TÉMA

Sklárna

Sklárna v Květné s ruční výrobou nekončí. Má nového většinového majitele

Sklárna v Květné, která je součástí obce Strání na Uherskohradišťsku, změnila majitele. Jejím novým majoritním vlastníkem se stal český průmyslový a realitní holding AF Group, potvrdil generální ředitel sklárny Marek Mikláš. Nový majitel podle něj ve sklárně zachová ruční výrobu skla, byť zpočátku v omezeném rozsahu. Bývalý majitel, kterým byla společnost Cerva Bohemia, ji plánoval na konci ledna po 230 letech kvůli růstu cen energií ukončit. Cenu transakce strany nezveřejnily.
31. 1. 2024Aktualizováno31. 1. 2024, 18:14|

Ruční výroba ve sklárně v Květné po staletích skončí. Firma nezvládá ceny energií a zahraniční konkurenci

Téměř po 230 letech skončí ruční výroba skla v Květné na Uherskohradišťsku. Důvodem je podle ředitele firmy nárůst cen energií a pokles poptávky. Většina z téměř devadesáti zaměstnanců přijde o práci. Výroba by měla skončit k poslednímu lednu.
11. 12. 2023|

Skláři mají za sebou těžké období. Kromě energetické krize je potrápila i vysoká inflace

V posledních měsících se české sklářství dostalo do existenční krize, když prudce rostly ceny plynu. Ten je přitom pro výrobu skla klíčový. Například v Harrachově, kde je nejstarší fungující sklárna na světě, museli hledat rezervy, tvrdí ale, že krize je také naučila šetřit. Došlo však i na zdražování zboží, kvůli čemuž ale přišli i o část zákazníků. Žádná ze sklářských firem v Libereckém kraji ale nakonec k hromadnému propouštění nepřistoupila. Situaci ve sklářství se věnoval pořad SeČTeno.
15. 8. 2023|

Skláři z Květné chtějí tavit pomocí slunce. Staré pánve tak musely pryč

Také sklárny patří mezi podniky, které se nyní snaží zvládnout energetickou krizi, většina z nich je totiž závislá na plynu. Například v Květné na Uherskohradišťsku se rozhodli, že budou využívat i jiné zdroje, sklo chtějí tavit pomocí slunce. Na střechu výrobní haly nechali skláři namontovat solární panely, které začnou pece vyhřívat. I proto tam v pátek vynášeli staré tavicí pánve ven.
4. 11. 2022|

Na sklárny a porcelánky dopadají vysoké ceny energií. Některé omezují výrobu a propouštějí

Výrobci skla a porcelánu bojují s enormním nárůstem cen energií. Některé podniky už musely omezit výrobu. Sklárny na Blanensku odstavily jednu ze dvou pecí. Vedení firmy už propustilo část zaměstnanců. Kritickou situaci řeší i podniky v Karlovarském kraji. Tamní podnikatelé se obrátili na hejtmanství, aby jim pomohlo při vyjednávání s vládou.
9. 9. 2022|

Jak se vyrábějí Thálie: K vítězům se dostanou jen některé a můžou mít i barvu uranu

V umělecké sklárně Lasvit Ajeto v Lindavě na Českolipsku začali skláři vyrábět ceny Thálie pro hereckou asociaci. Stávající podobu ocenění, které lze použít i jako vázy, navrhl skoro před dvaceti lety designér Bořek Šípek. Nové ale může mít barvy.
9. 9. 2021|

Karlovarské sklárně Moser se začalo znovu dařit. Má tolik zakázek, že musela zapálit další pec

Po roce a půl má karlovarská sklárna Moser, která se specializuje na luxusní skleněné sety a kusové výrobky z bezolovnatého skla, znovu dostatek zakázek na to, aby mohla zapálit další pec. Odstavit ji musela v prosinci 2019 kvůli nepříznivé situaci na trhu. Poslední ze tří pecí by mohla být uvedena do provozu, pokud to situace dovolí, do dvou let.
2. 8. 2021|