TÉMA

Multifunkční hala

Pardubice řeší desítky námitek vůči hale, kvůli které měnily územní plán

Plán na výstavbu obří multifunkční haly a další zástavby v Pardubicích provází odpor části veřejnosti. U sídliště Cihelna ji plánuje postavit miliardář a majitel hokejového klubu Dynamo Petr Dědek. Pardubice dokonce kvůli záměru změnily územní plán. Úřady se teď ale budou muset vypořádat se třemi desítkami námitek a připomínek.
11. 10. 2023|

V Brně začala stavba multifunkční arény za šest miliard. Nebudou peníze na další projekty, tvrdí opozice

Na brněnském výstavišti začala výstavba multifunkční haly Arena Brno za skoro šest miliard korun. Hala je největším strategickým projektem města, má pojmout 13 tisíc diváků a sloužit primárně hokejové Kometě, ale i pro pořádání různých akcí. Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) označila začátek stavby za nejvýznamnější den v její politické kariéře. Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil velké cíle Brna.
18. 9. 2023Aktualizováno18. 9. 2023, 21:55|

Multifunkční hala v Brně bude „extrémně předražená“, míní Hollan. Nic neztratíme, reagoval Aberl

Brno si půjčí na novou multifunkční halu 2,2 miliardy korun. Úvěr bude město splácet 25 let a na úrocích zaplatí přes 1,5 miliardy. Podle opozice jde o rizikový krok. Přínos „je neadekvátní obřím miliardám, které se na tento projekt věnují“, uvedl v pátečním pořadu Události, komentáře brněnský zastupitel Matěj Hollan (Žít Brno). Naopak radní pro sport a informační technologie Tomáš Aberl (TOP 09) řekl, že projekt je pro Brno zásadní.
25. 6. 2023|

Brněnské zastupitelstvo odsouhlasilo smlouvu o úvěru na multifunkční halu. Opozice je ke stavbě kritická

Brněnští koaliční zastupitelé v úterý čtyřiceti hlasy schválili smlouvu městské společnosti Arena Brno s Českou spořitelnou na čerpání úvěru 2,2 miliardy korun pro stavbu multifunkční haly v areálu výstaviště. Za výstavbu haly město zaplatí celkově 5,76 miliardy. Podle radního Petra Kratochvíla (ODS) je v této částce miliardová rezerva, řekl to po jednání novinářům. Úvěr bude město splácet 25 let do roku 2050 s úrokem 4,87 procenta, na úrocích tak zaplatí 1,7 miliardy korun.
20. 6. 2023|

Pardubičtí zastupitelé schválili změny v připravovaném územním plánu. Umožní projekt podnikatele Dědka

Těsnou většinou v pondělí zastupitelé Pardubic schválili pořízení změny územního plánu. Žádal o ni podnikatel a majoritní vlastník HC Dynamo Petr Dědek. Na Cihelně chce stavět kromě jiného multifunkční halu, hotel nebo tréninkovou halu, podle něj je to investice za pět miliard korun. Zastupitelstvo má 39 členů, na pondělním hlasování jich bylo přítomno 37 a pro hlasovalo 21 z nich.
19. 6. 2023|

Brno podepsalo smlouvu na multifunkční halu za 4,4 miliardy. Stavba ještě čeká na evropskou dotaci

Brno podepsalo se zástupci firmy Hochtief CZ smlouvu na stavbu multifunkční haly na výstavišti za 4,4 miliardy korun. Stavba začne ale až na základě toho, jestli Evropská komise (EK) schválí možnost finanční podpory na stavbu ze strany veřejných zdrojů. Rozhodnutí má padnout v prvním pololetí. V případě neschválení může Brno od smlouvy bez sankce odstoupit. Na stavbu haly s kapacitou více než 13 tisíc diváků přispěje stát, kraj i město, které má obecně na investice předjednané dva úvěry ve výši až 4,5 miliardy korun.
16. 1. 2023Aktualizováno16. 1. 2023, 15:06|

Zastupitelé Brna schválili rozpočet s výdaji přes 18 miliard korun, město počítá s úvěrem

