TÉMA

PirátiSTAN

Do sněmovních voleb půjdeme samostatně, řekl šéf Pirátů Ivan Bartoš

Piráti budou v příštích sněmovních volbách, které se uskuteční za dva roky, kandidovat samostatně. Koalici se Starosty a nezávislými (STAN), kterou pro minulé volby utvořili, opakovat nebudou, řekl v rozhovoru pro Novinky.cz předseda Pirátů Ivan Bartoš. Předseda STAN Vít Rakušan napsal, že vůle k předvolební koalici na celostátní úrovni není ani v jedné ze stran, nevylučuje to ale pokračování v současné dobré spolupráci ve vládě. Odděleně budou Piráti a STAN kandidovat i v příštím roce ve volbách do Evropského parlamentu.
11. 11. 2023Aktualizováno11. 11. 2023, 21:58|

Median: Volby by v květnu vyhrálo ANO, ze sněmovny by zřejmě vypadli lidovci a TOP 09

Volby do Poslanecké sněmovny by v květnu podle průzkumu agentury Median vyhrálo ANO se ziskem 28,5 procenta hlasů. Pro druhou ODS by hlasovalo 16,5 procenta voličů a třetí SPD by získala 11,5 procenta hlasů. Do dolní komory by se dostali ještě Piráti, hnutí STAN a oproti říjnovým volbám i ČSSD. Vyplývá to z dat aktuálního volebního modelu agentury Median, která však do průzkumu nezahrnula volební koalice z minulých sněmovních voleb.
7. 6. 2022Aktualizováno7. 6. 2022, 11:29|

Sedm ministrů Fialovy vlády si převzalo své resorty. Řešit musí pandemii, energetickou krizi či rozpočet

Prezident Miloš Zeman na zámku v Lánech jmenoval novou vládu premiéra Petra Fialy (ODS). Kabinet koalic SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN střídá vládu ANO a ČSSD vedenou premiérem Andrejem Babišem (ANO). Fialův kabinet se po ceremoniálu přesunul do pražské Strakovy akademie, kde poprvé zasedl. Nový premiér uvedl v pátek do úřadu prvních sedm ministrů. Ostatní budou následovat v sobotu.
17. 12. 2021Aktualizováno17. 12. 2021, 20:52|

Bartoš bude na lednovém fóru Pirátů obhajovat funkci předsedy. Postaví se mu Wagenknecht

Současný předseda Pirátů Ivan Bartoš bude na lednovém celostátním fóru obhajovat svou funkci v čele strany, informoval na stranickém diskusním fóru. Za své priority označil stabilizaci strany ve vládní roli, ale také profesionálnější politickou i mediální strategii. Výsledek říjnových voleb označil v příspěvku za neúspěch, ke kterému se staví čelem. Kandidaturu na předsedu už oznámil i senátor Lukáš Wagenknecht.
16. 12. 2021|

Stížností Pirátů a STAN kvůli přepočtu hlasů se bude zabývat soudce Filip, figuroval v nálezu k volebnímu zákonu

Připomínkami koalice Pirátů a STAN k přepočtu hlasů podle nového volebního zákona se bude jako ústavní soudce zpravodaj zabývat Jan Filip. Jméno, určené podle rozvrhu práce, zveřejnil soud na svém webu, stejně jako text návrhu. Odborník na ústavní právo a volební systémy je jako zpravodaj podepsaný pod letošním diskutovaným nálezem k volebnímu zákonu. Právě v reakci na něj se měnila právní úprava.
9. 12. 2021|

Vláda schválila mandát pro vyslání českých vojáků do Polska, mají pomáhat na hranici s Běloruskem

