TÉMA

Rangún

Myanmarská junta popravila čtyři lidi včetně spolupracovníka Su Ťij

Myanmarská vojenská vláda popravila čtyři muže odsouzené k trestu smrti, včetně dvou prodemokratických aktivistů, které dříve obvinila na základě protiteroristického zákona. Ve skupině je i bývalý poslanec Národní ligy pro demokracii (NLD) a blízký spolupracovník svržené vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij. Jedná se o první popravu v této jihovýchodní asijské zemi za desítky let. Zpráva vyvolala pobouřené reakce ochránců lidských práv včetně organizací Human Rights Watch (HRW) nebo Amnesty International (AI).
25. 7. 2022Aktualizováno25. 7. 2022, 22:14|

Tichou stávkou prázdných ulic připomněli odpůrci junty rok od převratu v Myanmaru

Odpůrci vojenské vlády v Myanmaru celostátní stávkou připomněli první výročí převratu, při němž armáda v zemi svrhla demokraticky zvolený civilní kabinet a ujala se moci. Organizátoři protestu vyzvali lidi, aby na znamení tichého odporu nevycházeli z domovů, a majitele obchodů, aby měli od 10:00 do 16:00 místního času (od 4:30 do 10:30 SEČ) zavřeno. Podle fotografií zely jindy rušné ulice v největším myanmarském městě Rangúnu i na dalších místech prázdnotou, napsala agentura AP.
1. 2. 2022|

Rok od puče v Myanmaru: Junta zastrašuje terorem, obyvatelé jí nevěří, říká analytička Kironská

Před rokem se v ulicích hlavního města Myanmaru Neipyijta i největší metropole Rangúnu objevili vojáci. Zároveň přestal fungovat internet či telefonické spojení. Moc v zemi pučem převzala armáda, pozatýkala představitele legitimní vlády a následné protesty utopila v krvi. Junta slibovala volby, na ty ale obyvatelé Myanmaru stále čekají a armáda mezitím bojuje na mnoha frontách s ozbrojenými milicemi. Nepřehlednou situaci rok po převratu přibližuje rozhovor s Kristínou Kironskou z projektu Sinofon, která se dění v Myanmaru dlouhodobě věnuje.
1. 2. 2022Aktualizováno1. 2. 2022, 08:07|

Myanmarští vojáci a policisté záměrně zabíjeli demonstranty, tvrdí lidskoprávní organizace

Zabití nejméně pětašedesáti protestujících v myanmarském Rangúnu na demonstraci proti armádnímu puči bylo plánované a promyšlené, tvrdí mezinárodní organizace Human Rights Watch (HRW). Jako důkazy předkládá rozhovory se svědky a analýzy videí a fotografií.
2. 12. 2021|

Pandemie ve světě: Jihovýchodní Asii trápí růst nakažených. V Bratislavě protestovali odpůrci opatření

Thajsko zaznamenalo rekordní počet nakažených, a to 17 669 za den. Kambodža kvůli tomu uzavírá příhraniční regiony. Problémy má i Myanmar nebo části Austrálie. Firmy Google a Facebook rozhodly, že do kanceláří pustí jen očkované zaměstnance. Izrael jako první na světě nabídne přeočkování vakcínou Pfizeru seniorům. V Bratislavě protestovali odpůrci restrikcí proti koronaviru.
29. 7. 2021Aktualizováno29. 7. 2021, 22:10|

V Myanmaru začala hlavní fáze procesu se Su Ťij, podle kritiků je řízení politicky motivované

V Myanmaru začala za zavřenými dveřmi hlavní fáze procesu s bývalou vůdkyní země Do Aun Schan Su Ťij. Obžaloba vystoupila se svou argumentací, napsala agentura AP s odvoláním na právníky pětasedmdesátileté Su Ťij. Podle agentury AFP prokuratura předvolala také několik svědků. Su Ťij čelí obvinění z nelegálního importu vysílaček nebo porušení protikoronavirových opatření. Další dvě vážnější obvinění – jedno z korupce a další kvůli porušení zákona o ochraně státního tajemství – bude řešit soud zvlášť.
14. 6. 2021Aktualizováno14. 6. 2021, 16:03|

