TÉMA

Ústupky

Evropská komise navrhla odebrat Maďarsku 7,5 miliardy eur z fondů EU, důvodem je korupce v zemi

Evropská komise (EK) navrhla odebrat Maďarsku 7,5 miliardy eur (184 miliard korun) z fondů Evropské unie mimo jiné kvůli nedostatečnému potírání korupce a problematickému přidělování veřejných zakázek. Unijní exekutiva členským zemím posílá ke schválení návrh, který může Budapešť připravit asi o třetinu jejích peněz z kohezních fondů, oznámil v neděli eurokomisař pro rozpočet Johannes Hahn. Maďarsko se tak může stát prvním členským státem EU, který přijde o peníze kvůli pravidlům podmiňujícím čerpání z unijního rozpočtu dodržováním principů právního státu. Návrh musí schválit většina členských zemí. Pokud Budapešť do dvou měsíců situaci napraví, může vzít Brusel návrh zpět.
18. 9. 2022Aktualizováno18. 9. 2022, 20:09|

Zelenskyj odmítá územní ústupky. Rusko postupuje k donbaským městům

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmítl názor některých západních politiků a komentátorů, kteří Kyjevu doporučili postoupit území okupované Ruskem výměnou za mírovou dohodu. Zelenskyj to přirovnal ke snahám britských a francouzských politiků, kteří v roce 1938 schválili připojení části československého pohraničí k Německu v naději, že to zabrání nové válce. Ruské síly se soustředí na ovládnutí měst v Doněcké oblasti, uvádí velení ukrajinské armády, které připouští, že situace je tam velice těžká. Vyzývá proto Západ k dalším dodávkám zbraní. Na okupovaném jihu Ukrajiny budují Rusové podle Kyjeva už třetí obrannou linii.
26. 5. 2022Aktualizováno26. 5. 2022, 20:23|

Biden v Jižní Koreji zahájil pětidenní návštěvu Asie. Očekává se provokace od KLDR

Americký prezident Joe Biden zahájil návštěvu Jižní Koreje. Na americké letecké základně v Osanu na severozápadě země jej přivítali jihokorejský ministr zahraničí Pak Čin a generál velící americkým jednotkám v Jižní Koreji Paul LaCamera společně s dalšími americkými a jihokorejskými představiteli.
20. 5. 2022Aktualizováno20. 5. 2022, 16:15|

Vláda je připravena na jakýkoliv vývoj na Ukrajině. Válka ani ústupky nejsou řešením, řekl Fiala

Vláda je připravena na všechny scénáře vývoje na Ukrajině včetně přerušení dodávek energií. Ve videu zveřejněném na sociálních sítích to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Řešením situace podle něj není válka, ale ani nepromyšlené ústupky. Ze strany Ruska je podle něj vidět snaha udělat z Česka opět slabou a rozdělenou zemi, kterou bude moct ovlivňovat. Základní podmínkou, jak odradit Rusko od agrese, je ukázat jednotu a nekompromisní postoj.
19. 2. 2022|

Státy světa odhlasovaly v Glasgow společné znění klimatické dohody

Představitelé téměř dvou set zemí světa se na konferenci COP26 ve skotském Glasgow shodli na společném znění dohody o dalším postupu v boji s klimatickými změnami. Země souhlasily s postupným odklonem od používání uhlí k výrobě elektrické energie.
13. 11. 2021Aktualizováno13. 11. 2021, 22:49|

Británii nestačí ústupky EU, chce omezit roli soudu, vzkázal Londýn ke kontrolám zboží v Severním Irsku

Evropská unie musí podle britského státního tajemníka pro brexit Davida Frosta učinit další ústupky týkající se Severního Irska. Frost to řekl bruselskému webu Politico před svým pátečním setkáním s místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem, s nímž bude probírat středeční vstřícné návrhy unijní exekutivy.
15. 10. 2021|