ. Stát pak vstoupil do jednání s jedním z majitelů o převodu akcionářských práv.
18. 7. 2022|

V zásobnících je už veškerý plyn, který na pokyn vlády koupila Správa státních hmotných rezerv

V plynových zásobnících je už veškerý plyn, který koupila Správa státních hmotných rezerv (SSHR) na pokyn vlády. Správa pořídila 2,4 terawatthodin (TWh) zemního plynu. Celková cena je 8,5 miliardy korun a je v ní započítáno DPH, poplatek za dopravu a skladování na jedenáct měsíců. Informoval o tom předseda SSHR Pavel Švagr. Plyn dosud v nouzových zásobách nebyl. Celkově jsou zásobníky v Česku naplněny asi ze dvou třetin.
2. 7. 2022|