Zastupitelé Brna schválili na příští rok rozpočet s příjmy 16,4 miliardy a výdaji 18,1 miliardy korun. Město počítá i s úvěrem 2,3 miliardy korun. Mezi hlavní investice bude patřit stavba koncertního sálu nazvaného Janáčkovo kulturní centrum a multifunkční hala, o jejíž stavbě bude město rozhodovat podle aktuální ekonomické situace. Rozpočet kritizují opoziční Zelení a Žít Brno.
13. 12. 2022|

Předvolební Jihlava: tématem je osud Horáckého stadionu i využití Modety

Po čtyřech letech voliči rozhodnou o novém složení jihlavského městského zastupitelstva. Nejdiskutovanějším tématem města je osud Horáckého zimního stadionu, který původně měla nahradit nová multifunkční hala, záměry města ale komplikují rostoucí náklady. Radnice navíc současně hledá možnosti využití areálu textilky Modeta.
19. 9. 2022|

Předvolební Pardubice: město se pře o multifunkční arénu podnikatele Dědka

Po čtyřech letech voliči rozhodnou o novém složení pardubického městského zastupitelstva. Nejdiskutovanějším tématem města je osud místního hokejového klubu HC Dynamo a s ním související investiční záměr podnikatele Petra Dědka vybudovat u dostihového závodiště multifunkční, primárně sportovní halu. Její ambiciózní podoba budí u někoho rozpaky.
18. 9. 2022|

Brněnští zastupitelé schválili stavbu a financování multifunkční haly

Brněnští zastupitelé v úterý schválili stavbu multifunkční haly na výstavišti a její financování. Rozhodli o ní, přestože lidovci avizovali, že hlasovat nebudou, protože zatím není známý provozovatel haly, který má městu odvádět pravidelnou měsíční částku. Zbývající části koalice pomohli zástupci opozice z ANO. Celková předpokládaná částka na stavbu haly je aktuálně 6,8 miliardy korun, řekl novinářům radní Petr Kratochvíl (ODS). Původně se počítalo se čtyřmi miliardami.
21. 6. 2022|

Brno zřejmě dostane až 300 milionů na hokejovou halu, Zlín sportovní agentura odmítla

Národní sportovní agentura zřejmě přispěje Brnu na stavbu hokejové haly až 300 milionů korun. Projekt postoupil do poslední fáze schvalování. O přesné částce se ještě rozhodne. Informaci jako první přinesl server Seznam Zprávy, České televizi ji potvrdil další zdroj. Jedním z odmítnutých žadatelů je pak Zlín. Dalších deset let se tak komfort pro tamní hráče i diváky prakticky nezmění.
6. 1. 2022|

Jihlava prodá hokejovou Duklu. Na extraligu by potřebovala víc peněz, které ale město nemá

Město Jihlava se rozhodlo, že prodá hokejový klub HC Dukla Jihlava. Krajské město je jeho stoprocentním vlastníkem. Dukla je historicky druhým nejúspěšnějším hokejovým klubem v Česku, na jeho provoz ale Jihlavě chybí peníze. Město si však v HC Dukla Jihlava chce zachovat menšinový podíl. Zastupitelé už schválili záměr změny vlastnické struktury klubu.
23. 12. 2021|

Brno může požádat sportovní agenturu o šest set milionů na vybudování dvou hal

Brno může požádat Národní sportovní agenturu (NSA) o šest set milionů korun na stavbu dvou hal, a to multifunkční budovy na výstavišti za 3,6 miliardy a atletické u univerzitního kampusu zhruba za osm set milionů. Podání žádostí ve čtvrtek schválili zastupitelé na mimořádném jednání. Žádost je třeba podat do konce srpna.
26. 8. 2021Aktualizováno26. 8. 2021, 13:10|

Kraj dá na multifunkční halu na brněnském výstavišti nejméně 200 milionů

Jihomoravský kraj přispěje na stavbu multifunkční haly v Brně na výstavišti nejméně 200 milionů korun. Krajští zastupitelé ve čtvrtek schválili memorandum mezi regionem a městem, které s tím počítá. Hala bude stát i s dalšími náklady, jako je například parkoviště, 3,3 miliardy korun. Nabídne 13 tisíc míst. Na financování by se měly podílet město, kraj a také stát. Memorandum už dříve schválilo i městské zastupitelstvo.
24. 6. 2021|