TÉMA

Menšinová rada

SPOLU i ANO odmítají, že by v Praze vznikala opoziční smlouva. Podle Nachera bude podpora rady krátkodobá

Uskupení SPOLU chce v Praze sestavit menšinovou radu a ANO již dalo najevo, že její vznik podpoří. K takovému výsledku dospělo více než dvouměsíční vyjednávání stran, které by kopírovaly vládní koalici. Lídr Pirátů a dosavadní primátor Zdeněk Hřib považuje za nepřijatelné nabídky koalice, v níž by měla SPOLU většinu i post primátora, a tvrdí, že druhá strana neučinila žádný ústupek. Naopak zastupitel SPOLU Jiří Pospíšil (TOP 09) míní, že cílem Pirátů bylo od začátku skončit v opozici. O vývoji pražského vyjednávání debatovali Pospíšil, Hřib a také zastupitel za ANO Patrik Nacher v Událostech, komentářích.
7. 12. 2022|

Koalice SPOLU se s Piráty na vládnutí v Praze nedomluvila. Zahájí jednání o podpoře menšinové rady

Koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) se nedohodla s Piráty na koalici v Praze a dále s nimi už ani jednat nebude. Informovali o tom členové vyjednávacího týmu SPOLU po úterní schůzce se zástupci Pirátů a STAN. SPOLU tak zahájí jednání o podpoře menšinové rady, osloví všechny strany v zastupitelstvu s výjimkou SPD. Nabídku podpory dříve dostalo od ANO. Podle dosluhujícího primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) SPOLU stále trvá na tom, že bude mít pozici primátora i většinu v jedenáctičlenné radě města, což je pro Piráty nepřijatelné.
6. 12. 2022Aktualizováno6. 12. 2022, 17:17|

ANO nabídlo SPOLU podporu menšinové vlády v Praze. Piráti a Praha sobě s ním chtějí probrat rozpočet

Pražské ANO vyzvalo SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) k vytvoření dočasné menšinové městské rady, která by nahradila tu dosluhující. Oslovení politici zatím nereagovali. Piráti a Praha Sobě zase vyzvali SPOLU k vyjednávání o schválení rozpočtu města na příští rok. Kdyby se město ocitlo v rozpočtovém provizoriu, byly by v něm automaticky i radnice městských částí. O nové koalici v Praze se bezvýsledně jedná několik týdnů.
30. 10. 2022|