TÉMA

Obavy

Francouzští učitelé i žáci dostávají výhrůžky smrtí a bojí se o svou bezpečnost

Francouzští učitelé se bouří kvůli obavám o vlastní bezpečnost. Tamní školy se stále častěji stávají terčem kybernetických útoků. Na desítkách z nich přišly žákům přílohy s uřezanými hlavami i výhrůžkami smrtí.
5. 4. 2024|

Slyšel hlasy a shromažďoval zbraně. Na chování střelce z Maine rodina opakovaně upozorňovala

Rodinní příslušníci a známí muže, který minulý týden v americkém státě Maine postřílel 18 lidí, v posledních měsících nejméně třikrát nahlásili obavy o jeho duševní zdraví a podezření, že by mohl spáchat násilný čin. Ukazují to zjištění amerických médií a vyjádření úřadů. Policie ve městě Lewiston navíc minulý měsíc obdržela i výpověď pachatelova kamaráda, který varoval před scénářem „masové střelby“.
31. 10. 2023|

Rakušan používal šifrovaný telefon. Opozice uvažuje o svolání mimořádné schůze

Opoziční poslanci z ANO a SPD zvažují, že požádají o svolání mimořádné schůze sněmovny. A to kvůli tomu, že ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) používal v minulosti šifrovací telefonní aplikaci. Podle serveru iDnes šlo o stejný program jako u skupiny obviněných v kauze Dozimetr. Ministr souvislost s Dozimetrem odmítá a říká, že žádné problematické hovory nevedl. Ministra vnitra se zastal také premiér Petr Fiala (ODS).
25. 9. 2023|

Regulaci konopí bych chtěl už příští rok, jde o lepší způsob prevence, říká Vobořil

Ambicí národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila je, aby Česko mělo regulovaný trh s konopím už k 1. lednu 2024. Prohibice návykových látek je podle něj tou nejhorší možností, co se rizik týče. Pokud se regulace trhu s konopím zavede, marihuanu podle něj určitě vyzkouší i lidé, kteří tak dosud neučinili. „Ale to, co se nikde nepotvrdilo, je nárůst lidí závislých nebo každodenních intenzivních uživatelů,“ sdělil v Interview ČT24.
27. 6. 2023|

Starostové obcí na Liberecku protestují proti spojování policejních oddělení. Bojí se o bezpečnost

Starostové devíti měst a obcí z Liberecka jsou proti spojování obvodních policejních oddělení v Hrádku nad Nisou a Chrastavě. Obávají se zhoršení bezpečnosti. Otevřeným dopisem se obrátí na ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) a na vědomí ho dají i premiérovi Petru Fialovi (ODS) a policejnímu prezidentovi Martinu Vondráškovi. Požadují zachování obou obvodních oddělení.
28. 6. 2022|

„Pijí dešťovou vodu nebo ji hledají ve studnách.“ Uprchlíci se bojí o blízké na Ukrajině

Do Česka přicházejí z Ukrajiny především ženy s dětmi. Otcové rodin zůstali doma, aby bojovali proti Rusům. Ve frontových oblastech ale zůstali i civilisté, často starší lidé, kteří odejít nechtěli, nebo nemohli. Jak se jim všem daří, zda jsou živí a zdraví, jestli mají co jíst a pít, ale manželky a potomci často netuší. Zhoršuje to jejich duševní stav, s nímž se uprchlíkům snaží pomoci psychologové.
30. 3. 2022|

Psychiatrické nemocnice kvůli covidu omezují provoz, některé chtějí povolit návštěvy alespoň na Vánoce

Psychiatrické nemocnice napříč republikou omezují svůj provoz pod náporem covid pozitivních pacientů a zaměstnanců. Pro nakažené vznikají karanténní oddělení, nemocnice přestávají přijímat pacienty na neakutní hospitalizace a ruší terapie i některé programy. ČT to potvrdilo šest největších psychiatrických nemocnic. Většina českých psychiatrických zařízení také zavedla částečný nebo úplný zákaz návštěv. Ten by se ale mohl v některých případech uvolnit alespoň na Vánoce.
11. 12. 2021|

30 let zpět: Televizní projev Václava Havla

Rok 1991 se nesl ve znamení česko-slovenských jednání a dohadů o budoucím státoprávním uspořádání, tedy zda zůstane československá federace, nebo se rozdělí na samostatné státy. Jednání národních rad selhala a ve společnosti narůstala nejistota z budoucnosti. Proto v den dvouletého výročí událostí 17. listopadu 1989 přednesl prezident Václav Havel v televizi jeden ze svých zásadních projevů. Oznámil, že předloží ke schválení pět návrhů zákonů, včetně prezidentské pravomoci vyhlásit referendum. A obrátil se na veřejnost s žádostí o podporu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
17. 11. 2021|

Pozůstalým po civilistech zabitých při útoku USA v Kábulu omluva nestačí

Omluva nestačí, řekl v sobotu Afghánec Ímal Ahmadí, který při útoku americké armády v Kábulu přišel v srpnu o deset příbuzných. Pentagon původně útok bezpilotního letadla vydával za akci proti autu s atentátníky, v pátek se ale omluvil a přiznal, že zemřelo deset civilistů. Mezi oběťmi útoku z 29. srpna byla i tříletá Ahmadího dcera. Z deseti mrtvých bylo sedm dětí.
18. 9. 2021|

30 let zpět: Václav Havel navštívil zemědělce

Václav Havel se jel osobně seznámit s problémy českých zemědělců. Ti se mnohdy obávali nejisté budoucnosti. Zemědělská družstva se totiž s přechodem na tržní hospodářství dostávala počátkem 90. let do finančních problémů. Prezident navštívil družstvo ve Velkých Přílepech i soukromé zemědělce. Prohlédl si i tamní zchátralý zámek.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
17. 5. 2021|

Olympiádu provází nejistota. Velká většina Japonců se jí bojí

Do začátku olympiády v Tokiu zbývá přesně sto dní. Proti pořádání nejprestižnější sportovní události je ale osmdesát procent Japonců. Tamní vláda se her navzdory pandemii koronaviru nechce vzdát. Obavy z vypuknutí čtvrté vlny prohlubuje skutečnost, že první dávku vakcíny v zemi dostalo pouze necelé jedno procento populace.
14. 4. 2021|