TÉMA

Archeologický výzkum

Archeologové nalezli v Turnově zbytky středověké usedlosti, která je asi starší než první zmínka o městě

Pozůstatky několika staveb ze středověku nalezli archeologové při výstavbě silničního napojení Fučíkovy ulice na průtah Turnovem. Usedlost je zřejmě starší než první písemná zmínka o Turnovu, která je z roku 1272.
10. 7. 2023|

Archeologové našli v brněnské Vlněně pec na chleba zničenou v 15. století požárem

Pec na chleba, kterou v 15. století zničil požár domu, našli archeologové při průzkumu na místě bývalé továrny Vlněna v Brně. Na části pece, která sloužila k ohřívání jídla, stály i hrnce se zbytky jídla.
5. 10. 2022|

Rotunda, která stála na Starém Brně, možná pocházela už z období Velké Moravy, naznačují výzkumy

Odborníci z Muzea města Brna se znovu zabývají hypotézou, že rotunda, jejíž pozůstatky našli před lety archeologové na Mendlově náměstí, vznikla už v době Velké Moravy. Experti radiouhlíkovou metodou prověřují vzorky z archeologického výzkumu provedeného v roce 1976. Dosavadní výsledky velkomoravský původ rotundy nevylučují.
10. 8. 2022|

Archeologové našli na Břeclavsku hrob s kostrou langobardského bojovníka z 6. století

Téměř neporušenou kostru bojovníka i s jeho dvěma psy našli archeologové na Břeclavsku, kde u vodní nádrže Nové Mlýny zkoumají jedno z největších pohřebišť germánských Langobardů z 6. století. Mimořádná kvalita kosterních pozůstatků přispěje podle archeologů k bližšímu poznání genetické skladby langobardské populace, jejího zdravotního stavu nebo stravovacích zvyklostí.
20. 6. 2022|

Na Náchodsku archeologové odkryli nálezy z několika etap pravěku a zřejmě keltský hrob

Archeologové objevili u Hořenic na Náchodsku v trase budoucího obchvatu Jaroměře stopy osídlení ze tří etap zemědělského pravěku. Nalezli například bronzové šperky, kamenné nástroje nebo střepy hliněných nádob a také zřejmě keltský hrob. Intenzivní pravěké osídlení podle nich souvisí s dávnou obchodní trasou mezi východními Čechami a Polskem.
25. 5. 2022|

Archeologové objevili na Rychnovsku pozůstatky sídliště z období stěhování národů

Archeologové v místě budoucího obchvatu Doudleb nad Orlicí na Rychnovsku nalezli sídliště z doby stěhování národů datované do 3. až 5. století našeho letopočtu. Takové v Podorlicku dosud nezkoumali. Pozoruhodné jsou podle nich také nálezy sídliště z období eneolitu a starší doby železné. Na výzkumu spolupracují archeologové z Univerzity Hradec Králové (UHK) a rychnovského muzea.
8. 9. 2021|

Archeologové objevili v Brně lebku pravěkého nosorožce. Na stejném místě jako v minulosti mamuta

Archeologové v Brně objevili zruba 18 tisíc let starou lebku nosorožce srstnatého. Narazili na ni při výkopových pracích ve Vídeňské ulici. Jde o spodní část lebky, ve které jsou stále zachované kořeny zubů. Zvíře tam pravděpodobně přitáhli lidé z období konce lovců mamutů, kteří mohli mít v této oblasti sídlo.
9. 4. 2021|

Archeologové našli v rekonstruovaném břeclavském zámku vzácný meč a další předměty

Po objevu zbytků dřevěné hradby z 11. století nalezli archeologové při výzkumu v břeclavském zámku kosterní pozůstatky a v posledních týdnech několik dalších vzácných předmětů včetně středověkého meče. Zámek prochází rekonstrukcí, která vyjde na zhruba tři sta milionů korun.
25. 3. 2021|