Do ulic myanmarských měst opět vyšli lidé. Střelba bezpečnostních složek si vyžádala mrtvé

Bezpečnostní složky v Myanmaru v neděli podle místních médií opět střílely do demonstrantů při nových protestech proti vojenskému režimu tři měsíce po převratu. Do ulic vyšly tisíce lidí a podle agentury Reuters bylo hlášeno sedm mrtvých. Od puče, který armáda provedla 1. února, ozbrojené složky podle pozorovatelů zabily stovky demonstrantů.
2. 5. 2021|

Su Ťij si vyslechla další obvinění. Žádá o setkání s právníky

Bývalá myanmarská premiérka a nositelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij čelí dalšímu obvinění z porušení zákona o zvládání katastrof v souvislosti s koronavirovou krizí. Po pondělním soudním jednání, které se konalo prostřednictvím videokonference, to řekl její právník, s nímž se politička nemůže osobně setkat. Vojenská junta po puči kupí obvinění proti demokraticky zvoleným politikům.
12. 4. 2021Aktualizováno12. 4. 2021, 11:42|

Myanmarská armáda přitvrzuje, množí se také útoky na továrny vlastněné Číňany

Při protestech v Myanmaru ve čtvrtek zemřelo přinejmenším patnáct lidí. Od začátku demonstrací proti únorovém vojenskému puči jich tak junta zabila už bezmála šest set, uvedla agentura Reuters s odvoláním na tamní Asociaci na pomoc politickým vězňům (AAPP). V jedné továrně také vypukl požár.
8. 4. 2021Aktualizováno8. 4. 2021, 10:31|

Pomalovaná vajíčka proti vojenské juntě. Nepokoje v Myanmaru neustávají

Odpůrci vojenské junty v Myanmaru v neděli v protestu inspirovaném Velikonocemi pomalovali vajíčka politickými slogany. Tisíce dalších lidí se vydaly do ulic vyjádřit nesouhlas s únorovým armádním převratem. Bezpečnostní složky při střetu zastřelily dva muže.
4. 4. 2021|

Myanmarská armáda zabila desítky lidí. Nasadila i stíhačky

Stíhačky myanmarské armády zaútočily na území ovládané etnickou ozbrojenou skupinou Karenský národní svaz. Podle médií zemřeli nejméně dva lidé. Vojáci v sobotu také zabili devadesát lidí, kteří protestovali proti puči. Uvedl to portál Myanmar Now. Podle serveru lidé umírali na čtyřiceti místech v zemi. Japonská agentura Kjódó s odvoláním na místní média napsala, že jsou mezi mrtvými také děti včetně jednoho pětiletého. EU a Británie nové vraždění odsoudily, USA mezitím oznámily střelbu na své kulturní zastupitelství v Rangúnu, uvedla agentura Reuters.
27. 3. 2021Aktualizováno27. 3. 2021, 17:56|

USA a Británie uvalily na myanmarskou juntu sankce. Při protestech mezitím zemřelo dalších devět lidí

Spojené státy a Velká Británie přijaly sankce proti konglomerátům pod kontrolou myanmarské armády. Ta na začátku února provedla v asijské zemi převrat, začala potlačovat protesty a pozatýkala představitele opozice. Při zásazích bezpečnostních oddílů proti odpůrcům převratu zemřelo dalších devět lidí, informovala agentura Reuters.
25. 3. 2021Aktualizováno25. 3. 2021, 20:40|

V Myanmaru to vře i po nedělním krveprolití. Někteří protestující si tetují revoluční hesla na tvář