Kabinet v demisi schválil návrh na vyslání až 150 vojáků na 180 dní na pomoc Polsku kvůli migrační krizi na hranicích s Běloruskem. Mandát nyní musí odsouhlasit poslanci i senátoři. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) očekává, že parlament misi schválí do konce příštího týdne. V tom dalším by první vojáci mohli vyjet. Akce bude stát zhruba 86 milionů korun z rozpočtu ministerstva obrany. Metnar to řekl na tiskové konferenci po jednání vlády. Jeho resort už předtím potvrdil, že Česko pošle především ženijní specialisty. Deník N upozornil na to, že součástí jednotky budou i průzkumníci.
8. 12. 2021Aktualizováno8. 12. 2021, 16:45|

Median: Volby by v listopadu vyhrálo ANO. Druhé místo by připadlo koalici SPOLU

Sněmovní volby by v listopadu podle modelu agentury Median vyhrálo ANO se ziskem 29,5 procenta hlasů. Druhá by skončila koalice SPOLU tvořená ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, kterou by volilo 26 procent respondentů. Třetí by bylo uskupení Pirátů a STAN s podporou 16,5 procenta a čtvrté hnutí SPD, kterému model přisoudil 8,5 procenta. Žádná další strana by stejně jako při říjnových volbách nepřekročila pětiprocentní hranici nutnou pro zisk poslaneckých mandátů.
7. 12. 2021Aktualizováno7. 12. 2021, 10:30|

V listopadovém modelu Kantaru jsou preference SPOLU a ANO vyrovnané

Nejvyššího výsledku v listopadovém volebním modelu agentury Kantar CZ dosahují shodně koalice SPOLU a hnutí ANO. Kromě nich by se do sněmovny za situace, že by strany kandidovaly v koalicích jako posledně, dostaly ještě další dva subjekty. V případě volebního souboje jednotlivých stran by ze současných sněmovních subjektů zůstala pod pětiprocentní hranicí KDU-ČSL. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.
28. 11. 2021|

Poslanci potvrdili předsedy výborů. SPD požadovalo zrušení nouzového stavu

Poslanci ve funkcích potvrdili předsedy sněmovních výborů, které jejich členové volili ve středu a ve čtvrtek. Zvolili i členy stálých sněmovních komisí pro kontrolu různých zpravodajských služeb. Hnutí SPD neprosadilo na program schůze debatu o zrušení nouzového stavu, který vyhlásila končící vláda. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) postup kabinetu před poslanci hájil.
26. 11. 2021Aktualizováno26. 11. 2021, 10:53|

Armáda převeze z Brna do Prahy 19 pacientů. Moravskoslezský kraj chce omezit hromadné akce

Armáda ve čtvrtek převeze ze dvou brněnských fakultních nemocnic až 19 pacientů do Prahy. Informoval o tom koordinátor intenzivní péče. Moravskoslezský kraj bude kvůli stále se zhoršující epidemické situaci žádat krajské hygieniky o omezení hromadných akcí. Omezení společenského života na minimálně čtrnáct dnů už v úterý avizoval hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO). Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) na tiskové konferenci vyzval, aby zejména senioři v následujících dnech výrazně omezili kontakty. Naopak v Olomouckém kraji, který je na tom nejhůř, zatím hygienici žádná místní opatření nechystají.
24. 11. 2021Aktualizováno24. 11. 2021, 18:17|

Budoucí vláda odmítá povinné očkování a zavírání škol. Důraz dává na PCR testy a rychlejší trasování

Budoucí vláda představila své vize o fungování protiepidemických opatření. Řídit se mají podle situace v nemocnicích. Koalice SPOLU a PirátiSTAN nehodlá plošně zavírat školy a avizovala, že chce prodloužit vánoční prázdniny, aby začínaly už 18. prosince. Adept na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) vyzval k omezení sociálních kontaktů, povinná vakcinace podle něj není řešením, hodlá ale zkrátit lhůtu pro očkování posilovací dávkou z šesti na pět měsíců. Vznikající kabinet chce znovu uznávat PCR testy jako certifikáty o bezinfekčnosti, obnovit eRoušku a k trasování využít externí call centra.
24. 11. 2021Aktualizováno24. 11. 2021, 15:16|

