TÉMA

Mezioborová skupina pro epidemické situace

V úterý přibylo 16 691 nakažených covidem. Babiš chce zkrátit lhůtu pro přeočkování pro všechny

V Česku v úterý přibylo 16 691 potvrzených případů koronaviru, je to nejnižší úterní nárůst od 9. listopadu. Proti minulému úterý to bylo zhruba o 2800 méně. Denní počty nových případů koronaviru zpomalují v mezitýdenním srovnání 13 dní v řadě. Mírný úbytek je patrný také v počtu hospitalizovaných, v úterý jich bylo podle aktuálních statistik 5850, z toho v těžkém stavu bylo 966 z nich. Pandemický zákon před Ústavním soudem obstál. Zrušil jen část paragrafu o způsobu náhrady škod způsobených pandemickými opatřeními. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) chce zkrátit lhůtu pro přeočkování proti covidu pro všechny občany.
15. 12. 2021Aktualizováno15. 12. 2021, 21:07|

Učitelé musí brát epidemii zodpovědně. Lokální testy jsou správným krokem, shodli se Plaga a Gazdík

Epidemie sílí a vláda zpřísňuje opatření. V nejvíce zasažených regionech hygienici doporučili ředitelům škol, aby na pondělí a úterý vyhlásili volno, na které navážou podzimní prázdniny a státní svátek. Po volných dnech pak děti v některých okresech čeká testování. Neočkovaní učitelé si ve třídách nasadí respirátory. U pedagogů je na místě maximální zodpovědnost, shodli se v pátečních Událostech, komentářích ministr školství Robert Plaga (za ANO) a jeho možný nástupce Petr Gazdík, který je místopředsedou STAN.
23. 10. 2021|

V pátek testy odhalily 147 nakažených, v nemocnicích je s covidem méně než sto lidí

V Česku i nadále ubývá nových případů nemoci covid-19, v pátek testy odhalily 147 případů, což je o 32 méně než před týdnem. V mezitýdením srovnání se ale méně testovalo. Klesá také počet lidí v nemocnicích, nyní jich je už méně než sto. Na sto tisíc obyvatel připadá za týden devět nakažených. Reprodukční číslo, které ukazuje šíření epidemie, zůstává na hodnotě 0,66.
19. 6. 2021Aktualizováno19. 6. 2021, 19:09|

V okresech, kde je málo nakažených, by podle MeSES mohli žáci i zaměstnanci odložit roušky

V okresech, kde je covidem-19 nakaženo málo lidí a i další epidemické ukazatele jsou příznivé, by již nemusely být povinné roušky ve školách ani ve firmách a mohlo by skončit plošné testování. Ve svém stanovisku to doporučila Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES). Doporučila je však ponechat ve společných prostorech, kde se setkávají lidé z různých kolektivů. Hlas MeSES má ovšem nyní nižší váhu než v minulosti, kdy skupina fungovala jako poradní orgán ministerstva zdravotnictví. To s ní v dubnu ukončilo spolupráci.
4. 6. 2021|

Tři týdny po první vakcíně už nebude třeba test, rozhodla vláda

Jako potvrzení o bezinfekčnosti bude od pondělí 24. května stačit doba tří týdnů po první dávce očkování proti covidu-19, dosud se uznávalo jen dokončené očkování. Po jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Lidé se doposud po první dávce museli prokazovat testem. Jejich cena má podle ministra klesnout, antigenní bude za zhruba 250 korun, PCR nejspíše za 600 korun.
21. 5. 2021Aktualizováno21. 5. 2021, 22:45|

Lidé by se měli testovat po návratu z dovolené, a to i v Česku, shodli se zástupci MeSES

Stát by měl podporovat testování ve firmách po návratu zaměstnanců z dovolených. Pokračování testování i po 1. červenci chce vládě doporučit Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES). Po návratu z prázdnin by měli testy podstoupit také žáci základních a středních škol. V Otázkách Václava Moravce to řekli členové skupiny – viroložka Ruth Tachezy a epidemiolog Petr Smejkal.
16. 5. 2021|

Další žáci a studenti se začnou od 17. května vracet k běžné výuce

První stupeň základních škol přejde od 17. května na plně prezenční výuku bez rotací. Normální režim výuky bude platit také pro žáky druhého stupně základních škol a nižších ročníků víceletých gymnázií v šesti krajích a v Praze, kde to epidemie koronaviru dovoluje. Po jednání vlády o tom informoval ministr školství Robert Plaga (za ANO). Od 24. května, pokud to vývoj epidemie dovolí, skončí rotační vyučování i na druhém stupni základních škol v celém Česku. Všude začne i teoretická výuka na středních školách bez střídání.
10. 5. 2021Aktualizováno10. 5. 2021, 19:46|

Všechny maloobchodní prodejny otevřou 10. května

Všechny maloobchodní prodejny podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) budou smět otevřít definitivně od 10. května, nehledě na počet nakažených koronavirem. Havlíček to ve čtvrtek řekl na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády.
29. 4. 2021Aktualizováno29. 4. 2021, 22:39|

Pro rozvolňování vláda připravila šest balíčků. Na zbývající obchody a některé služby by mohlo dojít 3. května

Zbytek obchodů, trhů a vybrané služby vláda za pokračující příznivé epidemické situace uvolní od 3. května. Postup ve čtvrtek schválila vláda, uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Vybrané služby spojené s péčí o tělo, péčí o zvířata nebo lázeňskou zdravotní péčí budou moci znovu začít podle ministra fungovat za přísných hygienických pravidel. Vláda vždy v pondělí posoudí epidemickou situaci a nastíní další vývoj, definitivně rozvolnění potvrdí vždy ve čtvrtek. Teď v pondělí se otevřou školky pro všechny děti ve třech krajích.
22. 4. 2021Aktualizováno22. 4. 2021, 19:34|

Babiš chce, aby ministr zdravotnictví dostával od epidemiologů rady rychleji. Oznámil i další úlevy z maturit

Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) dává svá doporučení ministru zdravotnictví pozdě. Není to úplně chyba, ale vláda tomu musí dát jiná pravidla, domnívá se premiér Andrej Babiš (ANO). Řekl to ve svém pravidelném projevu na sociálních sítích. Ujistil také, že maturitní didaktické testy nebudou muset skládat ani ti studenti zdravotních a sociálních oborů, kteří mají dálkové, večerní či kombinované studium.
11. 4. 2021|

Ministerstvo zdravotnictví uvažuje o dalším omezení setkávání lidí na dva, řekl Arenberger

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) bude rozhodovat, zda nevrátit omezení shromažďování lidí na dva. Stanovisko má padnout v sobotu, musela by ho schválit vláda. Řekl to v Interview ČT24. Za hlavní cíl nyní považuje co nejrychlejší proočkování populace. Dodal také, že udělá maximum pro to, aby mohla část žáků, která se vrátí v pondělí do lavic, zůstat ve školách už trvale.
9. 4. 2021Aktualizováno9. 4. 2021, 20:24|

Žáci z prvního stupně a předškoláci by se mohli vrátit do lavic 12. dubna, uvedl Plaga

Od 12. dubna by se měly do školních lavic vrátit rotačně děti z prvního stupně, řekl ministr školství Robert Plaga (za ANO). Připustil ale, že se to nemusí týkat všech základních škol. Jednat o tom bude ještě v úterý vláda, návrat se možná nebude podle Plagy týkat všech okresů. Odpovědi na nejčastější otázky kolem návratu dětí do škol zveřejnilo ministerstvo na svém webu.
1. 4. 2021Aktualizováno1. 4. 2021, 20:32|