TÉMA

Předpis

Roste zájem o léčebné konopí z lékáren. Pacientů i vydaných receptů loni přibylo o třetinu

Podle dat Státní agentury pro konopí pro léčebné použití (SAKL) se loni zvyšoval počet pacientů i množství receptů a gramů léčebného konopí vydaného skrze lékárny, a to více než o 30 procent. Přibylo i předepisujících lékařů s povolením od Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Většinou indikovali konopí na chronickou neztišitelnou bolest. Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti (NMS) upozornilo, že konopí pro samoléčebné účely užívá násobně více lidí, opatřují si ho však i jinými způsoby než na lékařský předpis.
21. 2. 2023|

Paxlovid i test mají smysl jen pro rizikové pacienty, říká předseda odborné společnosti. Lék bude od ledna i mimo nemocnice

Přípravek paxlovid, který brání vážnému průběhu covidu-19, bude k dispozici na e-recept v lékárnách i mimo nemocnice. Zákon, který to umožní, bude platit od listopadu, účinný ovšem bude až k Novému roku. Podle předsedy Společnosti infekčního lékařství Pavla Dlouhého mohou lék předepsat prakticky všichni lékaři, ale ne každému, kdo si o něj řekne. K dispozici bude ohroženým skupinám, kterým při nákaze covidem hrozí hospitalizace či úmrtí.
31. 10. 2022|

„Práci“ dealerům drog znesnadňují elektronické recepty i policisté z 11. oddělení

Od ledna se musí elektronicky evidovat takzvané recepty s modrým pruhem, tedy na opiátové léky. Policisté si od novinky slibují, že více zabrání zneužívání předpisů na trhu s drogami. V Praze proti dealerům zasahuje speciálně vytvořený tým.
2. 1. 2022|

Nová opatření lze těžko masivně kontrolovat. Záleží jen na lidech, říká soudce Baxa

Uplynulé léto bylo ve znamení rušení různých vládních opatření. Nejvyšší správní soud již v té souvislosti vyslovil stovky rozhodnutí a další případy má nyní na stole jeho soudce Josef Baxa, který byl hostem pořadu Události, komentáře. Ten upozornil na fakt, že nové plošné restrikce společnost přijme jen za předpokladu, že regulace bude srozumitelně vyargumentovaná. Při dopadu na miliony občanů ji totiž kontrolovat masově prostě nepůjde.
19. 11. 2021|

Elektronický recept upozorní lékaře na vakcinace pacienta, lidem připomene termín přeočkování

Stát zpřístupní lékařům záznamy o všech nových očkováních jejich pacientů. Od ledna je budou moci zobrazit v systému elektronických receptů. Ministerstvo zdravotnictví počítá i s dalšími úpravami systému. Bude možné v něm evidovat i recepty na opiátové léky, takzvané recepty s modrým pruhem. Od března se budou elektronicky předepisovat i zdravotnické prostředky.
10. 11. 2021|

Lékaři od loňska evidují efekty konopné léčby. Pomohla sedmdesáti procentům pacientů

Léčebné konopí zlepšilo zdravotní stav dvou třetin pacientů, ukazují zkušenosti z ordinací. Od loňska lékaři povinně hlásí počty předpisů i jejich reálný efekt. Letos už marihuanu na recept dostaly skoro tři tisíce lidí.
28. 8. 2021|

Před soud půjde dalších 63 zástupců firem a lékařů v kauze předepisování léků za úplatky. Státní zástupce podal obžalobu

Státní zástupce podal obžalobu na dalších 63 lidí v rozsáhlé korupční kauze, která se týká přednostního předepisování konkrétních léků. Mezi obžalovanými je dvacet lékařů, ostatní jsou zástupci farmaceutických firem. Na dotaz ČT to uvedl státní zástupce Tomáš Svoboda z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2. Celkovou výši úplatků předaných lékařům vyčíslili kriminalisté zhruba na 12 milionů korun.
29. 4. 2021|

Vojtěch navrhuje zásilky léků na předpis. Jde jen o možnost, ne povinnost, brání se kritice

Někdejší ministr zdravotnictví a poslanec za hnutí ANO Adam Vojtěch předložil do sněmovny legislativní úpravu, která by umožnila distanční výdej léků na předpis a jejich zasílání pacientovi bez návštěvy lékárny. Podle kritiků tím exministr vychází vstříc lobby e-shopů, podle Vojtěcha vše zůstává v rukou lékáren a úprava pouze rozšiřuje pacientovy možnosti.
9. 3. 2021|