Piráti podpořili nominaci Šalomouna na ministra pro legislativu

Piráti v celostranickém hlasování jednoznačně schválili nominaci advokáta Michala Šalomouna do funkce ministra pro legislativu. Pro bylo 605 z 658 hlasujících. Vyplývá to z výsledků zveřejněných na webu Pirátů. Nově zřízený člen vlády bez portfeje má v budoucím kabinetu koalic SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN vést Legislativní radu vlády a mimo jiné dbát na kvalitu nové legislativy.
22. 11. 2021|

Vyjednali jsme dobré podmínky a jdeme plnit program, vzkazuje Bartoš

Piráti jako poslední z pětikoalice schválili vstup do vlády. Jednoznačně o tom rozhodlo jejich celostátní fórum. Podle předsedy Ivana Bartoše je rozhodnutí členů strany dáno i dobře vyjednanými podmínkami v rámci budoucí vlády. Spokojený s nimi je i on sám. Řekl to v úterních Událostech, komentářích. Připustil ale, že strana si původně přála i post ministra školství.
16. 11. 2021|

Vláda odložila rozhodnutí ohledně uznávání antigenních testů, zpřísnění projedná ve čtvrtek

Vláda v demisi se po tříhodinovém pondělním jednání nedohodla na zpřísnění proticovidových opatření. Na tiskové konferenci to řekl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Zvažuje se podle něj více možností, mezi nimi ukončení uznávání antigenních testů jako covidového certifikátu, ale i takzvaný bavorský model, kde se neuznává žádný typ testů, nebo rakouský, který omezuje neočkovaným i volný pohyb. Kabinet se znovu sejde ve čtvrtek, resort zdravotnictví má předložit rozpracované varianty.
15. 11. 2021Aktualizováno15. 11. 2021, 23:06|

Vojtěch: Po souhlasu AntiCovid týmu se budou uznávat jen PCR testy

Kabinet v demisi po souhlasu AntiCovid týmu přijme opatření, podle kterého se nadále nebudou uznávat antigenní testy a samotesty na covid-19, ale pouze nejspolehlivější PCR testy. Na Twitteru to v sobotu uvedl ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). AntiCovid tým budoucí vládní koalice ve svém stanovisku mimo jiné odmítl celoplošné povinné očkování proti covidu-19 či takzvaný lockdown. Žádá také větší kapacity testování a vymáhání opatření i jinými institucemi než hygienickými stanicemi.
13. 11. 2021Aktualizováno13. 11. 2021, 18:16|

První místopředsedkyní sněmovny se stala Věra Kovářová (STAN)

První místopředsedkyní sněmovny se stala Věra Kovářová z hnutí STAN. Rozhodla o tom předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), když stanovila pořadí nyní pětice místopředsedů. Kovářová tak bude Pekarovou Adamovou přednostně zastupovat při její absenci, pokud bude sama přítomná. Jde například o svolávání schůzí sněmovny a o řízení organizačního výboru.
13. 11. 2021|

Michálek vzdal po vnitrostranické debatě Pirátů účast ve vládě, píší Respekt a Deník N

Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek ustoupil po debatě spolustraníků o klouzavém mandátu od kandidatury na ministra pro legislativu, napsaly Respekt a Deník N. V uzavřené části diskuse podle nich předsedovi Ivanu Bartošovi sdělil, že hodlá plně vykonávat poslanecký mandát. Členové pirátské strany začali v 10 hodin hlasovat o ratifikaci vládní koaliční smlouvy mezi koalicemi SPOLU a PirátiSTAN. Budou tak činit do pondělních 22 hodin, výsledky strana zveřejní nejdříve ve 23:15. Ostatní strany schválily koaliční smlouvu v závěru minulého pracovního týdne.
12. 11. 2021Aktualizováno12. 11. 2021, 13:32|

