TÉMA

Podnik

Německý Continental bude šetřit. Propouštění se má dotknout i českých poboček

V německé společnosti Continental, která je známá hlavně produkcí pneumatik, ale i dalšími komponenty v autoprůmyslu, se chystá hromadné propouštění. Snížení počtu pracovních míst bude mít dopad i na výrobní závody v Česku. Firma v tuzemsku zruší několik set míst, a to v továrnách ve Frenštátě pod Radhoštěm, v Brandýse nad Labem a v Jičíně.
27. 2. 2024|

Německo masivně uleví průmyslovým firmám s náklady na elektřinu. Dopady pocítí i Česko

Německá vláda kvůli vysokým cenám elektřiny podpoří průmyslové podniky. Balík opatření má platit po dobu pěti let. Kancléř Olaf Scholz oznámil, že firmy jen příští rok pocítí úlevu až 12 miliard eur (přes 295 miliard korun). Opatření jsou financována v rámci takzvané dluhové brzdy, sdělil ministr financí Christian Lindner. Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR uvedlo, že dopady na tuzemský průmysl analyzuje, zároveň chce jednat o možném dalším řešení konkurenceschopnosti českých firem.
9. 11. 2023Aktualizováno9. 11. 2023, 18:46|

Soud vyhlásil moratorium na majetek ostravské společnosti Vítkovické slévárny

Krajský soud v Ostravě vyhlásil ve čtvrtek moratorium na majetek ostravské společnosti Vítkovické slévárny. Vyplývá to z usnesení zveřejněného v Insolvenčním rejstříku. Návrh na vyhlášení moratoria před zahájením insolvenčního řízení podala tento týden sama firma, která je jednou z největších sléváren v Česku. Moratorium je účinné od okamžiku zveřejnění v Insolvenčním rejstříku a trvá do 13. listopadu.
3. 11. 2023|

Návrh na zvýšení daně z nafty je ve sněmovně před schvalováním

Vládní návrh na zvýšení spotřební daně z nafty o 1,50 korun na litr je ve sněmovně před závěrečným schvalováním. Původně měla nynější snížená sazba platit do konce roku. Vláda ji ale chce kvůli nižším cenám a vyšším příjmům rozpočtu zvednout už nyní. Poslanci také ve středu schválili novelu, díky níž by exekutoři dostávali od státu paušální náhrady nákladů, které vynaloží na zastavení takzvaných bezvýsledných exekucí.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 15:04|

Na příspěvek na zaměstnávání lidí s handicapem by mohlo nově dosáhnout více firem

Lidé s handicapem by se mohli snáze dostat do pracovního procesu. Na státní dotaci by totiž mohlo nově dosáhnout mnohem více firem. Peníze zatím dostávají jenom ty podniky, kde je se zdravotním postižením více než polovina zaměstnanců. Ministerstvo práce a sociálních věcí ale plánuje novelu, která to má změnit. Upravit chce navíc i podmínky náhradního plnění.
10. 6. 2023|

Meziroční růst cen výrobců v únoru zpomalil

Ceny výrobců v Česku v únoru pokračovaly v meziročním růstu. Jeho tempo ale bylo mírnější než v lednu. Nejvýrazněji, o 22,2 procenta, stouply ceny zemědělských výrobců. O šestnáct procent vyšší byly ceny průmyslových výrobců, ceny stavebních prací v únoru stouply meziročně o více než desetinu a tržní služby pro podniky zdražily o 5,6 procenta. Údaje zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.
15. 3. 2023Aktualizováno15. 3. 2023, 11:53|

Liberty musí vrátit mateřské firmě tři miliardy. Peníze na pomoc v covidu totiž firma nevyužila

Ostravská huť Liberty musí svému majiteli vrátit přes tři miliardy korun. Tuto částku dostala firma jako podporu v době pandemie covidu-19, peníze však nevyužila. Podle ústní dohody mělo jít o nevratnou půjčku, nyní však chce mateřská společnost peníze zpět. Vyplývá to z účetní uzávěrky za období do konce března 2021, firma se tak z účetního zisku dostala do ztráty. Podle vedení huti to ale nebude mít vliv na chod podniku ani na zaměstnanost.
27. 1. 2023|

