TÉMA

Martina Koziar Vašáková

Případů tuberkulózy loni podle lékařů přibylo, není jich ale tolik jako před covidem

Případů tuberkulózy (TBC) bylo podle předběžných dat loni 374. Kompletní data z registru budou po konci dubna, laboratoře ještě dohlašují další. Nákaz bylo více než minulé dva roky, avšak méně než před vypuknutím epidemie covidu-19. Odborníci upozorňují, že při krátkodobém kontaktu se lidé nenakazí, potřeba je několikahodinový kontakt. Světový den boje proti tuberkulóze připadá na 24. března.
16. 3. 2023Aktualizováno16. 3. 2023, 17:31|

První případy covidu se v Česku potvrdily před třemi roky. Stane se běžným onemocněním, myslí si Prymula i Mucha

Ve středu 1. března uplynuly tři roky od doby, kdy testování objevilo v Česku první případy nového typu koronaviru. Dle přednostky pneumologické kliniky Martiny Koziar Vašákové pandemie ještě u konce není, nicméně díky imunizaci lidstva není jeho mortalita tak vysoká. Lékař z Ústavu všeobecného lékařství Cyril Mucha si myslí, že se covid pomalu posouvá k běžnému virovému onemocnění. „Jak se bude do budoucna zmírňovat, stane se běžným onemocněním,“ soudí i bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Současný šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) si to však nemyslí, jde o závažnou nemoc, podotkl. „Stává se z něj onemocnění, o kterém víme řadu věcí, umíme ho léčit,“ upřesnil.
1. 3. 2023|

Vývoj v Británii nám ukáže, jak omikron proráží očkování, očekává náměstkyně Koziar Vašáková

Během tří čtyř týdnů na tom budeme stejně jako nyní Británie, řekla náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková v pořadu Události, komentáře o rychlosti šíření koronavirové varianty omikron. Ta na ostrovech nyní činí zhruba čtyřicet procent nových případů a očekává se, že během několika dní převládne. Poslanec a místopředseda zdravotnického výboru sněmovny Tom Philipp (KDU-ČSL) pak dodal, že nás čeká šestá vlna s virem, který možná bude méně smrtný, ale může zdravotnická zařízení zaplnit stejně jako varianta delta, či ještě více.
15. 12. 2021|

V pondělí přibylo 15 541 případů covidu. V Česku je zřejmě druhý případ varianty omikron

V pondělí laboratoře odhalily 15 541 nakažených. Lidí, u nichž se nově prokázala nákaza, sice ve srovnání s předchozím týdnem ubývá, ale v nemocnicích se to projeví až s odstupem. Momentálně je tam 6520 covidových pacientů, z toho 1009 ve vážném stavu. Přibývá i nemocnic, které se neobejdou bez pomoci vojáků. Nově pomáhají v Sokolově, Olomouci a na pražské Bulovce. V Česku je také zřejmě druhý případ varianty omikron.
7. 12. 2021Aktualizováno7. 12. 2021, 21:34|

Vláda v demisi podpořila povinné očkování pro lidi nad 60 let a vybrané profese

Ministerstvo zdravotnictví dokončilo přípravu vyhlášky o povinném očkování pro lidi nad 60 let a vybrané profesní skupiny. Do konce týdne by měla být ve sbírce zákonů. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) apeloval na firmy, aby zrušily vánoční večírky. Na pondělním jednání se ministři shodli, že s případným zpřísněním opatření vláda počká a rozhodne se podle dalšího vývoje epidemie.
6. 12. 2021Aktualizováno6. 12. 2021, 20:58|

Povinné očkování pro vybrané profese a lidi nad 60 let navrhne Vojtěch od března

Ministerstvo zdravotnictví navrhne, aby vyhláška o povinném očkování pro vybrané profese a lidi nad 60 let proti covidu-19 platila od 1. března 2022. Na on-line tiskové konferenci to sdělil ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Zmínil také, že registrace dětí ve věku pět až jedenáct let k očkování by se měly spustit 13. prosince. Dodávky vakcín očekává o týden později.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 22:58|

Současná opatření proti šíření covidu zavedla vláda pozdě, míní epidemiolog Prymula

Současná opatření proti šíření covidu-19 zavedla vláda podle epidemiologa Romana Prymuly pozdě. V Otázkách Václava Moravce řekl, že stát mnohdy dělá potřebné kroky až dodatečně, měl by ale vycházet z predikcí. Klíčové je podle něj sledování naplněnosti nemocnic. Lokální opatření by zvažoval, pokud by se počet lidí ve vážném stavu blížil ke dvěma tisícům. Klíčové je zejména očkování, shodli se i další hosté pořadu.
21. 11. 2021Aktualizováno21. 11. 2021, 16:10|

Zavést lockdown pro neočkované? Odborníci a politici se neshodnou

Kvůli sílící epidemii vláda v demisi schválila další testování ve školách. S dalšími protiepidemickými opatřeními chce počkat až na názor dosavadní opozice. Uvažuje, že půjde rakouskou cestou a schválí také lockdown pro neočkované. Odborníci a politici se ale na takovém kroku neshodují, stejně jako na povinném očkování. Diskutovali o tom v Devadesátce ČT24.
12. 11. 2021Aktualizováno12. 11. 2021, 22:42|

Za středu přibylo 13 502 nakažených. Německo zařadí Česko mezi vysoce rizikové země

