TÉMA

Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí

Děti vystavené během těhotenství marihuaně bývají častěji obézní, ukázala studie

Děti žen, které v těhotenství užívaly marihuanu, se kolem pátého roku života častěji potýkaly s nadměrnou tvorbou tuku a zvýšenou hladinou cukru v krvi. Vyplývá to ze studie, o které informoval zpravodajský server CNN. Jednalo se o konopné produkty, které obsahovaly psychoaktivní látku THC (tetrahydrokanabinol) i kanabidiol (CBD), tedy jednu z molekul konopí, která nemá psychotropní účinky.
6. 4. 2022|

Pandemie ve světě: Jihoafrická republika je za vrcholem nákazy omikronem, Kanada zavádí „extrémní“ kroky

Jihoafrická republika, kde se v listopadu poprvé ve větší míře začala šířit nová varianta omikron, už je za vrcholem čtvrté vlny pandemie a ruší část protiepidemických opatření. Epidemie naopak dál výrazně roste v Kanadě. V provincii Ontario se tak dětem prodlouží vánoční prázdniny, v provincii Quebec zase začne platit noční zákaz vycházení, což znemožní pouliční oslavy příchodu Nového roku. V USA, Velké Británii či Itálii opět zaznamenali nejvyšší denní přírůstky nakažených od začátku pandemie.
31. 12. 2021Aktualizováno31. 12. 2021, 19:35|

Pandemie ve světě: V Rakousku pokračuje uzávěra pro neočkované, V USA zemřelo s covidem 800 tisíc lidí

V Rakousku skončila celostátní uzávěra, která v zemi kvůli kritické epidemické situaci platila od 22. listopadu. Pro ty, kteří se nenechali proti covidu-19 naočkovat, přísná omezení platí dál. Počet úmrtí souvisejících s koronavirem se v USA vyšplhal na 800 tisíc, informovala agentura Reuters na základě svých výpočtů. Izrael zvažuje podání čtvrté dávky vakcíny. Britský premiér Boris Johnson chce kvůli omikronu urychlit očkování posilující dávkou.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 22:24|

Vakcína je bezpečná i pro děti, shodli se Dražan a Grubhoffer

Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí definitivně schválilo vakcínu od Pfizeru pro děti od pěti do jedenácti let. Výhody vakcíny Pfizer/BioNTech podle něj převažují nad riziky. Nasazení vakcín u této věkové skupiny předtím schválil také americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv. Podle biochemika a virologa z Biologického centra Akademie věd Libora Grubhoffera je jen otázka času, než se vakcína pro tuto věkovou skupinu schválí na evropské úrovni. Podle pediatra a člena výboru České vakcinologické společnosti Daniela Dražana je bezpečnost a účinnost pro mladší dětí stejná jako pro ty starší. O očkování dětí diskutovali v Událostech, komentářích.
3. 11. 2021|

Americké úřady plně schválily vakcínu Pfizer/BioNTech. Změní to vývoj pandemie, shodují se experti

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) v pondělí plnohodnotně schválil vakcínu společností Pfizer/BioNTech k očkování proti covidu-19. Preparát byl dosud podobně jako vakcíny od firem Moderna a Johnson & Johnson schválen pouze k nouzovému použití, nyní je první plně schválenou očkovací látkou v USA. Podle expertů to může mít zásadní dopad na boj s pandemií.
24. 8. 2021|

Pandemie ve světě: Německo nově žádá testy od každého, kdo přijede. Vakcíny budou v nové dodávce pro EU dražší

Německo nově žádá od každého, kdo přijede ze zahraničí, doklad o očkování, nedávném prodělání covidu-19 anebo o negativním testu. V zemi rostou počty nakažených, v přepočtu na obyvatele se situace od začátku července zhoršila trojnásobně. Mnohem hůře než Německo se ale nyní s koronavirem potýkají Spojené státy. Nejvíce nakažených hlásí Florida – pětinu celkového počtu. Očkování bude nově, přinejmenším v Evropské unii, dražší. Financial Times upozornily, že výrobci Pfizer a Moderna prosadili v novém kontraktu s EU vyšší ceny za dávku.
1. 8. 2021Aktualizováno1. 8. 2021, 23:07|

Díky vakcínám máme navrch, covid-19 ale není minulostí, vzkázal Biden v Den nezávislosti

Nezávislost na covidu-19 je díky vakcínám na dosah, boj proti epidemii ovšem stále ve Spojených státech neskončil. S takovým vzkazem vystoupil v Den nezávislosti americký prezident Joe Biden, když v neděli v Bílém domě hostil oslavu pro více než tisíc lidí včetně „klíčových pracovníků“ pandemické doby. Hlava státu opět apelovala na stále váhající Američany, aby se nechali očkovat, a pomohli tak ukončit „temnotu“ uplynulých měsíců.
5. 7. 2021|

Pandemie ve světě: Německo bude očkovat AstraZenecou jen lidi starší 60 let, Izrael hlásí novou variantu viru

Německo bude od středy používat vakcínu AstraZeneca pouze pro očkování lidí starších 60 let. Země ruší stálé kontroly na hranicích s rakouskou spolkovou zemí Tyrolsko, naopak stálá ostraha hranic s Českem je o dalších čtrnáct dní prodloužena. Itálie i Turecko zpřísňují opatření. Rakousko jedná s Ruskem o dodávce milionu dávek vakcíny Sputnik V. V USA po období příznivého vývoje znovu roste denní počet zachycených infekcí. V Izraeli ohlásili novou variantu koronaviru, není ale nebezpečná.
30. 3. 2021Aktualizováno30. 3. 2021, 21:00|

Porušování lidských práv bude mít pro Čínu následky, prohlásil Biden

Americký prezident Joe Biden prohlásil, že Čína se bude zodpovídat z porušování lidských práv. Řekl to v diskusním pořadu televize CNN při své návštěvě Wisconsinu. Zároveň slíbil zrychlení očkování proti covidu-19 a vyzdvihl svůj plán vyčlenit stimulační balíček ve výši 1,9 bilionu dolarů (41 bilionů korun) na podporu ekonomiky zasažené pandemií. Návštěva Wisconsinu, státu, kde těsně zvítězil ve volbách nad svým soupeřem Donaldem Trumpem, je prezidentovou první oficiální cestou od 20. ledna, kdy se ujal úřadu.
17. 2. 2021Aktualizováno17. 2. 2021, 11:11|