Pivovar v Pardubicích ukončí výrobu. Důvodem jsou ceny energií a propad exportu

Pardubický pivovar, který má 150letou tradici, plánuje definitivně ukončit výrobu. Důvodem jsou podle majitelů vysoké ceny energií i vstupních surovin. Pivovaru navíc výrazně klesl export, pivo se totiž z Pardubic vyváželo hlavně do Ruska. Radnice teď řeší, jak vaření piva ve městě zachovat. Možností by podle ní mohl být vznik městského pivovaru.
17. 11. 2022|

Slovenští politici odsuzují dvojnásobnou vraždu namířenou proti LGBT+

Slovenská policie našla střelce, který ve středu večer v centru Bratislavy zabil dva mladé muže, je po smrti. Policisté o tom informovali na Facebooku. K útoku došlo před podnikem Tepláreň, ve kterém se schází místní LGBT+ komunita. Podle zpravodaje ČT na Slovensku Jana Šilhana byl útok pravděpodobně delší dobu plánovaný. Pachatel údajně na Twitteru několik hodin před střelbou zveřejnil manifest namířený například proti Židům či LGBT+ komunitě. Příspěvky na sociální síti zveřejňoval dokonce i po samotném útoku.
13. 10. 2022Aktualizováno13. 10. 2022, 20:23|

30 let zpět: Plzeňské Škodě hrozil krach

Začátkem 90. let v Československu zkrachovalo mnoho firem, do té doby vlastněných státem. Před 30 lety se zdálo, že stejný osud potká i plzeňskou Škodu, vyrábějící lokomotivy pro Československé státní dráhy. Právě jejich nepodepsaná objednávka z konce 80. let stála za hrozícím krachem firmy. Vláda tehdy viděla záchranu v privatizaci firmou Siemens.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
17. 9. 2022|

30 let zpět: Pekárna v Kroměříži za švýcarské peníze

Počátkem 90. let se v Česku čím dál více dařilo soukromému podnikání. Výjimkou nebyla ani nově otevřená pekárna v Kroměříži. Jak reportáž uvádí, vznikla i díky švýcarské vládě.
18. 12. 2021|

Česká pošta se rozdělí, zvlášť budou pobočky a zvlášť komerční služby

Česká pošta vyčlení své pobočky do nového státního podniku a sama bude nadále nabízet hlavně komerční služby. Oznámili to generální ředitel pošty Roman Knap s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD). Ten ujistil, že ruku v ruce s transformací se nebudou rušit pobočky, propouštět zaměstnanci ani se nebude žádná část pošty prodávat.
21. 5. 2021Aktualizováno21. 5. 2021, 19:56|

30 let zpět: Podivná restituce v Kutné Hoře

Navrácení zrestituovaného majetku nemuselo vždy proběhnout podle litery zákona. Přesvědčil se o tom nový majitel restaurace U Anděla v Kutné Hoře. Když měl totiž objekt restaurace přebírat, čekalo na něj nemilé překvapení.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
21. 5. 2021|

30 let zpět: Obnova výroby šicích strojů Lada

Firma Lada Soběslav se po téměř dvaceti letech vrátila k výrobě šicích strojů pro domácnost. V roce 1973 ji totalitní režim nuceně ukončil, a firma tak musela dohnat technologický náskok konkurence.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991. 
18. 2. 2021|

Německá vláda schválila kvóty pro ženy ve vedení větších firem

Německá vláda po letech debat schválila návrh, aby ve vedení větších firem, s jejichž akciemi se obchoduje na veřejných trzích, byla alespoň jedna žena. Opatření se netýká soukromých firem, které nemají akcie na burze. Takové podniky by si i nadále určovaly samy, kdo je povede a jaké bude složení jejich správní rady. Návrh teď posoudí parlament.
6. 1. 2021|