Myanmarští demonstranti vyšli do ulic i v pondělí, přestože členové bezpečnostních složek den předtím postříleli v několika městech více než čtyřicet protestujících. Pondělní demonstrace proti únorovému armádnímu puči si zatím vyžádaly šest mrtvých. Pět obětí bylo hlášeno ze dvou měst ve střední části země a jedna z druhého největšího města Mandalaj. V některých jeho čtvrtích a Rangúnu armáda vyhlásila v neděli stanné právo. Někteří z protestujících nově vyjadřují svůj postoj pomocí tetování.
15. 3. 2021|

V Myanmaru podle neoficiálních zdrojů zahynulo nejméně 38 demonstrantů

Při nedělních protestech proti únorovému vojenskému puči v Myanmaru zemřelo nejméně 38 lidí, informovala agentura Reuters s odkazem na neziskovou Asociaci pro pomoc politickým vězňům (AAPP). Přes 20 obětí si podle tohoto zdroje vyžádaly zásahy bezpečnostních oddílů proti demonstrantům v dělnické čtvrti největšího barmského města Rangúnu, kde docházelo ke žhářským útokům na továrny financované Čínou. Ve čtvrti bylo posléze vyhlášeno stanné právo, informovala barmská státní televize.
14. 3. 2021Aktualizováno14. 3. 2021, 20:21|

Při protestech v Myanmaru zemřelo dalších osm lidí

Nejméně osm lidí bylo od pátečního večera zabito a mnoho dalších utrpělo zranění při protestech v Myanmaru, kde policie v několika městech opět použila proti demonstrantům ostrou munici. Tři oběti jsou hlášeny z největšího města Rangúnu, kde se protestující v posledních dnech shromažďují v ulicích ve večerních hodinách navzdory nočnímu zákazu vycházení.
13. 3. 2021Aktualizováno13. 3. 2021, 16:33|

Myanmarská junta obvinila Su Ťij z přijetí úplatku. Zabila další demonstranty proti puči

Myanmarská vojenská junta, která v únoru provedla převrat, obvinila zadržovanou premiérku Do Aun Schan Su Ťij, že přijala nelegální platbu 600 tisíc dolarů (13,1 milionu korun) a 11 kilogramů zlata. Při pokračujících protestech proti puči ve městě Myain zemřelo nejméně šest lidí, jednu oběť policejního násilí hlásí média v Rangúnu, píší agentury Reuters a DPA. Rada bezpečnosti odsoudila násilí, neshodla se však na kritice puče.
11. 3. 2021Aktualizováno11. 3. 2021, 19:48|

Lidé v Myanmaru opět protestují, odbory vyzvaly k rozsáhlým stávkám

Desítky tisíc lidí vyšly do ulic myanmarských měst znovu protestovat proti vojenské juntě, která před víc než měsícem převzala moc v zemi. Demonstrace se podle agentury Reuters konají, přestože bezpečnostní síly v noci na neděli provedly v největším myanmarském městě Rangúnu razie proti organizátorům protestů a opozičním aktivistům. Po zadržení zemřel činitel strany uvězněné šéfky vlády Do Aun Schan Su Ťij. Odbory vyzvaly ke stávce.
7. 3. 2021Aktualizováno7. 3. 2021, 15:44|

V Myanmaru to vře i po brutálním zásahu policie. Protesty proti puči provází střelba

Myanmarská policie ve čtvrtek zasáhla slzným plynem proti demonstrantům, kteří se shromáždili v Rangúnu a dalších městech. Lidé protestovali v ulicích proti únorovému puči i přesto, že bezpečnostní složky podle OSN ve středu zabily 38 lidí. Šlo tak o nejkrvavější den od převratu. Střelba zazněla v některých městech i ve čtvrtek, řekli agentuře Reuters svědci. Žádné oběti ale zatím nejsou hlášeny.
4. 3. 2021|