Ve středu potvrdily laboratoře v Česku 13 502 nově nakažených covidem-19. To je o čtyři tisíce víc než před týdnem. V nemocnicích je momentálně 3452 lidí a na jednotkách intenzivní péče je 491 pacientů. Vláda oznámila, že v pátek zpřísní režimová opatření. Ministerstvo uvažuje o tom, že po vzoru Rakouska bude pro vstup do restaurací a na kulturní akce uznávat jen potvrzení o očkování nebo prodělání nemoci. Německo od neděle zařadí Česko na seznam epidemicky vysoce rizikových oblastí. Epidemiologickou situaci bude v Interview ČT24 komentovat Petr Smejkal.
11. 11. 2021Aktualizováno11. 11. 2021, 16:23|

Svrčinová: Lockdown není v plánu, dokud se nevyhlásí nouzový stav

Lockdown, neboli uzavření celé společnosti, podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové není v plánu, dokud nebude vyhlášen nouzový stav. Na Vánoce podle ní predikce, že by byl nutný, nejsou. Případně by se omezily služby jeden na jednoho a hromadné akce. Na tiskové konferenci také padlo, že ministerstvo zdravotnictví na pátečním jednání vlády navrhne, aby od 22. listopadu na hromadných akcích nad tisíc osob nebyly uznávány antigenní testy na covid-19, jen testy PCR.
4. 11. 2021Aktualizováno4. 11. 2021, 11:56|

Epidemie bude nejspíš dál zrychlovat ještě nejméně dva až tři týdny, ukazuje predikce statistiků

Šíření nákazy bude v Česku velmi pravděpodobně zrychlovat ještě nejméně dva až tři týdny. Počítá s tím aktuální predikce Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Zhoršující situaci už vnímají nemocnice i krajské hygieny. Koncem týdne vláda projedná případná nová opatření - například účast na velkých akcích jen s očkováním nebo PCR testem.
3. 11. 2021Aktualizováno3. 11. 2021, 20:29|

„Epidemie neočkovaných.“ Vojtěch kritizoval odpůrce vakcín, právě oni zaplňují nemocnice

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) kritizoval lidi, kteří se vyhýbají očkování proti covidu-19 a zároveň nemoc neprodělali. Epidemii covidu lze podle něj nyní nazvat „epidemií neočkovaných“. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky přibývá nakažených ve středním věku i seniorů, převažují mezi nimi neočkovaní lidé. V příštích dnech bude podle něj průměrně přibývat kolem pěti tisíc nakažených. Vojtěch se domnívá, že kdyby podíl vakcinovaných lidí dosáhl 90 procent populace, bylo by možné zrušit všechna epidemická opatření.
26. 10. 2021Aktualizováno26. 10. 2021, 20:10|

S odhalením rakoviny plic v raném stádiu má od nového roku pomoci hrazené vyšetření

Půl milionu lidí se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny plic se od nového roku bude moci zapojit do preventivního programu hrazeného pojišťovnami. Lékaři od něj čekají více pacientů zachycených včas. V raném stádiu totiž dokáží zachránit až devět z deseti z nich. Později se poměr otáčí.
24. 9. 2021|

Šíření nákazy v pondělí stagnovalo, posilovací dávku vakcíny dostalo prvních 282 lidí

Tuzemské laboratoře v pondělí potvrdily 489 nových případů koronaviru; to je prakticky stejně jako před týdnem. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Reprodukční číslo aktuálně mírně kleslo, stále se ale drží nad hodnotou jedna, která značí zrychlování epidemie. Od pondělí je možné očkovat posilovací (většinově třetí) dávkou vakcíny, dosud ji dostalo 282 lidí. Podle náměstkyně ministra zdravotnictví Martiny Koziar Vašákové by měl tuto možnost alespoň zvážit každý, případně se poradit s lékařem. Řekla to v úterním Interview ČT24.
21. 9. 2021Aktualizováno21. 9. 2021, 20:08|

Praktici se chystají na očkování proti chřipce, všichni by také měli antigenně testovat

Ordinace praktických lékařů se chystají kromě očkování proti covidu i na očkování proti chřipce. V těchto dnech dostávají vakcíny a začali už objednávat i první zájemce. Loni toto onemocnění prakticky nebylo. Letos vakcinologická společnost varuje před souběhem chřipkové a covidové epidemie. Navíc by podle ministerstva měly všechny ordinace i testovat na covid.
15. 9. 2021|

Podzimní studie by měla ukázat, kolik lidí má protilátky na covid-19 i jak jsou účinné

Studie, do které se budou moci zapojit tisíce dobrovolníků, by měla ukázat skutečné promoření populace covidem-19. Ministerstvo zdravotnictví chce na podzim ve velkém testovat lidi na protilátky a buněčnou imunitu proti koronaviru, upozornil na to Český rozhlas Radiožurnál. Na studii by se měly podílet pražské nemocnice IKEM a Fakultní Thomayerova nemocnice a také Fakultní nemocnice Olomouc. Další podzimní studie by také měla ukázat, nakolik protilátky chrání před nákazou.
2. 9. 2021|

Více pacientů chodí s pokročilým stadiem rakoviny plic. Chystá se národní screening

Pacienti s rakovinou plic přichází až v 85 procentech případů pozdě. Navíc podle plicních lékařů a onkologů pokročilých stadií přibývá aktuálně i kvůli pandemii. Příznaky v podobě kašle a zadýchávání se mnohdy přisuzovaly covidu. S rozvinutým onemocněním přicházeli i mladí lidé. Rakovina plic patří k nejvážnějším onemocněním, kdy většina pacientů umírá. Zásadní zlepšení si specialisté slibují od spuštění národního screeningu plic, který se zaměří hlavně na kuřáky. Nadějí jsou i dostupnější biologické a imunoonkologické léky.
27. 7. 2021Aktualizováno27. 7. 2021, 20:59|