TÉMA

Jan Paďourek

Rusko chce demontovat mezinárodní řád, varoval Žáček. Musíme zabránit eskalaci, vyzval Koten

Bezpečnostní situace ve světě je podle ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelky nejvážnější od druhé světové války. Tento výrok prý nepřekvapil vrchního ředitele sekce vnitřní bezpečnosti resortu vnitra Jana Paďourka. „Tvrdíme to už nějakou dobu,“ řekl v pořadu Události, komentáře. Člen výboru pro bezpečnost Radek Koten (SPD) souhlasí, že bezpečnostní situace není dobrá, přičemž varoval před eskalací ruské války na Ukrajině. To by se mohlo stát, pokud podle něj mocnosti nevyzvou válčící strany k jednání. Rusko a další totalitní síly chtějí dle předsedy výboru pro bezpečnosti Pavla Žáčka (ODS) demontovat mezinárodní řád.
27. 3. 2024|

Ruští studenti na citlivých oborech jsou potenciálně riziko, míní expert. Podle náměstka ale nelze aplikovat kolektivní vinu

Válka je vážný faktor a je zřejmé, že potřebujeme chránit některé obory, jako je jaderná fyzika, prohlásil v pořadu Události, komentáře sociolog Ivan Gabal v souvislosti s přítomností ruských studentů na českých univerzitách. Zmínil však, že je potřeba, aby studenti získávali evropské hodnoty. Podle bezpečnostního experta z CEVRO Institutu Jana Paďourka jde o určité riziko a situace by se měla řešit. Náměstek ministra školství Jaroslav Miller podotkl, že školy by měly každý případ vyhodnocovat individuálně, a zdůraznil, že nelze aplikovat něco jako kolektivní vinu.
11. 6. 2022|

K obviněním proti BIS chybí podklady, míní členové sněmovní komise. Kritizují i způsob komunikace Hradu

Pověřený ředitel Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka na čtvrtečním jednání Stálé komise pro kontrolu činnosti BIS odmítl, že by nechal odposlouchávat nejvyšší ústavní činitele, sdělili účastníci schůze. Hrad reagoval dalším obviněním ze zneužívání zpravodajských prostředků. Podle předsedy sněmovní komise Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) jde pouze o tvrzení. Důkazy chtějí i další členové komise. Tématu se věnovala čtvrteční Devadesátka a Události, komentáře.
27. 8. 2021|