Lidé v Myanmaru opět vyšli do ulic, Su Ťij si u soudu vyslechla nové obvinění

Obyvatelé Myanmaru v pondělí opět vyšli do ulic v nových protestech proti vojenskému puči poté, co si nedělní krvavé střety s příslušníky bezpečnostních sil vyžádaly nejméně osmnáct obětí. Zadržená šéfka vlády Do Aun Schan Su Ťij prostřednictvím videokonference stanula před soudem, kde proti ní vznesli nové obvinění.
1. 3. 2021Aktualizováno1. 3. 2021, 20:04|

Při protestech proti převratu v Myanmaru zemřelo podle OSN dalších osmnáct lidí

Nejméně osmnáct lidí v neděli zemřelo a řada dalších utrpěla zranění v Myanmaru, kde dál pokračují protesty proti nedávnému vojenskému převratu a s nimi i tvrdé represe vůči demonstrantům. Novou bilanci mrtvých oznámil Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva (OHCHR). Zprávy o protestech z minulých dní hovořily podle agentury AP o osmi mrtvých, takže dohromady už mají nepokoje přes dvacet obětí.
28. 2. 2021Aktualizováno28. 2. 2021, 15:12|

Policie v Myanmaru rozhání demonstrace vodními děly a zatýká

Myanmarská policie v sobotu použila vodní děla a gumové projektily k rozehnání demonstrantů, kteří hromadně vyšli do ulic protestovat proti vojenskému převratu z 1. února, píše agentura AFP. Při zásahu ve městě Monywa byla těžce zraněna jedna žena, některé zdroje původně uváděly, že zemřela. Policie zadržela stovky lidí, včetně novinářů. Agentura Reuters odhaduje, že se protestů po celé zemi účastnily stovky tisíc lidí.
27. 2. 2021Aktualizováno27. 2. 2021, 16:51|

Lidé v Myanmaru vyšli do ulic s květinami v rukou. Při demonstracích uctili oběti represí

V Myanmaru pokračují protesty proti vojenskému puči. Demonstranti požadují návrat k demokratickým poměrům a propuštění zatčených politiků, včetně Do Aun Schan Su Ťij. Bezpečnostní složky zasahují velmi tvrdě, což odsoudily světové velmoci. Policie o víkendu použila ostré náboje, o život přišli dva demonstranti. Ani to však obyvatele Myanmaru od demonstrací neodradilo. Solidaritu s protestujícími vyjadřuje také zdvižená ruka se třemi prsty –⁠ gesto příznačné pro region, které se objevovalo už v roce 2014 v Thajsku.
24. 2. 2021|

Myanmarské demonstrace nepolevují. Situace v zemi po převratu se nelíbí Číně, USA ani EU

Protesty proti vojenskému puči v Myanmaru nepolevují, demonstrující lidé vyšli znovu do ulic. Velký ohlas měla zejména pondělní generální stávka, u které armáda varovala, že může skončit krvavě. To se však nakonec nestalo. Tlak na juntu se stupňuje i ze zahraničí. Spojené státy uvalily sankce na další dva generály, kteří se podíleli na převratu. Evropská unie případné postihy teprve zvažuje. Situace se nelíbí ani Číně. Před třemi týdny myanmarská armáda svrhla tamní civilní vládu, od vypuknutí puče už junta zadržela přes 680 lidí.
24. 2. 2021|

Myanmarská opozice vyzvala ke generální stávce, v ulicích jsou statisíce lidí

Opoziční skupiny vyzvaly na myanmarském internetu ke generální stávce proti vojenskému převratu. Vojenská junta účastníkům protestů pohrozila, že riskují život, mnozí lidé se i přesto ke stávce přidali a v zemi zůstala zavřená řada obchodů či továren. Podle BBC vyšly do ulic statisíce lidí, a pondělní demonstrace je tak jedna z dosud největších od počátku protestů proti puči.
22. 2. 2021Aktualizováno22. 2. 2021, 12:21|