TÉMA

Evergrande

Obří čínský developer s bilionovými dluhy míří do likvidace

Soud v Hongkongu poslal do likvidace čínskou realitní společnost China Evergrande, která je se závazky v objemu 328 miliard dolarů (7,5 bilionu korun) nejzadluženějším developerem na světě. Podle agentury Reuters bude mít rozhodnutí pravděpodobně výrazné dopady na čínské finanční trhy. Evergrande se stala nejvýznamnějším symbolem krize na čínském trhu s nemovitostmi, která vedla ke zpomalení hospodářského růstu a k mnoha bankrotům.
29. 1. 2024Aktualizováno29. 1. 2024, 22:27|

Potíže realitních gigantů v Číně se přelévají do obav o tamní ekonomiku. Peking povzbuzuje k nákupům

Naděje na restrukturalizaci zadluženého čínského developera Evergrande se rozplývají. Realitní společnost má závazky ve výši 300 miliard dolarů, burza v Hongkongu zastavila obchodování s jejími akciemi. Spoluzakladatel a předseda představenstva společnosti je navíc pod policejním dohledem. Rostou tak obavy o kondici celé čínské ekonomiky, v níž má realitní odvětví až čtvrtinový podíl.
29. 9. 2023|

S akciemi čínského developera Evergrande se nedá obchodovat, šéfa údajně sleduje policie

Obchodování s akciemi zadlužené čínské realitní společnosti China Evergrande bylo znovu pozastaveno po zprávách, že její šéf Chuej Kcha-jen je pod dozorem policie. Firma později uvedla, že její šéf čelí vyšetřování kvůli podezření „z nezákonných trestných činů“. Informovala o tom agentura Reuters. Už na začátku týdne přitom vyšlo najevo, že byli zadrženi i další současní a bývalí vedoucí pracovníci společnosti.
28. 9. 2023Aktualizováno28. 9. 2023, 16:40|

Čínský realitní trh churaví stále víc. Analytici čekají, zda Peking nasadí stimulanty

Potíže čínského realitního trhu stále přitahují pozornost investorů i finančních trhů. Společnost Country Garden nedávno vykázala za první pololetí rekordní ztrátu a varovala, že by mohla mít problémy se splácením dluhů. Vysoké dluhy má i další přední firma China Evergrande Group.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 19:44|

Čínský realitní gigant Evergrande má obří dluhy i ztrátu, akcie se propadly o 87 procent

Akcie čínského developera China Evergrande Group, který se potýká s problémy, se v pondělí na burze v Hongkongu propadly až o 87 procent. Burza obchodování s akciemi silně zadlužené realitní společnosti pozastavila loni v březnu a nyní ho obnovila.
28. 8. 2023Aktualizováno28. 8. 2023, 14:40|

Developerský gigant Evergrande částečně uklidnil investory. Své problémy ale pouze oddálil

Otřesy kolem čínského realitního giganta Evergrande pokračují. V pátek investory částečně uklidnila zpráva, že se firmě podařilo předčasně uhradit úrok z dluhopisů ještě před termínem. Budoucnost firmy ale zůstává nejasná. Nejzadluženější developer světa má závazky v přepočtu za více než 6,6 bilionu korun. V ohrožení jsou statisíce čínských domácností – společnost má totiž rozestavěných na osm set projektů ve dvou stovkách měst.
23. 10. 2021|

Čínský realitní gigant v potížích Evergrande prodá část aktiv státnímu správci

Zadlužená čínská realitní skupina Evergrande Group, která má problémy se splácením svých závazků, prodá část svého podílu v regionální bance Shengjing Bank státnímu správci aktiv Shenyang Shengjing Finance Investment Group za 9,99 miliardy jüanů (33,7 miliardy korun). Evergrande má ve středu další termín splátky úroků dluhopisů zahraničním věřitelům, upozornila agentura Reuters.
29. 9. 2021|

Čína se připravuje na pád zadluženého developera Evergrande, tvrdí americký list

Akcie problémové čínské developerské společnosti China Evergrande ve čtvrtek na burze v Hongkongu prudce posílily. Investory uklidnilo, že se krachem ohrožené firmě, která dluží přes tři sta miliard dolarů (6,5 bilionu korun), podařilo dohodnout s čínskými majiteli jejích dluhopisů. Americký byznysový list The Wall Street Journal (WSJ) však později informoval, že čínská vláda vyzvala úřady v celé zemi, aby se připravily na pád společnosti.
23. 9. 2021Aktualizováno23. 9. 2021, 17:31|

Evergrande slíbila, že uhradí úroky z domácích dluhopisů splatné ve čtvrtek. O zahraničních zatím mlčí

Hlavní divize zadlužené čínské realitní společnosti Evergrande oznámila, že včas uhradí úroky z domácích dluhopisů splatné ve čtvrtek, jejichž výše činí 232 milionů jüanů (777 milionů korun). Zmírnila tak obavy finančních trhů z kolapsu firmy, který by mohl mít negativní dopady na globální finanční systém, napsala agentura Reuters.
22. 9. 2021Aktualizováno22. 9. 2021, 11:36|

Čínská Evergrande, která má finanční problémy, začala splácet nemovitostmi

Čínský realitní gigant Evergrande, který se potýká s finančními problémy, začal vyplácet své investory nemovitostmi. Firma v příspěvku na sociální síti WeChat uvedla, že investoři, kteří mají zájem o odkup produktů její divize správy majetku bohatých výměnou za majetek, mohou kontaktovat své investiční poradce nebo navštívit pobočku.
19. 9. 2021|

Čínský obr Evergrande, který se topí v dluzích, přiznal pochybení šesti vedoucích pracovníků

Čínský realitní gigant Evergrande, který se potýká s finančními problémy, přiznal pochybení několika manažerů. Šest vedoucích pracovníků podle sobotního sdělení společnosti nezákonně vyplatilo předem několik investičních produktů. Firma nyní bude požadovat po manažerech vrácení vyplacených prostředků a přistoupí k přísným sankcím. Žádné další podrobnosti, včetně částek, jmen manažerů a názvů produktů, firma nezveřejnila, informovala agentura Reuters.
18. 9. 2021|

Čínský obr Evergrande se topí v dluzích a hrozí mu bankrot. Čeká se, že zasáhne vláda

Problémy velké čínské realitní společnosti Evergrande se prohlubují. Úřady oznámily bankám, aby neočekávaly, že firma příští týden uhradí předepsanou splátku dluhu. Firma s desítkami tisíc zaměstnanců je podle analytiků před krachem. Její závazky dosáhly v přepočtu 6,5 bilionu korun. Kolaps čínského gigantu ohrožuje celý tamní bankovní sektor a stabilitu ekonomiky, experti varují i před dopadem na světové hospodářství. Podle zpravodajky ČT v Číně Barbory Šámalové analytici ale očekávají, že nakonec dojde k intervenci státu a společnost nezkrachuje.
17. 9. 2021Aktualizováno17. 9. 2021, 20:07|