TÉMA

Maroš Žilinka

Slovenská policie obvinila zakladatele Penty Jaroslava Haščáka z podpory zločinecké skupiny a dalších trestných činů

Slovenská policie obvinila spoluzakladatele česko-slovenské finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka z trestných činů založení a podpory zločinecké skupiny a z legalizace příjmů z trestné činnosti. Informoval o tom portál Startitup. Stíhání společně s ním čelí celkem sedm lidí, včetně bývalého ministra hospodářství Jirka Malchárka a někdejších členů vedení Fondu národního majetku, který v minulosti spravoval podíly státu ve firmách.
1. 12. 2022Aktualizováno1. 12. 2022, 11:06|

Obstrukce a pískot poslanců doprovázely jednání slovenského parlamentu o smlouvě s USA

Obstrukce opozice, pískot poslanců i pouštění sirény v jednacím sále slovenské sněmovny provázely v úterý jednání zákonodárců o smlouvě o obranné spolupráci se Spojenými státy. Večer pak parlament po pokračujících obstrukcích poslanců krajně pravicové strany Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) hlasováním ukončil rozpravu, ve které stihli vystoupit pouze dva z tří desítek přihlášených zákonodárců. O samotné smlouvě Národní rada podle svého předsedy Borise Kollára rozhodne ve středu.
8. 2. 2022Aktualizováno8. 2. 2022, 22:34|

Kočner a Zsuzsová z kauzy Kuciak čelí obžalobě za přípravu jiných vražd

Slovenský prokurátor podal obžalobu na pět osob včetně kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera v případu přípravy nedokonaných vražd prokurátorů i právníka, z nichž dva se mezitím stali čelnými představiteli slovenské prokuratury. S odvoláním na vyjádření generální prokuratury to napsal portál Aktuality.sk. Kočner si v současnosti odpykává dlouholetý trest vězení za padělání směnek.
28. 9. 2021|

Začal soud s bývalým generálním prokurátorem Trnkou, zneužití pravomoci v kauze Gorila odmítá

Bývalý generální prokurátor Slovenska Dobroslav Trnka v úvodu soudního líčení odmítl vinu v případu, ve kterém čelí obžalobě ze zneužití pravomocí. Stíhán je za to, že podle prokuratury zatajil před vyšetřovateli nahrávku odposlechů v korupční aféře nazvané Gorila. Trnkovi, jenž byl šéfem prokuratury v letech 2004 až 2011, v případě prokázání viny hrozí až deset let vězení. Obhajoba postavila jeho obranu na tom, že zmíněné odposlechy jsou nezákonné.
6. 9. 2021Aktualizováno6. 9. 2021, 12:40|

Slovenští prokurátoři kvůli procesním pochybením zrušili stíhání exšéfa tajné služby Pčolinského

Slovenská generální prokuratura zrušila obvinění bývalého ředitele civilní tajné služby SIS Vladimíra Pčolinského, který byl vazebně stíhán pro podezření z korupce, píše server Aktuality.sk. Žalobci své rozhodnutí zdůvodnili blíže neupřesněnými procesními pochybeními a chybějícími důkazy v případu. Úřad speciální prokuratury označil krok za ojedinělý. Pčolinský po propuštění z vazby tvrdil, že při jeho stíhání došlo k opakovanému porušení zákona.
31. 8. 2021|

Kočner byl obviněn z objednávky vražd tří prokurátorů, napsal slovenský Denník N

Slovenská policie obvinila odsouzeného podnikatele Mariana Kočnera z objednání nedokonaných vražd trojice nynějších prokurátorů. Napsal to slovenský list Denník N. Kočner si v současnosti odpykává dlouholetý trest vězení za padělání směnek a po dřívějším rozhodnutí nejvyššího soudu bude znovu čelit obžalobě, že objednal vraždu novináře Jána Kuciaka. Zastřelení novináře i přípravu zmíněných vražd podle dřívějších informací spojují podezřelí či svědkové.
28. 6. 2021|

Slovenský policejní exprezident Lučanský zemřel. Na život si sáhl v úterý ve vazební věznici

Slovenský policejní exprezident Milan Lučanský zemřel, oznámila ve středu odpoledne bývalá slovenská ministryně vnitra Denisa Saková. Lučanský se pokusil ukončit svůj život v úterý ve vazbě v Prešově na východě Slovenska, jeho zdravotní stav byl od té doby kritický. Kvůli případu odstupuje generální ředitel vězeňské a justiční stráže Milan Ivan, opozice vyzývá k rezignaci i ministryni spravedlnosti Márii Kolíkovou.
29. 12. 2020Aktualizováno30. 12. 2020, 21:10|

Slovensko má nového generálního prokurátora. „Ať se bojí ti, kteří nemají čisté svědomí,“ vzkázal

Novým šéfem slovenské generální prokuratury se stal Maroš Žilinka. Bývalý náměstek ministra vnitra sdělil, že chce úřad vést s vizí „důvěryhodné instituce, která stojí na straně zákona, spravedlnosti a slouží ochraně veřejného zájmu“. Prokuratura na Slovensku má silné postavení zejména v trestním řízení. Žilinka má před sebou úkol v podobě očištění úřadu. Zatýkání v justici se totiž nevyhlo ani prokuratuře, v říjnu šéfa její elitní složky kriminalisté zadrželi a obvinili z korupce.
10. 12. 2020Aktualizováno10. 12. 2020, 19:58|

Slovenským generálním prokurátorem by měl být Žilinka, který dozoruje i Kočnerovy kauzy

Slovenští poslanci zvolili novým generálním prokurátorem Maroše Žilinku. Dosud působil jako prokurátor zvláštního úseku, který se věnuje vyšetřování nejzávažnější hospodářské kriminality. Dozoruje i některé kauzy podnikatele Mariana Kočnera. Žilinku ještě musí jmenovat prezidentka.
3. 12. 2020|