TÉMA

Září

Nezaměstnanost zůstala v září na úrovni z konce prázdnin. Volných míst je dál víc než lidí bez práce

Nezaměstnanost v Česku se v září oproti předchozímu měsíci podle dat Úřadu práce téměř nezměnila. V relativním vyjádření zůstala na 3,6 procenta. V absolutních číslech se počet uchazečů meziměsíčně zvýšil zhruba o 2,2 tisíce na 263 tisíc. Zůstalo jich méně než množství volných pracovních míst, kterých bylo ke konci září 282 tisíc – zhruba o osm set více než v srpnu. Ve srovnání s loňským zářím je nezaměstnanost o desetinu procentního bodu vyšší.
9. 10. 2023Aktualizováno9. 10. 2023, 11:40|

Průmysl v srpnu dál meziročně slábl, stavebnictví také. Propad ale zpomalil

Průmysl v Česku v srpnu opět zeslábl, ale méně než počátkem léta. Meziroční pokles činil 1,7 procenta, v červenci to bylo 2,8 procenta. Meziměsíčně produkce o 0,2 procenta zesílila. Jen velmi mírně meziročně zesláblo stavebnictví, jestliže ale výroba zpomalila pouze o 0,2 procenta, dramaticky o 8,4 procenta se propadl počet vydaných stavebních povolení, uvedl Český statistický úřad.
9. 10. 2023Aktualizováno9. 10. 2023, 11:30|

Důvěra v ekonomiku v září klesla, po spotřebitelích ji ztrácejí i podnikatelé. Nejméně věří průmyslu

Důvěra v českou ekonomiku je nejmenší od doby, kdy v zemi vrcholila covidová epidemie. Letos v září klesla na 89,2 bodu, což je o 4,2 bodu méně než v srpnu, uvedl Český statistický úřad. Menší důvěru v hospodářství mají oproti konci prázdnin podnikatelé i spotřebitelé.  Nižší je důvěra i meziročně, loni v září byla na 90,3 bodu.
25. 9. 2023Aktualizováno25. 9. 2023, 14:39|

Začátek září bude slunečný a bez deště, teploty porostou až ke 30 stupňům

První zářijový týden bude provázet slunečné a teplé počasí prakticky beze srážek. Teploty postupně porostou a v závěru týdne mohou dosáhnout až ke tropickým 30 stupňům Celsia. Ráno se mohou objevit mlhy. Podobný ráz počasí vydrží podle meteorologů i po víkendu, vyplývá z týdenní předpovědi počasí.
4. 9. 2023|

Růst maloobchodních tržeb v září zpomalil

Tržby v maloobchodě v Česku v září meziročně stouply o 3,4 procenta. Po srpnovém revidovaném růstu o 4,6 procenta se ale jedná o zvolnění. V září se tak tržby zvýšily posedmé za sebou. Nejvýrazněji rostly opět v internetovém a zásilkovém obchodu, tržby za potraviny klesly. Vyplývá to z informací, které v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
5. 11. 2021|

Konec prázdnin bude chladnější než obvykle a navíc deštivý

Pod dvaceti stupni Celsia zůstanou teploty v Česku nejméně do konce prázdnin, navíc bude pršet. Poněkud oteplit by se mohlo až v druhém zářijovém týdnu a jenom nakrátko. Letošní srpen hodnotí meteorologové jako velmi chladný. Oproti dlouhodobému normálu by průměrná teplota mohla být až o stupeň nižší.
26. 8. 2021|