Zeman pověřil Fialu jednáním o sestavení vlády

Prezident Miloš Zeman pověřil v úterý předsedu ODS Petra Fialu jednáním o sestavení nové vlády. V tiskové zprávě o tom informoval Pražský hrad. Koalice SPOLU, jíž šéf ODS do voleb vedl jako lídr, podepsala v pondělí koaliční smlouvu s Piráty a Starosty. Nyní Fiala oznámil, že pověření k sestavení kabinetu přijal. V následujících dnech chce pokračovat v jednáních o definitivní podobě vlády.
9. 11. 2021Aktualizováno9. 11. 2021, 15:04|

Post místopředsedkyně sněmovny je příležitostí překračovat meziresortní příkopy, míní Richterová

„Vnímám to jako příležitost propojovat věci, co spolu souvisejí, aby se tematicky dařilo překračovat příkopy, třeba i mezi jednotlivými resorty,“ řekla možná budoucí místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti) ke svým cílům ve funkci. Zdůraznila, že post nebude zastávat nikdo z hnutí SPD. Zároveň je názoru, že porušování koaliční smlouvy ze strany Starostů je velmi závažné a bude se šetřit interně. Místopředsedkyně Pirátů byla hostem Interview ČT24.
9. 11. 2021|

Sněmovna zasedla v novém složení. Poslanci složili slib, schůze je přerušena do středy

Nově zvolení poslanci se poprvé po volbách sešli na ustavující schůzi. Sněmovna tím po měsíci obnovila činnost. Poslanci složili slib. Ustavující schůze byla po hodině přerušena kvůli lhůtě pro nominace do mandátového a imunitního výboru. Poslanci rozhodli o tom, že výbor bude mít šestnáct členů. Nejsledovanější body první schůze, tedy volba nového předsedy a místopředsedů dolní komory, budou na programu ve středu.
8. 11. 2021Aktualizováno8. 11. 2021, 20:56|

Koaliční smlouva počítá s dálniční stopadesátkou i novými národními parky

Předsedové ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Pirátů podepsali koaliční smlouvu. V ní strany rozvedly, čeho chtějí dosáhnout v příštích čtyřech letech. Slibují výstavbu vysokorychlostních tratí, daňovou brzdu nebo vznik nových národních parků. Samostatná kapitola je věnována digitalizaci. Smlouva také rozděluje ministerstva mezi strany.
8. 11. 2021Aktualizováno8. 11. 2021, 20:22|

Lídři SPOLU a Pirátů se Starosty podepsali koaliční smlouvu. Fiala očekává, že Babišova vláda podá demisi koncem týdne

Předsedové stran SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů a Starostů podepsali vládní koaliční dohodu. Na dokumentu se dosavadní opoziční koalice domluvily minulý týden, slavnostní podpis naplánovaly na den zahájení ustavující schůze nové sněmovny. Osmnáctičlenné vládě, která se má opírat o 108 poslanců, bude předsedat šéf občanských demokratů Petr Fiala.
8. 11. 2021Aktualizováno8. 11. 2021, 13:07|

Předsednictvo Pirátů pověřilo Bartoše podepsáním koaliční smlouvy vznikající vlády

Republikové předsednictvo Pirátů v neděli pověřilo předsedu strany Ivana Bartoše podepsáním koaliční smlouvy vznikající vlády, na které se domluvily koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN. Rozhodnutí vedení strany bylo jednohlasné. O rozhodnutí předsednictva informovala mluvčí Pirátů Karolína Sadílková.
7. 11. 2021Aktualizováno7. 11. 2021, 21:17|

Strany sčítají účet za kampaň. ČSSD už ví, že skončí v minusu

I měsíc po volbách politické strany dostávají faktury za předvolební kampaně. Například úspěšné koalice se už v průběžném součtu blíží k zákonnému limitu útrat, který je devadesát milionů korun. Sociální demokracie, která se do sněmovny nedostala, už nyní ví, že zaplatila víc, než původně předpokládala. Kvůli tomu, že ve volbách neuspěla, skončí v minusu.
7. 11. 2021|